JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lang vei å gå

Partisekretær Raymond Johansen i Ap vil at folkevalgte skal ta sitt arbeidsgiveransvar på alvor og arbeide mot sosial dumping. Det er langt dit.

stig.christensen@lomedia.no

Det er i et intervju i siste nummer av LO-Aktuelt at Johansen kommer med budskapet: Arbeiderpartiets folkevalgte skal jobbe mot sosial dumping.

Bakgrunnen er at en rekke kommuner av variert politisk farge har benyttet seg av avbud og konkurranseutsetting og i den forbindelse også brukt renholdsbyråer og andre selskaper som har operert langt under det vi kan kalle en anstendig lønn.

Dette er ikke noe enkelt spørsmål å løse når vi ser på omfanget av anbud og konkurranseutsetting med offentlige oppdragsgivere. Stram økonomi presser kommunepolitikere til å lete etter innsparingsmuligheter på alle bauger og kanter, og hva er da mere fristende enn å gå etter laveste anbud? Men en ansvarlig partisekretær som advarer mot et A- og B-lag i norsk arbeidsliv, har selvsagt ikke annet å gjøre enn å få partiet på skinner i dette spørsmålet.

Tirsdag kom Tariffnemndas positive avgjørelse i spørsmålet om allmenngjøring innen renhold. Alle renholdere i private renholdsbedrifter skal etter dette ha en timelønn på minst kr 151,67. Knut Bodding i LO understreker at det er normallønnssatsen i renholdsoverenskomsten som skal allmenngjøres fra 1. september.

Dette innebærer en stor hjelp for kommuner og fylkeskommuner som skal inngå nye renholdskontrakter. Her har de retningslinjer det skal mye til å bryte. Folkevalgte fra de rødgrønne partiene bør i hvert fall kjenne sin besøkelsestid.

Et annet hjelpemiddel i denne sammenheng kan være heftet «Rydd opp, sosial dumping i offentlig regi», utgitt av Manifest og skrevet av LO Media-journalist Lene Svenning. Der påpeker hun blant annet forbindelseslinjen mellom Adecco som hadde oppdrag på Ammerudhjemmet i Oslo med eksempler på 84 timers uke uten overtid, og en betydelig profitt som havner i lommene på utenlandske kapitaleiere, i dette tilfellet i Sveits.

Vikarbyrået Adecco er nemlig del av et internasjonalt konsern, Adecco sa. Den største eieren av det børsnoterte sveitsiske selskapet er Jocobs Holdning AG. Dette selskapet og familien Jacob eier omtrent en firedel av Acecco sa. I 2009 utbetalte Adecco sa nesten 1.4 milliarder kroner i utbytte. Nesten 350 millioner kroner havnet i familien Jacobs hender.

I forordet til Manifest-pamfletten understreker forbundslederne Jan Davidsen, Fagforbundet og Arve Bakke, Fellesforbundet at vi har fått tilbake uverdige arbeidsforhold som arbeiderbevegelsen var stolte av å ha utryddet i Norge for lenge siden. Foran valget til høsten utfordrer de partiene til å stoppe anbud og konkurranseutsetting av velferdstjenester i alle kommuner. En oppfordring det er grunn til å følge, ikke minst for de rødgrønne partiene.

Annonse

Flere saker

Annonse