JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanningspolitikk:

Skolenes landsforbund støtter forslag fra Sp om å legge ned direktorater i utdanningssektoren

– Alle direktorater i utdanningssektoren må gjennomgås med et kritisk blikk med sikte på reduksjon, mener Marit Arnstad (Sp). Hun får støtte av SL-leder Anne Finborud.

Leif Martin Kirknes

sidsel@lomedia.no

Marit Arnstad (Sp) er medlem av Stortingets utdanningskomité og leder av partiets programkomité. Antallet direktorater har siden Sp satt i regjering i 2007 økt fra 59 til 70, uttaler hun til Aftenposten.

Vil se med kritisk blikk på Utdanningsdirektoratet

Vi kan leve uten både Politidirektoratet og flere direktorater i utdanningssektoren, mener Marit Arnstad.

Utdanningsdirektoratet flytter jobber fra Oslo til Tromsø og Hamar

– Ønsker Senterpartiet å legge ned Utdanningsdirektoratet?

– Vi har ikke tatt stilling til noen nedlegging av Utdanningsdirektoratet. Vi mener situasjonen er mer presserende for direktoratene i høyere utdanning. De har 50 prosent flere ansatte enn hele Utdanningsdirektoratet og styrer universitetssektoren veldig detaljert, svarer Arnstad i en epost til FriFagbevegelse.no.

Ifølge NTB er antall ansatte i de fire direktoratene som hører til utdanningssektoren som følger:

Utdanningsdirektoratet har 330 ansatte, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har 150 ansatte, Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Dikut) har 130 ansatte og Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning (Unit) har 200 ansatte.

– Her må antall direktorat reduseres, oppgaver bør reduseres, noen bør legges til universitetene selv og andre til departementet. Det betyr at alle direktorat i utdanningssektoren må gjennomgås med et kritisk blikk og med sikte på reduksjon. Men, en gjennomgang må gjelde alle direktorat både knyttet til Kunnskapsdepartementet og andre departement, skriver Marit Arnstad i samme epost.

Les også: Josef og Lukas droppet ut av skolen. Nå er de stjerneelever hos XXL: – En så enorm utvikling

Sp ønsker mindre rapportering og kontroll i skolen

– Utdanningsdirektoratet har mange kontrolloppgaver. Er Senterpartiet for en tillitsreform i skolen, og er dette indirekte et skritt i retning av det?

– Vi er for et tillitsløft i skolen med mer tillit og mindre rapportering og kontroll. Vi vedtok et dokument om dette på vårt landsmøte i 2019, svarer Marit Arnstad.

– Vi håper hun får støtte fra de andre rødgrønne partiene, sier forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund (SL), som går inn for en tillitsreform i norsk skole med mindre detaljstyring og kontroll av lærerne og andre ansatte.

Skolenes landsforbund mener det er for mange styringsnivåer mellom Stortinget og departementene, som fastsetter forskriftene, og ut i skolene. Landsstyret i SL vedtok i 2015 en uttalelse om at forbundet ønsker å legge ned Utdanningsdirektoratet og at Kunnskapsdepartementet skal overta de oppgavene som er nødvendig å beholde.

SL går også inn for at staten igjen skal overta forhandlingsansvaret for undervisningspersonalet og mener det vil føre til reduksjon av mange unødvendige, byråkratiserende og fordyrende ledd.

Anne Finborud, forbundsleder i Skolenes landsforbund

Anne Finborud, forbundsleder i Skolenes landsforbund

Alf Ragnar Olsen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse