JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lover kursendring etter stortingsvalget neste år:

– Nå er det arbeidsfolks tur, lover Ap-leder Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartilederen mener FLTs medlemmer sitter på nøkkelen til en bærekraftig fremtid. – Nå er det arbeidsfolks tur, er beskjeden til forbundsleder Ulf Madsen.


21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51

kai.hovden@lomedia.no

Teknologien ble løsningen da FLT og Arbeiderpartiet møttes for å diskutere koronasituasjonen, krisepakker og, ikke minst, det kommende stortingsvalget. Forbundsleder Ulf Madsen i FLT var klar på hva han og forbundet ønsker.

– Landet har behov for en ny retning etter valget neste år. Det må bli mer oppmerksomhet rund folks reelle behov, og færre regjeringsoppnevnte ekspertgrupper. Hør på partene i arbeidslivet, lød rådet fra Madsen.

Godt samarbeid

Forbundslederen er godt fornøyd med samarbeidet FLT og LO har hatt med Arbeiderpartiet gjennom koronakrisen.

– Opposisjonen har forbedret krisepakkene fra regjeringen hele veien. Vi har mange medlemmer i industrien, og mange av disse arbeider innen olje og gass. Skatteutsettelser og bedre ordninger for permitterte og virksomhetene har vært viktig, slo Madsen fast.

Han uttrykte samtidig bekymring over de økende arbeidsledighetstallene vi nå ser.

– Bare sist uke ble det registrert 6000 nye arbeidsledige. Både LO og vi ønsker mer forutsigbarhet når det gjelder støtteordningene for permitterte og arbeidsledige. Disse tiltakene vare ut pandemien, understreker Madsen.

Forbundslederen minnet om at vi en dag er over koronakrisen, og at det da er helt avgjørende å ha sysselsettingstiltakene klare.

– Det handler om å hente frem den velkjente oppskriften og ha gryteferdige prosjekter klare. Det betyr i stor grad å forsere offentlige satsinger, sa Madsen.

(Saken fortsetter under bildet)

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

FLT

Fagskolene

Madsen trakk også frem skjevfordelingen mellom universitet og høgskoler på den ene siden og fagskolene på den andre, i samtalen med Gahr Støre.

– Det overføres årlig 40 milliarder kroner til akademia, mens fagskolene får 1,1 milliard. Vi mener det trengs 100 000 fagskoleplasser innen 2030. Arbeiderpartiet møter oss med 1000 nye plasser i 2021. Her trengs det en reform, slo Madsen fast.

Forbundsleder Madsen ønsket også å diskutere industripolitikk.

– Vi ser stadig mer utenlandsk eierskap i bedrifter her til lands, og det skaper utfordringer. Det finnes en rekke eksempler hvor kravene fra utenlandske eiere er i direkte konflikt med norsk lov, pekte han på.

Den norske modellen er ifølge Madsen helt avgjørende for at vi skal kunne opprettholde produktivitet i verdensklasse i høykostlandet Norge.

– Da er det desto viktigere å sikre norsk eierskap i strategiske industrier og næringer, ikke å selge ut ved første og beste anledning slik som Solberg-regjeringen higer etter, mener Madsen.

Et arbeidsliv for alle er viktig for FLT, noe Madsen gjorde klart for Støre.

– Vi mener at Arbeiderpartiet bør jobbe for at forhåndsgodkjente og ideelle aktører får ansvaret for arbeidsmarkedstiltak. Konkurranseutsetting og anbudsprosesser slik vi opplever nå, har en tendens til å gå ut over de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, og det skaper stor usikkerhet når man må belage seg på å levere et tilbud for kun fire år av gangen. I tillegg mener vi ikke det er moralsk riktig å sette tiltak til de svakeste blant oss ut på anbud, sa Madsen.

Han manet til samling og fellesskap blant de rødgrønne partiene i den kommende valgkampen.

– Velgerne må få vite hvor de får mest igjen, totalt sett, slo han fast.

Kampen for helheten

Støre støttet Madsens syn på regjeringens stadige bruk av ekspertgrupper.

– For den sittende regjeringen har det vært viktig å holde partene i arbeidslivet ute, fordi de vet det vil kreve mer tid å involvere dem, sa han.

– Vi jobber for helheten og den norske modellen. Partene i arbeidslivet sikrer den nødvendige erfaringen og kunnskapen om hvordan politiske tiltak vil slå ut i det virkelige liv, og gir politikken legitimitet, utdypet Støre.

Han erkjenner at det tar mer tid å involvere partene, men at det er avgjørende for å lykkes.

– Samtidig ser vi at det er vanskelig å være partiet som kjemper for helheten i et mediebilde hvor enkeltsakene hersker, vedgikk han.

Mer enn festtaler

– Den norske modellen må være mer enn festtaler. Regjeringen anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet, men nå, under pandemien, støtter de seg til den norske modellen fordi de vet den virker, sa Støre.

Han var klar i sitt budskap til velgerne før det kommende valget:

– Nå er det arbeidsfolks tur!

Støre pekte på at de under sju år med Høyre-regjering har vært de som har det ganske greit og oppover som har vært prioritert.

– Kuttene har kommet i gal ende, mener han.

Arbeiderpartiet lover billigere legebesøk, barnehage, tilgang til SFO for alle og at pendling og fagforeningsmedlemskap blir billigere når de trer inn i regjeringskontorene neste år – om velgerne vil. Støre var også klinkende klar på at Arbeiderpartiet må vinne tilbake de fagorganiserte.

– Vi har for lav oppslutning blant fagorganiserte. Vi må nå ut og vise at Arbeiderpartiet har politikk som treffer denne gruppen, sa Støre.

Langsiktige tiltak

I møte med koronapandemien har Arbeiderpartiet, sammen med resten av opposisjonen, vært et viktig korrektiv til regjeringens krisepakker, mener Støre.

– Vi har arbeidet iherdig med å påvirke krisepakkene. Det første de kom med var skattekutt, som Høyre ser ut til å være besatt av. Nå er det viktig å få på plass langsiktige tiltak, slik at vi ikke kommer løpende etter, sa Støre.

Han har med forbauselse kunnet konstatere at nye krisepakker ikke var på plass da den andre bølgen av pandemien traff oss nå i høst.

– Regjeringen burde hatt beredskapen på plass. Nå blir det ikke mulig å få utbetalt støtte via disse pakkene før i januar eller februar neste år, sa Støre.

Partilederen mener det nå er avgjørende å løfte blikket og se hva som blir viktig etter pandemien.

– Betydningen av å få folk i arbeid vil være enda viktigere enn tidligere. Vi finansierer velferdsstaten via skatt, og da må folk være i arbeid.

Programmet

Støre understreket at det er fellesskapet som har ansvaret for velferden, noe som er en sentral profil i Arbeiderpartiets program. Her lover han også en klar distriktsprofil, men med andre løsninger enn hva Senterpartiet serverer.

– Vender vi by og land mot hverandre, ender vi med at begge parter taper, slo Støre fast.

Klima, miljø og arbeid er nøkkelord i programmet frem mot valget i 2021, og Støre mener FLTs medlemmer er en sentral del av løsningen for fremtiden.

– Deres kompetanse om organisering av arbeid og hvordan man produserer, er nøkkelen til å lykkes, slo Støre fast.

Han var også tydelig på hvor viktig arbeidsmarkedsbedrifter er for å få folk ut i jobb, og at denne bransjen ikke skal ødelegges av anbudsutsetting.

En sterk velferdsstat, satsing på yrkesfag og økte ressurser til fagskolene står også sentralt for Arbeiderpartiet, noe som nok er musikk i ørene for FLT-medlemmer.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet og FLT tenker likt. En kompetansereform, satsing på fagskolene, gjenreising etter koronapandemien og solid økonomi i kommuner og fylkeskommuner er avgjørende. Her er det mange arbeidsplasser, og innkjøpene er avgjørende for bedrifter over hele landet, sa Støre.

21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker