JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Fagskoler, veg og strøm er viktige saker for FLT på LO-kongressen. LO sentralt er enig

Det har vært jobbet mye med viktige saker til LO-kongressen i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT). Allerede nå ser man at arbeidet bærer frukter ettersom LO sentralt stiller seg bak mange av forslagene.
KLAR FOR KONGRESS: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT er glad for at forbundet har fått gjennomslag på flere områder.

KLAR FOR KONGRESS: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT er glad for at forbundet har fått gjennomslag på flere områder.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

– FLT har hatt gjennomslag i forkant av kongressen og er stolte av det, slår forbundsleder Ulf Madsen fast.

Han forteller at det nå jobbes videre med å befeste forbundets politikk, og med å foreslå ny politikk på områder hvor FLT mener det er behov for sterkere påtrykk fra LO.

Satser på fagskoler

FLT har lenge kjempet for fagskolene, som tilbyr høyere yrkesrettet utdanning. Et uttalt mål har vært en opptrappingsplan for å nå 100.000 fagskoleplasser på sikt, noe LO allerede fra før har støttet. Nå kan Madsen og FLT slå fast at det har kommet inn et eget kapittel om fagskolene i forslagene til uttalelser fra LO-kongressen.

– Det er vi selvsagt særlig fornøyde med, og så er det opp til kongressen å si sitt om dette når delegatene samles, understreker Madsen.

FLT har mange medlemmer i industrien, og her opplever Madsen at det er et skrikende behov etter fagskolekandidater.

– Mange av disse er sikret jobb allerede før studiene er avsluttet, og vil være en avgjørende faktor når det kommer til å få oss gjennom det grønne skiftet, slår Madsen fast.

Forbundets målsetting er at høyere yrkesrettet utdanning skal sidestilles med universitets- og høgskolesektoren.

– Et første avgjørende skritt på veien er å få gjort noe med skjevfordelingen av midler mellom disse utdanningsområdene, sier Madsen.

Hva er LO-kongressen? Vi gir deg svarene

Veg og strøm

Med medlemmer i Statens vegvesen er det naturlig at FLT også har meninger om hvordan veger skal bygges og driftes. Her opplever man også støtte fra LO sentralt i forkant av kongressen.

– Vi vil at organiseringen av utbyggingsprosjekter og ansvarsfordelingen i vegsektoren skal evalueres, slik regjeringen har lagt opp til i Hurdalsplattformen, sier Madsen.

LO stiller seg altså bak dette, og mener det må gjennomføres en grundig evaluering av utbyggingen i vegsektoren. Dessuten at ansvarsfordelingen mellom Vegvesenet og statsaksjeselskapet Nye Veier AS og fylkeskommunene må gjennomgås.

Strøm har vært et svært hett tema denne vinteren, og det vil det bli på LO-kongressen også, spår Madsen.

Han er glad for at LO legger vekt på at industrien må ha tilgang til nok og billig strøm, og at det skal evalueres ordninger for de næringene som ikke har tilgang til langsiktige industrikraftordninger.

– FLT har jobbet mye for å skape bred forståelse for denne saken. Nok og billig strøm er det overordnede målet, men vi må også være forberedte på å gjøre noe med ubalansen mellom tilbud og etterspørsel på strømmarkedet, mener Madsen.

Eierskap til utenlandskablene for strøm vil derfor bli en viktig sak på kongressen, ifølge forbundslederen.

Olje-uenighet

For FLT er utbygging av Wisting-feltet, et oljefelt som ligger 310 kilometer utenfor kysten av Finnmark, også viktig.

Her har det oppstått uenighet innad i LO-familien i forkant av kongressen, etter at det ble klart at Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet sier nei til utbygging av feltet.

– Vi sier ja til den grønneste oljeproduksjonen i verden. Det handler også om tilstedeværelse i nord og mange tusen arbeidsplasser. Leverandørindustrien, som skal bidra til det grønne skiftet og overgangen til ny industri, må heller ikke legges ned før man kommer skikkelig i gang med nye former for energi. Vi er nødt til å se denne sektoren i helhetlig sammenheng, og vi vil ha et stabilt aktivitetsnivå på sokkelen, sier Madsen.

Han avstår fra å si noe om andres utspill på området, annet enn at LO er best tjent med at alle står samlet.

LO mener fortsatt leteaktivitet og funn som sikrer en stabil leveranse vil ha stor betydning, og mener det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og lagring, hydrogen, havvind og mineralutvinning.

«LO vil utvikle, ikke avvikle, sektoren», slås det fast i forslaget til uttalelse fra LO.

Flere gjennomslag

FLT opplever også å bli hørt når det gjelder behovet for tiltaksplasser for dem som faller utenfor arbeidslivet.

– Disse plassene må beregnes uavhengig av arbeidsmarkedstallene. I dag varierer antall plasser som følge av hvor mange som til enhver tid er arbeidsledige. Slik vi ser det, er behovet for tiltaksplasser stort uavhengig av hvor mange ledige det er i arbeidsmarkedet, sier Madsen.

I tillegg er EØS-avtalen viktig for FLT.

– Og her må handlingsrommet som ligger i avtalen benyttes, understreker Madsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse