JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk avtale mellom idretten og arbeidslivet

Formålet er å sette standarden for menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter i forbindelse med store idrettsarrangementer, melder LO-leder Gerd Kristiansen.
HISTORISK: Her underskriver Gerd Kristiansen et historisk samarbeid mellom de fire store arbeidstakerorganisasjonene og Idrettsforbundet. Avtalen, skal sikre solidariske idrettsarrangementer i framtiden.

HISTORISK: Her underskriver Gerd Kristiansen et historisk samarbeid mellom de fire store arbeidstakerorganisasjonene og Idrettsforbundet. Avtalen, skal sikre solidariske idrettsarrangementer i framtiden.

Tri Nguyen Dinh

tri@lomedia.no

Det er LO, Unio, YS og Akademikerne som har tatt initiativ til en samarbeidsavtale med Norges Idrettsforbund (NIF). De ønsker gjennom avtalen at menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter skal ivaretas i alle ledd i prosessen med å forberede og gjennomføre et eventuelt OL i Oslo. Gerd Kristiansen tror også dette samarbeidet kan være med å sette standarden for fremtidige idrettsarrangementer, både nasjonalt og internasjonalt.

LAST NED: Samarbeidsavtalen i sin helhet

Ikke ja til OL

- Vi vil understreke at dette ikke er en godkjenning av et OL i Norge fra arbeidstakerorganisasjonene sin side. Vi har ikke behandlet et slikt spørsmål og har dermed ikke fullmakt til å stille oss bak et OL. Men et OL eller Pralalympics i Norge som setter standarden for respekt for menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter vil være et viktig bidrag for alle framtidige arrangementer, sier Kristiansen.

Hun mener at avtalen er særdeles viktig og minner om at flere land med klare utfordringer på disse områdene tildeles store internasjonale arrangementer, som for eksmepel Russland med sitt OL-arrangement i vinter og Qatar som skal arrangere fotball-VM 2022.

- Vinterleker i Norge representerer en unik mulighet til å ivareta og fremme det norske samfunnets verdigrunnlag som bygger på frihet, likeverd, åpenhet, fellesskep og likestilling, sier Kristiansen som er takknemlig for at idrettsforbundet vektlegger de samme verdiene i sitt arbeid.

Stolt idrettspresident

– Vi vil gjennom denne avtalen og med de forpliktelsene vi tar på oss, være en veiviser for hele idrettsorganisasjonen og utvikle det som kommer til å bli standarden for framtidens store internasjonale mesterskap i Norge, sa en stolt idrettspresident Børre Rognlien da avtalen ble presentert i dag.

– Samarbeidet vil også være en del av NIFs innspill til IOCs "Olympic Agenda 2020", som tar mål av seg til å fornye den olympiske bevegelse. I tillegg vil vi jobbe for at den internasjonale olympiske idrettsbevegelse også skal prioritere menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter i sitt framtidige arbeid. Vi vil at vårt OL og Paralympics skal huskes som de lekene som respekterte menneskene og bidro til et organisert arbeidsliv og en bærekraftig utvikling, og dermed bli et forbilde for andre store idrettsarrangementer, både nasjonalt og internasjonalt, sa idrettspresidenten.

Annonse
Annonse