JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever klarhet om pengegaver

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) krever full klarhet i alle forhold rundt de omstridte pengegavene til Senterpartiet.

Men han svarer ikke på om han selv vil gripe aktivt inn i saken på noen måte.

Etter å ha åpnet Aps landsstyremøte med en nesten én time lang tale om pleie og omsorg, ble statsministeren bombardert av pressen med spørsmål om gaver, tillit, skatteunndragelser og sist, men ikke minst, ulovlige pengegaver på 700.000 kroner til Sp fra offentlig eide energiselskaper.

– Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har stilt gode og viktige spørsmål, og de må bli grundig besvart av olje- og energiministeren. Det er avgjørende med full tillit til behandlingen av konsesjonssaker, sa Stoltenberg i en pause i programmet.

Etter litt fram og tilbake forsikret statsministeren at han stadig har full tillit til olje- og energiminister Riis-Johansen (Sp). Men han vil ikke kommentere spørsmålet om Riis-Johansens habilitet i forbindelse med konsesjoner innvilget de energiselskaper som ga pengegaver.

Alt må fram

– Hvordan dette spørsmålet har vært håndtert, er akkurat det Stortinget skal gå nærmere inn i. Nå får vi ta ting i riktig rekkefølge. Jeg har full tiltro til at alle spørsmål rundt Sps gaver vil bli belyst, slik at tilliten til konsesjonssaker blir opprettholdt, sa Stoltenberg.

Senterpartiet fikk til sammen 850.000 kroner til et prosjekt om fornybar kraft som ble startet mot slutten av 2008. Forutsetningen for gjennomføringen av prosjektet var at det skulle være selvfinansiert, noe som i praksis betyr at partiet måtte hente inn finansiering utenfra.

Troms kraft ga 200.000 kroner, Eidsiva Energi ga 500.000 kroner, mens Glommen Skogeierforening ga 150.000 kroner. Det er de to første pengegavene som er i strid med hva partier kan motta.

Det skal ikke ha blitt ført eget prosjektregnskap, og pengebidragene ble ført som partistøtte i fjor og redegjort for i år. At bidragene fra de to kraftselskapene brøt med partiloven ble oppdaget i forbindelse med en internkontroll i sommer. Pengene er betalt tilbake. Eidsiva Energi beklager i dag at bedriften ga 500.000 kroner til Senterpartiets prosjekt om fornybar energi.

Første gang

Rapporten «Slipp energien løs» ble overlevert partileder Navarsete i mai i fjor. Det var ifølge Sps generalsekretær Knut M. Olsen første gangen hun fikk informasjon om finansieringen av prosjektet.

Riis-Johansen kjente ifølge Olsen ikke til fornybarprosjektet i partiets regi og hvordan det ble finansiert. Han satt verken i partiets sentralstyre eller arbeidsutvalg og skal derfor ikke ha vært i en posisjon hvor informasjon tilfløt ham, ifølge generalsekretæren.

– Jeg fikk en orientering om dette. Det var ikke koblet opp mot Terje Riis-Johansen. Men jeg ser jo ut fra det som mediene legger fram nå, at det burde ha vært drøftet, sier Navarsete til TV 2.

Opposisjon i undring

Energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet synes det høres veldig rart ut at energiministeren ikke var informert av sitt eget parti om et prosjekt som direkte berører statsrådens fagområde.

Energipolitisk ansvarlig Line Henriette Hjemdal i Kristelig Folkeparti istemmer.

– At han ikke visste om pengestøtten i hundretusenkronersklassen når han er ansvarlig for fornybar energi og sitter i et så lite parti, synes jeg er fryktelig rart, sier hun til VG Nett.

Konsernsjefen selv i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, var direkte involvert i prosjektet og den såkalte Fornybaralliansen som i 2008 og 2009 jobbet med rapporten. Nå sier Rinnan at han beklager Eidsivas delfinansiering av Sp-prosjektet.

– Saken ble naivt håndtert av oss. Det var feil å delfinansiere et prosjekt som ble ledet av et politisk parti, og dette beklager vi, sier konsernsjef Ola Mørkved Rinnan.

Avviser kjennskap

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier han ikke visste om pengestøtten fra de to kraftselskapene før nå. Han avviser enhver spekulasjon om korrupsjon.

- Jeg vet hva jeg selv har visst og ikke visst, og jeg kan fastslå at dette kjente jeg ikke til, sier olje- og energiministeren til NTB på telefon fra Rio de Janeiro.

Ved gjennomgang av partiregnskapet, som ble behandlet på et landsstyremøte 9.-10. april i år, viser det seg likevel at det er en fotnote som nevner bidraget fra kraftselskapet Eidsiva Energi, et av de to som har gitt store pengegaver.

Uklarhet

Dette regnskapet, inkludert fotnoten, ble altså behandlet før konsesjonen ble gitt. Riis-Johansen sier at han ikke var klar over disse forholdene, men at han ser det kan skape uklarhet.

- Jeg deltok ikke på det omtalte landsstyremøtet, og kjente følgelig ikke til disse opplysningene. Men for å oppklare enhver usikkerhet rundt min habilitet, har jeg bedt lovavdelingen i Justisdepartementet om en vurdering, sier Riis-Johansen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse