JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

LOs advokater om Stortingets nye krisepakke: – Gode nyheter

For arbeidstakernes behov for trygghet er dette langt på vei gode nyheter, sier LO-advokat Rune Lium.
Krisepakken møter på flere punkter arbeidstakernes behov for trygghet om å kunne beholde inntekten de første ukene, mener LO-advokat Rune Lium.

Krisepakken møter på flere punkter arbeidstakernes behov for trygghet om å kunne beholde inntekten de første ukene, mener LO-advokat Rune Lium.

Sissel M. Rasmussen

aslak@lomedia.no

Opposisjonen og regjeringen er enige om en ny krisepakke for folk flest.

Strakstiltakene vil være til hjelp for arbeidsfolk som har havnet i en veldig krevende situasjon som en konsekvens av koronakrisen. Det mener både LOs advokater og lederne for opposisjonspartiene.

– Krisepakken har en vesentlig bedre sosial profil enn regjeringens forslag og innebærer at arbeidstakerne får bedre rettigheter enn dagens regler, sier LO-advokat Rune Lium til FriFagbevegelse.

ph

Utvidet permitteringslønn

Et viktig strakstiltak er at de som blir permittert også er sikret full lønn inntil 6G i minimum 20 dager fra permittering. Staten dekker dette fra dag 3 til 20.

Les også: Lista over Stortingets krisepakke for folk flest

– Det er veldig positivt at perioden for permitteringslønn utvides fra 15 til 20 dager. Det betyr at arbeidstakere med inntekt under 600.000 kroner får full lønn i 20 dager etter at permitteringen iverksettes, sier Lium, og føyer til at det må skilles mellom perioden med varsel og perioden med såkalt permitteringslønn.

Perioden med varsel reguleres av hovedavtalen mellom LO og NHO og er som hovedregel på 14 dager. Denne perioden er arbeidsgivers ansvar og omfattes ikke av krisepakken.

– Regelen var at arbeidsgiver må betale i 15 dager. Endringen betyr at arbeidsgiver betaler de to første dagene før staten betaler de neste 18 dagene. Totalt blir dette 20 dager, påpeker LO-advokaten.

Flere deltidsansatte

Ifølge Lium er det et skritt i riktig retning at dagpengegrunnlaget etter perioden med permittering blir justert opp til minimum 80 dager for alle som tjener mindre enn 300.000 kroner.

ph

– Videre er det oppløftende og gode nyheter at inntektsgrensen for å ha rett til dagpenger reduseres til 75.000 kroner. Det betyr at flere deltidsansatte vil ha rett til dagpenger, påpeker LO-advokaten.

Omsorgspenger er også kjent som sykt barn-dager. Regjeringen vurderte før den nye krisepakken å endre kvoten.

I dag kan hver forelder være borte ti dager per kalenderår om man har ett eller to barn, eller 15 dager om man har tre eller flere barn. Nå er antall dager man kan motta omsorgspenger doblet. Det har vært viktig for LO at antall dager med omsorgspenger skal økes til 20 for hver av foreldrene.

– Når skolene og barnehagene er stengt i minst 14 dager, er det mange som ville ha brukt opp omsorgsdagene og blitt tvunget til å ta fri uten lønn. Det er viktig at foreldrene også kan være hjemme sammen med syke barn etter at restriksjonene blir opphevet, mener Lium.

De første ukene

LO-advokatene har fått flere henvendelser fra foreldre som hadde brukt opp brorparten av disse dagene allerede før barnehager og skoler ble stengt.

– I en situasjon hvor besteforeldre ikke bør stille opps om barnevakt, er det ekstra viktig at foreldrene gis økonomisk trygghet ved en økning i antall dager med omsorgspenger, forklarer han.

Lium og advokatene i LO, som på sine Facebook-sider hele tiden kommer med oppdatert informasjon om aktuelle rettslige spørsmål i forbindelse med koronaviruset, var ikke like fornøyd da regjeringen presenterte en midlertidig krisepakke fredag i forrige uke.

Et av forslagene var at arbeidstakere som permitteres kun skal få dekket to dagers lønn fra arbeidsgiver mot 15 dager tidligere. Det ble betegnet som usolidarisk og at regjeringen veltet kostnadene ved tiltakspakken over på arbeidstakeren.

p

– Konklusjonen er at krisepakken på flere punkter møter arbeidstakernes behov for trygghet om å kunne beholde inntekten de første ukene. Om dette er tilstrekkelig vil selvsagt også være avhengig av hvor langvarig denne unntakssituasjonen vil vare, mener LO-advokat Rune Lium.

Annonse
Annonse