JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Keiserens nye klær

Klær skaper folk, sies det. Det har Høyre tatt konsekvensen av. Partiet ikler seg nå arbeidsklær.

kristian.brustad@lomedia.no

Det betyr ikke at innsiden, eller ideologien om du vil, er endret. Mange nordmenn har det godt. Lever gode liv. Mange balanserer på kanten mellom Arbeiderpartiet og Høyre i politisk ståsted.

Ved et regjeringsskifte, med Frp i regjering, vil Høyre trekkes mot høyre. Frp vil ikke kunne sitte i regjering uten løfter om skattelette og privatisering av offentlig sektor. Med på kjøpet følger et såkalt «fleksibelt» arbeidsliv, hvor ansattes rettigheter blir svekket. Den nye velferdsstaten høyresiden ønsker skal vokse fram, er basert på individer og er gjerne stykkprisfinansiert. Skillet mellom offentlig og privat blir visket ut. Kritikerne hevder denne politikken vil utarme det offentlige.

Arbeidspartiet.no er Høyres nye front på nettet. Partiet er for 1. mai og mot angrep på arbeidstidsordningene. Sistnevnte var partiet med på å «myke opp» under Bondevik-regjeringen. Endringen førte til kraftige reaksjoner i fagbevegelsen, og var noe av det første Stoltenberg-regjeringen reverserte etter regjeringsskiftet i 2005.

Høyre har tatt lærdom av denne saken. Å spille på lag med fagbevegelsen kan være avgjørende for å vinne valget. Det vet både Høyre og Arbeiderpartiet. Spørsmålet er hvorfor Høyre ønsker å rappe Arbeiderpartiets klær. Arbeidsfolk kan jo håpe på at Høyre kan være i ferd med å legge en strategi for å moderere Frps mest kontroversielle standpunkter, når samtaler om en eventuell regjeringsplattform blir aktuell.

Mer sannsynlig er det at Høyre vil nå velgerne i sentrum, der det store flertallet befinner seg. Dermed er Høyres nye klær like mye et sjekketriks. Vi har sett det i Sverige. Høyre-politikk ført i ny språkdrakt er fortsatt er høyre-politikk, med privatisering og angrep på arbeidstakernes rettigheter som resultat.

Annonse
Annonse