JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen pensjonsstreik

Det blir ikke streik blant offentlig ansatte. Dagens tjenestepensjon videreføres i hovedsak, og man er også enige om lønnstilleggene.

einar.fjellvik@lomedia.no

Etter å ha forhandlet med arbeidsministeren om framtidas tjenestepensjon i hele natt forflyttet forhandlerne seg i femtida over til Riksmeklingsmannens kontor.

Litt før klokka seks ble det bekreftet at man har gitt opp å bli enige om en ny tjenestepensjonsordning. I stedet videreføres dagens pensjonsordning, men med en forutsetning om at levealdersjustering innføres fra 2011 på en måte som er forenlig med grunnlovens bestemmelse om at ingen lov kan gis tilbakevirkende kraft.

Pensjonsgaranti

Ifølge pensjonsavtalen som ble undertegnet i natt skal grunnlovsvernet sikres ved at offentlig ansatte som er 52 år, eller eldre, når pensjonsreformen settes i verk i 2011 får en individuell garanti for sine pensjonsrettigheter. Garantien vil sikre at de som 67-åringer får en samlet pensjon på 66 % av pensjonsgrunnlaget, forutsatt at de har 30 års opptjeningstid i en offentlig tjenestepensjonsordning.

Passe fornøyde

- Denne meklingen har vært svært komplisert og utfordrende for alle parter. Våre medlemmer har gitt oss et klart mandat om at bruttoordningen skal videreføres, og det er vi tilfreds med å ha fått til, sier Morten Øye, leder i LO Stat Magasinet Aktuell

LO Kommune hadde anbefalt en annen modell der tjenestepensjonen skulle gjøres gjeldende fra første dag, uavhengig av stillingens størrelse, skriver Fagbladet. Modellen ville også gitt større fleksibilitet ved avgangsalder, gitt bedre pensjonsopptjening ved omsorgspermisjoner uten lønn og ved videre- og etterutdanning.

- Denne modellen fikk ikke bred tilslutning fra de andre forhandlingssammenslutningene, og da var alternativet å videreføre nåværende ordning, sier Jan Davidsen.

Håpet på mer

Det var for stor avstand mellom partene til å nå fram til enighet om en ny tjenestepensjonsordning, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen, som har ledet arbeidet med å løse pensjonsflokene.

– Jeg hadde ønsket å få på plass et mer moderne pensjonssystem som tar mer hensyn til de mange deltidsarbeiderne som ikke får tjenestepensjon, og sørge for at de som jobber mer enn 30 år, kunne få tjent opp pensjon for alle årene de jobber, sier Andersen til ANB/NTB.

Statsråden kan ikke si om løsningen som partene nå har kommet fram til er bærekraftig, eller om dagens løsning på nytt vil bli endret om kort tid.

– Det er umulig for meg å si, sier ministeren.

Kvinnene vil tape

Sjefen for kommunenorge, KS-leder Halvdan Skard, er fornøyd med at man unngikk streik, men mener kvinner og deltidsansatte kommer dårlig ut med den pensjonsløsningen som til slutt ble valgt:

– Disse ville fått en bedre tjenestepensjon med regjeringens modell, nemlig påslagsmodellen, men også den modifiserte bruttomodellen som vi forhandlet om de siste dagene, sier Skard til Kommunal Rapport.

Enige også om lønn

Også etter at pensjonsspørsmålet var plassert på sidelinja, fortsatte meklingen ut over morgenkvisten. Både for de statsansatte og for ansatte i Oslo kommune gjensto det å bli enige om lønnstilleggene for i år.

I statsoppgjøret er man enige om lønnstillegg, som sammen med overhenget fra i fjor, gir en økonomisk ramme på 4,4 %. Tilleggene fordeles slik:

– Et kronetillegg på 2400 kroner fra lønnstrinn 1-45.

– et prosenttillegg på 0,68 prosent fra lønnstrinn 46-80

– Et kronebeløp på 4800 kroner fra lønnstrinn 81-95.

I KS-oppgjøret (alle kommuner og fylker utenom Oslo) avtalte man allerede i fjor at årets lønnstillegg skal være på på 3.1 prosent av lønna, minimum 9000 kroner fra 1. mai. I tillegg kommer et overheng fra i fjor på 2,3 %.

I lønnsoppgjøret for Oslo kommune har LO-forbundene godtatt en løsning som gir 6 000 kroner i tillegg for alle på lønnstrinn 1 – 27 og tillegg på 1,95 % på de høyere lønnstrinnene.

– Med overheng og glidning har vi oppnådd det samme som i KS-området, og det er vi fornøyd med, sier Anne Green Nilsen til Fagbladet.

Annonse
Annonse