JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Usikker framtid for friby

Justisdepartementet har nå bestemt at Safemuse ikke får innstillingsrett på overføringsflyktninger.
NESTEN I HAVN: Prosjektleder for Safemuse, Jan Lothe Eriksen, var nesten i havn med å få den første fribymusikeren til Norge og Harstad. Han mener justisministeren nå står i veien for siste etappe av arbeidet.

NESTEN I HAVN: Prosjektleder for Safemuse, Jan Lothe Eriksen, var nesten i havn med å få den første fribymusikeren til Norge og Harstad. Han mener justisministeren nå står i veien for siste etappe av arbeidet.

Marte Bjerke

marte@musikkultur.no

Safe Music Havens Initiative (Safemuse) har siden 2012 arbeidet for å få foreslå kandidater til en fribyordning for musikk, tilsvarende det Norsk Pen gjør for forfattere.

Safemuse har vært i dialog med Justisdepartementet for å få innstillingsrett overfor UDI i saker om overføringsflyktninger, slik at foreningen deretter kan foreslå en musiker som flyktning til Norge.

Nå har justisminister Anders Anundsen (Frp) sagt nei til å gi Safemuse denne innstillingsretten.

Kritiserer Anundsen

Prosjektleder for Safemuse, Jan Lothe Eriksen, går hardt ut mot Anundsen i et innlegg i Klassekampen 12. juni: «Justisminister Anders Anundsen ønsker ikke at det etableres fribyordning på musikkområdet i Norge», skriver han.

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, sier til NRK at departementet «ikke ser noen grunn til å utvide antall særordninger for at vi skal kunne behandle alle som har krav på beskyttelse på en god måte.»

Siste ord ikke sagt

Safemuse annonserte i februar i fjor at Harstad skulle bli verdens første friby for musikk.

– Det sitter en musiker og venter med sin familie på et sted der vedkommende ikke er sikret, fortalte Lothe Eriksen til Musikkultur.

Safemuse ble stiftet av MFO og NOPA i 2013. MFO har vært en viktig fødselshjelper for fribyinitiativet. Nestleder Anders Hovind sier at siste ord ikke er sagt i denne saken.

– Vi jobber fortsatt for å få vedkommende musiker til Harstad. Dette er ikke den endelige kroken på døra, forsikrer han.

Annonse

Flere saker

Annonse