JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private barnehager

Støre-regjeringa går ikke langt nok for å stanse velferdsprofitørene, mener Rødt-politikeren

– Regjeringa hadde en historisk sjanse til å sikre at penger går til velferd og ikke profitt, sier Hege Bae Nyholt.
«PUSLETE»: Hege Bae Nyholt (Rødt)  er skuffet over at regjeringa denne uka ifølge henne ikke gikk langt nok i å stramme inn for private barnehager.

«PUSLETE»: Hege Bae Nyholt (Rødt) er skuffet over at regjeringa denne uka ifølge henne ikke gikk langt nok i å stramme inn for private barnehager.

Leif Martin Kirknes

sidsel@lomedia.no

Før påske la regjeringa fram forslag til endringer i barnehageloven.

Endringene innebærer blant annet krav om at hver private barnehage skal være et eget selskap, forbud mot å drive annen virksomhet og forbud mot å ta opp lån andre steder enn i bank.

– Vi mener venstresida og fagrørsla har grunn til å være opprørt over at Støre-regjeringa ikke gikk lengre. De har et historisk flertall bak seg, men tar det ikke i bruk, sier Hege Bae Nyholt.

– For puslete

Hun viser til at regjeringspartiene Ap og Sp, med støtte fra de borgerlige partiene, har sikret unntak for små aktører når reglene for private barnehager strammes inn.

Rødt og SV vant ikke fram med at endringene skal gjelde for alle private barnehager. Det skjedde da Stortingets utdannings- og forskningskomite avga sin innstilling denne uka.

Regjeringa har varslet at den vil innføre kravene til de minste barnehagene på et senere tidspunkt.

– Det er et skritt på veien når det gjelder å sikre at penger går til velferd og ikke profitt, men det er for puslete. Også LO og Fagforbundet har i skriftlige og muntlige høringer sagt at det haster, sier Hege Bae Nyholt.

Fikk du med deg denne? Private fikk offentlig støtte for å bygge barnehager. Siden tjente de milliarder på å selge byggene til utlandet

Private barnehager håver inn stadig mer

Hun viser til at en fersk rapport fra Telemarsksforskning, bestilt av Utdanningsdirektoratet, dokumenterer at lønnsomheten i private barnehager gikk opp i pandemiåret 2020 og fortsatt er mer lønnsom enn mange andre sammenlignbare bransjer, ifølge NTB.

Ifølge rapporten var driftsmarginen til private barnehager på 4,1 prosent i 2020, opp fra 3,4 prosent i 2019, og den slår fast at lønnsomheten har økt også blant de ideelle og enkeltstående barnehagene.

Regjeringa har varslet at en stortingssak om endringer i selve finansieringssystemet for barnehagene kan ventes neste år.

– Vi ønsket oss at regjeringa skulle forplikte seg på hva som kommer i neste runde, men det ville de ikke, sier Hege Bae Nyholt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse