JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har 82 lærlinger: Dette sykehuset har like mange fagarbeidere som leger

Stavanger universitetssykehus er kåret til årets lærebedrift i Rogaland. Hele 82 ungdommer er nå lærlinger her – de fleste i helsefagarbeider- og ambulansearbeiderfaget.
Lærlingene i helsearbeiderfaget på Stavanger universitetssykehus håper på fast jobb etter at læretida er over.

Lærlingene i helsearbeiderfaget på Stavanger universitetssykehus håper på fast jobb etter at læretida er over.

Svein Lunde, Stavanger universitetssykehus

karin.svendsen@fagbladet.no

– For oss er dette stort, sier Margrete Eintveit til Fagbladet. Hun er faglig leder på lærlingkontoret til Stavanger universitetssykehus (SUS) som nylig ble kåret til årets lærebedrift i Rogaland. Dette er et fylke med mange bedrifter, og tittelen henger høyt.

Over 100 instruktører

Av totalt 7.900 ansatte på SUS er 850 fagarbeidere. Sykehuset har like mange leger og i overkant av 2.500 sykepleiere.

Tendensen i Norge er at det blir færre helsefagarbeidere på sykehusene, mens antall leger og sykepleiere øker.

De fleste fagarbeiderne er helsefagarbeidere. Andre grupper er ambulansearbeidere, renholdere, portører, vektere og helsesekretærer.

Per i dag har sykehuset 82 lærlinger fordelt på fem fagområder: 52 i helsearbeiderfag, 20 i ambulansearbeiderfag og seks i portørfag. SUS har også lærlinger i vekter- og renholdsfaget. I tillegg tar noen fagbrev som privatist.

Opplæringen av lærlinger er ifølge Margrete Eintveit viktig for å rekruttere gode fagfolk. Sykehuset har derfor eget lærlingkontor med tre ansatte og over 100 instruktører veileder lærlingene over hele sykehuset.

Her satser de på helsefagarbeidere

Ledelsen heier på lærlingene

Blant landets sykehus har SUS lenge vært kjent for å ta godt vare på gode lærlinger.

– Vi tror den viktigste grunnen til at vi lykkes, er at ordningen er forankra i ledelsen. De heier på oss, sier Eintveit.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SAMFUNNSANSVAR: – Vi er heldige som arbeider på et sykehus som tar sitt samfunnsansvar alvorlig ved å ta imot så mange lærlinger, sier Margrete Eintveit.

SAMFUNNSANSVAR: – Vi er heldige som arbeider på et sykehus som tar sitt samfunnsansvar alvorlig ved å ta imot så mange lærlinger, sier Margrete Eintveit.

privat

Individuell oppfølging av lærlingene

Margrete Eintveit nevner også en rekke andre suksessfaktorer:

• SUS har eget lærlingkontor.

• De aller fleste av de 35 avdelingene har instruktører som er skolert i veiledning.

• De bruker stort sett egne folk som hygienesykepleiere, ernæringsfysiologer, ergo- og fysioterapeuter i undervisningen.

Eintveit understreker at hver enkelt lærling får tett oppfølging av både instruktører, avdelingsledere og lærlingkontoret.

Lærlingene i helsearbeiderfaget begynner på en avdeling, kalt moderavdelingen. Etter å ha vært innom en eller to andre avdelinger, avslutter de læretida på moderavdelingen. Her tar de også fagprøven. Alle bruker en del av læretida i psykiatrien.

Ingen garanti for jobb

Ikke alle får fast jobb på sykehuset etter endt læretid.

– Det er likevel flere nå en tidligere, understreker Margrete Eintveit.

Mange fagarbeidere begynner i en liten stilling. De kan melde seg i Bemanningssenteret og på den måten bygge på til full stilling.

– Med fagskoleutdanning i tillegg blir helsefagarbeiderne enda sterkere faglig. De får dermed økt mulighet til fast stilling, sier hun.

På dette sykehuset får helsefagarbeiderne fast jobb

Annonse

Flere saker

Annonse