JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kartellkonferansen 2021:

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Statsminister Jonas Gahr Støre er glad for de store forventningene fra fagbevegelsen, og mener regjeringen har kommet godt i gang.
SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Jonas Gahr Støre kom på Kartellkonferansen for første gang som statsminister, og måtte innrømme at det er bedre enn som opposisjonsleder:

– Det er cirka 10.000 ganger bedre å komme hit som statsminister.

Lover å innfri

Det er store forventninger fra LO-fellesskapet.

– Jeg er glad det er store forventninger. Men det er bare sånn at vi ikke fikser alt på seks uker. Vi har en 100-dagersplan, og det er greit å bli holdt ansvarlig for den. Men tell i alle fall ikke dagene raskere enn de går, humret Støre.

Han fikk tre klare krav fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Gol:

• Feriepenger på dagpenger

• Fjerning av ostehøvelkuttene

• Pensjon fra første krone

Til kravene fra LO-lederen hadde Støre følgende svar:

Det generelle ABE-kuttet er ikke fjernet i regjeringens budsjettendringer. Men statsministeren pekte på at flere etater hadde fått økte bevilgninger som var større enn kuttene regjeringen hadde lagt inn.

– Det vil også bli trange tider framover, der vi må prioritere. Men ikke som flate kutt. Jeg skulle gjerne fjernet de nå, og vært ferdig med det. Men jeg skal love dere at når du sitter med et ferdig lagt budsjett, tror jeg vi ville brukt uker på å gå gjennom alt dette, sier Støre.

Støre sa også at ambisjonen om feriepenger på dagpenger er helt klar, men at de ikke fant nok penger til dette tidligere i høst.

– Men vi vil endre loven slik at denne rettigheten kommer tilbake. Og så er vi ikke ferdige med budsjettet, det forhandles fortsatt. Ap og Sp ønsker å få til noe på dette, og jeg lover full innsats, sier Støre.

Kjersti Stenseng ber om tålmodighet: – Kan ikke snu åtte års borgerlig politikk på 100 dager

Tillitsreform

Et annet punkt Støre har snakket om på Kartellkonferansen tidligere, er tillitsreform i offentlig sektor. Nå er tiden kommet for å starte på dette arbeidet.

– Denne reformen skal utvikles sammen med dere. Vi har ingen tryllestav for dette, men vi skal gjøre det sammen, fastslo han.

For vanlige folk

Støre gikk gjennom de grepene regjeringen har gjort i de budsjettendringene de kom med i høst. Han poengterer at de skal gjøre mer.

– Jeg tror vi vant valget fordi sosialdemokratiet har evnen til å finne igjen identiteten sin. Det blir ikke alltid planketreff, men vi skal være i kjernen av det er parti for vanlige folk skal være.

Støre understreket også klimaambisjonene, med en rettferdig omstilling, å kutte utslipp og skape jobber.

– Si ifra når dere er uenige. Men husk at når alt kommer til alt, er det når vi står sammen og gir hverandre styrke, at vi virkelig leverer, sier Støre.

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp for disse menneskene

Annonse
Annonse