JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanner møter LO på Kartellkonferansen

Den nye sjefen til de statsansatte vil ha mindre byråkrati – ikke færre byråkrater. Tirsdag 19. november er han på plass på Gol for å møte om lag 200 tillitsvalgte for offentlig ansatte fra hele landet.
VIL EFFEKTIVISERE: Moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil fornye staten ? ved hjelp av mer samarbeid, mindre byråkrati og økt satsing på digitalisering.

VIL EFFEKTIVISERE: Moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil fornye staten ? ved hjelp av mer samarbeid, mindre byråkrati og økt satsing på digitalisering.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

I regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet står det at de vil «gjennomgå strukturen i departementene og direktoratene, med sikte på å forenkle og avbyråkratisere».

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forklarer at regjeringen vil at staten skal bli en mer moderne arbeidsgiver.

– Vi er opptatt av å forenkle, fornye og forbedre. Staten skal være en moderne arbeidsgiver, og ha attraktive arbeidsplasser. Samtidig skal brukerne av offentlig sektor få bedre og raskere hjelp, sier Sanner.

Han understreker at dette ikke handler om at de ansatte skal løpe raskere.

– Modernisering handler om å fjerne tidstyvene som arbeidstakerne møter i hverdagen. Det er for mye kontroll, rapportering og for mange møter. Man får for lite tid til å bruke sin kompetanse på kjerneoppgavene, fastslår Sanner.

Effektivt byråkrati

Han har brukt den første tiden til å lytte til det han selv karakteriserer som meget kompetente medarbeidere. Den nye kommunal- og moderniseringsministeren ønsker å være lyttende, og bruke kompetansen som finnes i og utenfor departementet.

– Jeg skal lytte først, så foreta de politiske beslutningene etterpå. Til syvende og sist er det kvaliteten på tjenestene som er avgjørende – ikke ideologi, sier Sanner.

Han understreker at det er pragmatisme som er avgjørende for hvem som skal utføre de offentlige tjenestene.

– Det er ikke ideologi eller økonomi som er avgjørende. Vi vil sikre best mulig tjenester. Det er ikke privatisering å slippe private til. Det handler om å sikre mangfold, påpeker Sanner.

Han vil bruke både offentlig og privat sektor, samt frivillige organisasjoner, for å gi brukerne bedre tjenester.

For å klare det, mener Sanner det trengs det mindre byråkrati. Det betyr ikke færre byråkrater.

– Når vi snakker om å avbyråkratisere, så handler ikke det nødvendigvis om at det skal bli færre byråkrater. Det handler om å få et bedre byråkrati, sier Sanner.

Viderefører FAD

Han mener regjeringen allerede er i gang med å få det til. Fra nyttår blir Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD), Kommunal- og regionaldepartementet (KRD), samt Miljødepartementets planavdeling slått sammen.

Sanner er minister for et enormt departement som har ansvaret for både stat og kommune.

– Det er et historisk grep, og innebærer at vi får muligheten til å se fornyelse av stat og kommune i en helt annen sammenheng. Sammenslåingen er en illustrasjon på hva vi vil: Mer og bedre samordning – og økt gjennomføringskraft, fastslår Sanner.

Regjeringen har fått kritikk for dette grepet. LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, har uttalt at hun tviler på at et superdepartement er den beste løsningen, siden staten står foran omfattende endringer de kommende årene.

Sanner er uenig med dem som mener at det å legge ned FAD, som ble opprettet av en borgerlig regjering i 2004, er feil vei å gå.

– Det handler ikke om å legge ned. Det handler om å gi økt kraft til oppgavene. Nå får vi mulighet til å se stat og kommune i en sammenheng. Tiden endrer seg. Det er ti år siden Morten Andreas Meyer ble moderniseringsminister. Jeg har ikke tenkt å se ti år tilbake, jeg vil se ti år framover. Jeg ser allerede nå at det er store muligheter ved sammenslåingen, konstaterer Sanner.

Behandler LO som de andre

Det som Sanner ser på som muligheter, vil bety endringer for de som jobber i de aktuelle departementene. Deres nye politiske sjef både håper og tror de vil få mer spennende arbeidsdager.

– Jeg har respekt for at endringer er krevende, men jeg er opptatt at vi nå må se på mulighetene. Mitt inntrykk er at det som skjer, så langt, er godt mottatt både i departementene og utenfor.

Han er opptatt av å ha et godt forhold til sine ansatte – og til deres organisasjoner. Den forrige regjeringen hadde et nært forhold til LO, med et formalisert fagligpolitisk samarbeid. Det har ikke den sittende regjeringen.

– Jeg er opptatt av å behandle alle likt. Det skal være et godt samarbeid med alle. Vi kommer ikke til å være enige om alt, men det er mye vi er – eller nesten er – enige om, sier statsråden.

Han poengterer at trepartssamarbeidet ligger fast – også under denne regjeringen, og understreker at videreføringen fagforeningsfradraget er en erkjennelse av at et velorganisert arbeidsliv er et gode.

– Jeg vil si at jeg har et godt forhold til LO, og oppfatter at de er opptatt av å finne løsninger. Vi må ikke gjøre alt til problemer og diskusjoner. La oss samarbeide der vi kan samarbeide, understreker Sanner.

Kartellkonferansen:
LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.

Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.

Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Kartellkonferansen:
LO Stats kartellkonferanse på Gol samler årlig rundt 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn- og utland.

Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye ideer lanseres.

Kartellkonferansen har vært arrangert årlig - med noen opphold - helt siden 50-tallet.