Kai Hovden" />

Strømpris

Industrien må spares dersom det blir strømrasjonering til vinteren, mener FLT-lederen

Vi må være helt sikre på at vi ikke gjør ting som skaper problemer på lengre sikt, svarer olje- og energidepartementet.
FLT-leder Ulf Madsen etterlyser også at regjeringens prioriteringer knyttet til kraftkrisen kommuniseres tydelig, slik at det gir forutsigbarhet for alle.

FLT-leder Ulf Madsen etterlyser også at regjeringens prioriteringer knyttet til kraftkrisen kommuniseres tydelig, slik at det gir forutsigbarhet for alle.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT ser med bekymring på kraftsituasjonen kommende vinter.

Det har vært ymtet frempå om behovet for å innføre rasjonering på strøm. Han mener det vil være svært uheldig om også industrien skal rammes av denne formen for strømsparing.

Statssekretær Elisabeth Sæther, i olje- og energidepartementet, påpeker at det norske kraftsystemet normalt sett er utsatt for store svingninger som følge av tilsigene til vannkraftverkene.

– Derfor har vi i Norge et system for håndtering av anstrengende kraftsituasjoner, og energimyndighetene og Statnett har en rekke verktøy for å sikre norsk kraftforsyning, sier hun.

Ingen null-visjon

Samtidig medgir Sæther at faren for rasjonering vil være til stede i det norske kraftsystemet.

– Vi kan ikke redusere risikoen for rasjonering til null, men de tiltak vi nå har innført bidrar til at vi er så godt forberedt på vinteren som mulig, understreker Sæther.

Hun viser også til at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) per i dag vurderer risikoen for rasjonering til vinteren og våren som lav.

– Det er samtidig viktig at forsyningssikkerheten blir tatt på alvor. Energimyndighetene og Statnett følger derfor nøye med på utviklingen. Jeg vil understreke at det er viktig at vannkraftprodusentene fortsetter å holde tilbake vann i ukene og månedene fremover der det er mulig, slik at fyllingsgraden kan komme ytterligere opp, sier Sæther.

NVE har også bedt Statnett utrede tiltak for svært anstrengte kraftsituasjoner, og de går i skrivende stund gjennom beredskapsplanene sine.

– Mitt klare mål er å unngå strømrasjonering frem mot snøsmeltingen våren 2023, slår Sæther fast.

NVE: Dette må til for å unngå rasjonering av strøm til vinteren

Ønsker tydeligere kommunikasjon

FLT-leder Madsen etterlyser også at regjeringens prioriteringer knyttet til kraftkrisen kommuniseres tydelig, slik at det gir forutsigbarhet for alle.

Vi har bedt Sæther kommentere hvordan regjeringen arbeider med dette, i hvilken grad man mener å lykkes med nåværende kommunikasjonsstrategi og hvilke eventuelle forbedringsmuligheter man ser.

– Det er viktig å minne om at vi har et helt annet utgangspunkt enn i fjor. Vi har allerede på plass en strømstøtte som hjelper folk med de høye regningene. Den vet vi virker, den har vi hele tiden vært tydelige på at vil stå så lenge det er behov. I første omgang har vi besluttet at den skal vare til og med mars 2023, svarer Sæther.

Ifølge statssekretæren kan norske husholdninger være trygge på at regjeringen vil stille opp med tiltak som reduserer kostnadene dersom de høye strømprisene vedvarer.

– Samtidig er vi opptatte av å være åpne og ærlige om at vi står i en krevende kraftsituasjon, sier Sæther.

For regjeringen handler det om å forberede folk på at vi etter all sannsynlighet går en tøff vinter i møte, preget av høye strømpriser.

– Krigen i Ukraina, og Russlands struping av gassleveransene til Europa gjør at gassprisene har skutt i været, noe som igjen påvirker strømprisene, sier Sæther om det utvidede bildet som påvirker kraftprisene.

Kommentar: «I sin iver etter å bygge ut vindkraft kan NVE ha oversett potensialet i mer moderne vannkraftverk»

– Må stå seg de neste 30 årene

Det grønne skiftet vi må og skal igjennom bidrar også til ytterligere utfordringer, ifølge statssekretæren.

– Vi har i flere år visst at Norge vil kunne trenge mer kraft i årene som kommer, uten at det er tatt tilstrekkelige grep for å løse dette fra forrige regjering. Denne regjeringen har tatt grep, og har i løpet av kort tid lagt til rette for en historisk satsing på fornybar energi fra havvind.

Neste satsingsområde vil, ifølge Sæther, være solenergi, i tillegg til at energisparing vil være et viktig tiltak.

– Når vi nå tar grep for å gjøre endringer, må vi lage politikk som står seg lenger enn bare denne vinteren. Helst i de neste 30 årene. Og vi må være helt sikre på at vi ikke gjør ting som skaper problemer på lengre sikt. I dette systemet henger alt sammen med alt, understreker Sæther.

Mye lest: Hvis Erna var statsminister - ville hun klart å fikse strømkrisen?

Forstår bekymringen

Sæther sier hun forstår fagbevegelsens bekymring for kraftsituasjonen, og forsikrer at hun følger nøye med på den.

– De siste to årene har vist at vi kan gå fra en situasjon med rekordlave strømpriser til rekordhøye priser i løpet av kort tid. Det er usikkerhet knyttet til tilgangen på kraft inn mot neste vinter i landene rundt oss. Tyskland starter nå opp kullkraftverk igjen. Det sier litt om situasjonen vi står i, sier hun.

Statssekretæren sier at krigen i Ukraina ikke ser ut til å gå mot en slutt, og samtidig er verden avhengig av et fornybart energiskifte.

– Dette er krevende, og regjeringen vil innføre tiltak som gjør oss mindre sårbare for de store svingningene i pris som rammer folk og bedrifter, sier Sæther.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse