JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ut mot Sian: Fagforeninger markerte avstand mot rasisme i Oslo

En rekke fagforeninger i Oslo og Viken stilte i dag med faner på Eidsvoll plass foran Stortinget for å markere avstand fra rasisme. Mange møtte opp – de fleste med munnbind – for å demonstrere mot Sian.
Et stort område var sperret av der Sian fikk holde sine taler over megafon lørdag formiddag.

Et stort område var sperret av der Sian fikk holde sine taler over megafon lørdag formiddag.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

På oppfordring fra LO i Oslo, stilte flere fagforeninger lørdag opp med sine faner foran Stortinget for å vise avstand fra rasisme i en ikkevoldelig aksjon i forbindelse med markeringen til Sian (Stopp Islamiseringen av Norge).

Studenter og antirasister

– Vi ønsker å stå opp mot Sian, sier Oslo-studentene Aarabi Manojkumar (23), Ayla Green (21) og Simon Kartevold Pettit (22), som står med en plakat hvor de har skrevet: «Ingen rasister i våre gater».

Slagordet ble ropt taktfast av demonstrantene, som også slo på trommer, kasseroller og grytelokk for å overdøve talene til lederen Lars Thorsen og andre i Sian på det Sian har kalt «krenkefest» – hvor budskapet var motstand mot islam.

DEMONSTRERTE: Fra venstre, studentene Aarabi Manojkumar (23), Ayla Green (21) og Simon Kartevold Pettit (22).

DEMONSTRERTE: Fra venstre, studentene Aarabi Manojkumar (23), Ayla Green (21) og Simon Kartevold Pettit (22).

Sidsel Valum

– Vi er ikke redde, men forberedt, svarer Ayla Green på spørsmål om hun er redd for at det kan bli bråk under demonstrasjonen.

Hun er fra Larvik, og de to medstudentene hennes er begge fra Bergen.

Bortsett fra at noen motdemonstranter nesten så ut til å greie å velte gjerdene som var satt opp under talen til Sian-lederen, forløp demonstrasjonen relativt rolig fram til 1400-tida da FriFagbevegelse var til stede.

Les også: Fagforbundet rykende uenig med ledelsen på Deichman – vil ikke ha islamkritiske Sian i biblioteket

Sidsel Valum

Lærer mot rasisme

– Sian ytrer rasistiske holdninger. Jeg har elever og venner som er muslimer. Det er viktig at vi lærere viser vår støtte til elever som er muslimer, sier Stine Linnerud Jespersen, som til daglig jobber som lærer på Elvebakken videregående skole i Oslo.

Hun bærer på en plakat hvor det står: «Lærer mot rasisme».

LÆRER: – Det er viktig at vi lærere viser vår støtte til elever som er muslimer, sier Stine Linnerud Jespersen.

LÆRER: – Det er viktig at vi lærere viser vår støtte til elever som er muslimer, sier Stine Linnerud Jespersen.

Sidsel Valum

Sian-profil ble angrepet etter å ha skjendet koranen: – Har ingen skader, melder politiet

NTB-Snorre Schjønberg

Sian-profilen Fanny Bråten ble angrepet av en motdemonstrant etter at hun rev i stykker og spyttet på sider fra koranen foran Stortinget. Hun er ikke skadd.

I 15-tiden ble de frammøtte fra Sian ledet vekk fra Stortingsplassen etter at de hadde pakket sammen og gjort seg ferdig med den såkalte «krenkefesten».

Litt tidligere hadde flere motdemonstranter brutt sperringene og forsøkt å ta seg fram til Sian-profilen Fanny Bråten. Live-bilder fra stedet viste at Bråten lå på bakken og ble hjulpet opp av ambulansepersonell kort tid etter at hun gikk løs på koranen.

– Følg med nå, nå skal jeg skjende koranen, sa hun før hun begynte å rive ut sider og spytte på dem.

Ifølge Sians taler, ble Bråten slått ned av en av motdemonstrantene. Flere motdemonstranter ble lagt i bakken av politiet etter å ha brutt sperringene. Bråten har tidligere vært tiltalt og blitt frikjent for hatytringer.

– Hun har ingen skader, og politiet hadde veldig raskt kontroll der, sier innsatsleder Torgeir Brenden til Nettavisen.

Etter koranstuntet gikk flere motdemonstranter løs på gjerdene, men både politi og vakter innad i gruppen stanset de fleste forsøkene på eskalering av situasjonen. Politiet brukte i den forbindelse spray mot enkeltpersoner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse