JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dramatisk fall i oljeinvesteringene:

Fagforbund i oljeindustrien ber politikerne bruke krisen til å få fart på alle utviklingsprosjekter

– Det er tid for handling. Ingen ønsker seg en fremtid med vedvarende økonomisk nedtur i Norge, slår Lars Christian Nilsen, hovedtillitsvalgt for FLT i FMC Kongsberg Subsea AS fast.
Motoren i norsk økonomi må smøres gjennom krisen, mener Lars Christian Nilsen i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT)

Motoren i norsk økonomi må smøres gjennom krisen, mener Lars Christian Nilsen i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT)

Martin Guttormsen Slørdal

kai.hovden@lomedia.no

Sammen med Fellesforbundet, NITO, Tekna, Norsk Industri og LO har Nilsen forfattet et brev til statsminister Erna Solberg (H) og de parlamentariske lederne på Stortinget.

Her ber man om at det iverksettes nye prosjekter i petroleumsindustrien.

Bekymret for kompetanseflukt

Fagforeningene er bekymret for at kompetansen i industrien kan forvitre, dersom man ikke satser også i nedgangstider.

p

– Naturressursene tilhører oss alle og forvaltningen disse, også i krisetider, må være i samsvar med at Norge selv beholder kompetansen og initiativet. Å opprettholde høy grad av teknologiutvikling i Norge er avgjørende, også for nye, fremtidige grønne industrier, understreker Nilsen.

Alle investeringsordninger til operatørene som kan bidra til å løfte prosjekter og nyutvikling vil være velkommen – også det foreslåtte midlertidige skatteforslaget som nå ligger klar til behandling påpeker Nilsen.

Store tap

Ifølge Nilsen er det over 300.000 arbeidstakere i, eller med tilknytning til, petroleumsindustrien i Norge. På grunn av fall på hele tretti prosent i etterspørselen etter olje på verdensmarkedet, har leverandørindustrien opplevd store tap av inntekter.

Nå ønsker fagforeningene at det ledende politiske miljøet i Norge skal stimulere til bruk av olje- og leverandørindustriens teknologi for å skape en grønnere industri i Norge.

Myndighetene må bidra

– Teknologien fra olje- og gassbransjen kan også benyttes i havbruk og lukkede oppdrettsanlegg. Fornybar energi til havs, i kombinasjon med hydrogenproduksjon med lagring og karbonfangst med lagring, er også eksempler hvor Norge kan lede an, mener Nilsen.

p

Fagforeningene mener myndighetene må komme med friske midler til å opprettholde piloterings- og utviklingsprogram av teknologier som kan brukes også av andre bransjer.

– Vi må bruke denne krisen til å gjøre noe positivt for industrien og fremtiden. Da kreves det handling nå, sier Lars Christian Nilsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse