JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Latterlig

Med ujevne mellomrom reiser vi rundt i USA. I år tilbrakte vi noen uker i statene Maine og Massachusetts som er blant de mer «europeiske» delene av den mangfoldige nasjonen. Like fullt er det mye som med norske øyne framstår som fremmed og til dels latterlig også her.

Jeg vet ikke om noe land som er så gjennomregulert som USA. Og den politiske debatten dreier seg ofte om lovfesting og dommer som påvirker politiske debatter og beslutninger.

Men du merker det også i hverdagen. Da jeg en kveld skulle kjøpe en boks pils ble jeg spurt om legitimasjon. I en alder av 52 år lurte jeg på om det var nødvendig, han måtte da se at jeg ikke var mindreårig? Uten et smil krevde han legitimasjon med foto og fødselsnummer.

– Jeg er pålagt å registrere fødselsdatoen din, forklarte han og pekte på kamera som fulgte hver eneste bevegelse. Gjør jeg ikke det mister jeg jobben, sa han tørt og skrev inn sifrene.

Et annet eksempel jeg ikke kan huske fra tidligere besøk er spørsmål om allergi. På de fleste menyene var det ett eller annet sted skrevet at vi måtte gi beskjed om noen av oss var allergiske mot enkelte matvarer. Slik sikret serveringsstedene seg mot eventuelle søksmål fra personer som får allergiske reaksjoner på maten de serverer.

Eksemplene på det vi vil karakterisere som latterlige er mange. Nylig fikk David High School i Utah en bot på 15 000 dollar fordi det var mulig å kjøpe brus fra brusautomatene i lunsjpausen. Det er riktignok lov til å ha brusautomater på skolen, men det er forbudt med sukkerholdige drikker til skolens måltider. Du kan kjøpe en cola før lunsjen, men ikke under lunsjen. Og så har du kvinnen som saksøker en familie fordi hun ble truffet av en ball under en baseballkamp. Det var en 11-åring som var uheldig, og nå frykter familien for sin økonomiske framtid. Elskerinnen til en politimann benytter også muligheten til å bli rik gjennom rettsapparatet. Hun har gått til sak mot kommunen hvor politimannen var ansatt med begrunnelsen at de burde ha stoppet arbeidstakeren sin fra å sove med henne. Gjennom å svikte sin arbeidsgiverrolle hadde de påført henne alvorlige og omfattende psykiske skader, argumenterer kvinnen.

Sett med amerikanske øyne framstår sommerens store norske politiske debatt om når det skal være lov til å kjøpe alkohol nærmest normal. Det vil si, som et viktig tema. I den grad det er noen trøst.

sym

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 12/2012)

Annonse
Annonse