JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bok om politisk kristendom

Pax og Spartacus forlag, begge med et politisk radikalt rykte, har tradisjon for å lansere sine bokkataloger – vår som høst – under felles pressekonferanser. Alltid med noen godbiter, både for skjønn- og faglitterært interesserte lesere.
ARMAGEDDON. HALLELUJA! For forfatter Dag Hoel handler det ikke om politisk Islam, men om politisk kristendom.

ARMAGEDDON. HALLELUJA! For forfatter Dag Hoel handler det ikke om politisk Islam, men om politisk kristendom.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Av høstens mest interessante sett fra den utenrikspolitiske synsvinkel kan nevnes Fredrik Græsviks «Den tapte krigen. Norge i Afghanistan». Boka kommer på Pax i neste måned og forteller historien om Norges krigsengasjement i Afghanistan fra begynnelsen og helt fram til i dag. På godt og ondt, får vi tro – vi som ikke har lest manus.

Fra singelmamma til nordsjødykkere

NRK-journalist Tuva Jorfald leste på lanseringen i Eldorado bokhandel i dag fra sin bok «Singelmammas guide … til å ha det ganske fint.» Etter opplesningen å bedømme en morsom, småsatirisk bok med et skjevt blikk på denne spesielle situasjonen. Også denne boka kommer på Pax.

Det gjør også «Fritt fall. På jobb i lufta til lavpris» av aftenpostenjournalist Pål Vegard Hagesæther. Her lukter det stoff om dårlig arbeidsmiljø. Og forlaget lover da også blant annet en undersøkelse av hvorfor fagforeninger er bannlyst i Ryanair.

Historikeren Frode Fanebust har tidligere skrevet om oljeindustrien. Denne gangen holder han seg i Nordsjøen, men har skiftet fokus litt. «Dypt urettferdig. Ei sannere historie om nordsjødykkerne» heter boka. Her får vi sakprosafortellingen om at det i tidsrommet 1965-1990 døde 17 nordsjødykkere i norsk sektor. Fire av dem var norske. Forfatteren mener åpenbart at nordsjødykkernes arbeidsforhold ikke er av det beste. På boklanseringen valgte han blant annet å sitere Napoleon som skal ha sagt at historie er de løgnene vi er enige om.

Krisene i Midtøsten og Europa

Spartacus, forlaget som etablerte seg i 1989 med et utalt satsingsområde på politikk, historie og samfunnsforhold kunne presentere forfatter og filmmannen Dag Hoels «Armageddon Halleluja! Møter med politisk kristendom»,

– Boka handler om kristenfundamentalisme. Jeg prøver å forklare dette fenomenet for et norsk publikum. Miljøet her er ikke stort, med det er et svært innflytelsesrikt tankesett – særlig i USA, sier Hoel. FriFagbevegelse kommer tilbake med et større intervju med forfatteren seinere.

En annen interessant utgivelse på Spartacus kommer i oktober, nemlig Ingeborg Eliassens «Harde tider. Det nye arbeidslivet i Europa». Forfatteren er mangeårig utenriksjournalist i Stavanger Aftenblad – og dette er høyst relevant for dem som er opptatt av krisa i Europa.

Nevnes bør også boka til den prisvinnende reporteren Francesca Borri. Dagbladet har trykket flere av hennes krigsreportasjer. Spartacus gir nå ut hennes bok «I krigen. Et vitnesbyrd fra Syria».

Boka handler om kristenfundamentalisme.

Dag Hoel, forfatter av Armageddon. Halleluja!

Annonse

Flere saker

Annonse