JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Isolerte sjefer

Det er ulike sosiale typer på en arbeidsplass. Ledere er overrepresentert i gruppen «de isolerte».

Det viser forskning foretatt av professor i arbeidsvitenskap ved universitetet i Gøteborg, Annika Härenstam, og hennes kollega Erik Berntsson.

Ensomt på toppene

Forskerne deler sjefer og medarbeidere inn i seks sosiale typer, skriver Ukeavisen Ledelse.

«De involverte» har det best på jobben, mens «de isolerte» har det dårligst.

Sjefene i undersøkelsen er overrepresentert i gruppen «de isolerte».

Annika Härenstam sier til magasinet Chef at dette var overraskende, ettersom dette er mennesker som har en veletablert posisjon i arbeidslivet.

– Men det er en ensom jobb å være sjef, man blir ikke verdsatt og man blir ikke sett, sier hun.

Her er forskernes seks sosiale hovedtyper:

1. De involverte

Ansatte som har relasjoner til alle på jobben, oppover og nedover i systemet. De har en trygg jobb og er ofte en del av en sterk fagforening.

2. De verdsatte

Mennesker som ofte møter en tredjeperson i jobben, for eksempel mennesker med problemer. De deler erfaring og verdier med kolleger og opplever jobben som meningsfull. Mange jobber i helsesektoren.

3. De utsatte

En liten gruppe som ofte har negativ kontakt med tredjepart og ofte er utsatt for trusler og vold. De opplever ofte at de ikke får den støtten de trenger fra sjefene sine.

4. De som ikke blir sett

Personer de har et dårlig kontaktnett i arbeidsmarkedet, er ofte midlertidig ansatte, har lav utdanning og lav selvtillit.

5. De som føler seg skvist

Også en liten gruppe som ofte har konflikter og problemer både med tredjepart og med medarbeidere og sjefer. Halvparten har en lederstilling, ofte på lavere nivå i offentlig sektor. De har lite ressurser, men møtes av høye krav. De bytter ofte jobb.

6. De isolerte:

Mennesker som opplever at de ikke får hjelp og at de ikke blir verdsatt. Når de ikke får respekt, kjenner de sinne, skuffelse, sorg eller bitterhet. Mange har vært i arbeidslivet lenge og har begynt å planlegge pensjonisttilværelsen. (ANB)

Annonse
Annonse