JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tiltak under koronakrisa:

Kun én av fem nye studieplasser er tiltenkt høyere yrkesfaglig utdanning: – Det burde være mange flere, mener FLT

Forbundsleder Ulf Madsen i Forbundet for Ledelse og Teknikk er glad for at regjeringen vil øke antallet fagskoleplasser fra høsten. Han er ikke like fornøyd med at kun én av fem nye studieplasser er tiltenkt høyere yrkesfaglig utdanning.
– Det må satses mer på studieplasser vi vet omsettes direkte i arbeidsplasser, sier  forbundsleder Ulf Madsen i Forbundet for Ledelse og Teknikk.

– Det må satses mer på studieplasser vi vet omsettes direkte i arbeidsplasser, sier forbundsleder Ulf Madsen i Forbundet for Ledelse og Teknikk.

colourbox.com

kai.hovden@lomedia.no

Aftenposten avslørte i går, torsdag, at regjeringen leverer 4000 nye studieplasser i høgskoler og universitet i revidert nasjonalbudsjett som legges frem 12. mai. I tillegg kommer 1000 nye studieplasser i fagskolene.

– Vi er positive til at det blir 1000 nye fagskoleplasser. Men samtidig mener vi det burde vært flere, sier Madsen.

Trangt nåløye

Ifølge Aftenposten hadde hele 150.784 personer søkt opptak til universiteter og høgskoler innen 16. april. Det er 12.052 flere enn i 2019.

p

Man antar at mange har søkt seg til høyere utdanning som følge av koronapandemien, som har ført med seg høy arbeidsledighet og frykt for å miste jobben.

Dermed har også nåløyet for å komme inn på studier blitt trangere.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) kommer nå søkerne i møte med 4000 nye studieplasser på høgskoler og universiteter, og 1000 studieplasser i fagskolene.

– Det er viktig å få flere i utdanning og i yrker som vi har behov for fremover, sier Henrik Asheim til Aftenposten.

Dette er Madsen helt enig i, men han mener Asheim bommer ved å satse så tungt på teoretiske utdanninger.

– Spesielt i situasjonen vi nå befinner oss i er det viktig med studieplasser som vi vet at omsettes direkte i arbeidsplasser. Fagskolen har et fortrinn her som kan utnyttes enda bedre, sier Madsen.

Mer relevant enn noensinne

– Når Kunnskapsdepartementet omtaler årets søknadstall som rekordhøye, tilsier det at muligheten en fagskoleutdanning gir, er mer relevant enn noensinne, påpeker Madsen.

Forbundslederen understreker hvor viktig det er at vi i Norge erkjenner at vi på sikt er langt mer avhengige av fagskolekompetanse enn økningen i studieplasser tilsier.

De nye fagskoleplassene skal, ifølge Asheim, prioriteres til utdanninger det er behov for i arbeidslivet, og der det er for lav kapasitet i dag.

p

– Siden de fleste tekniske fagskolestudentene går rett ut i jobb etter endt utdannelse, er dette en god strategi for å drive aktiv næringspolitikk, slår Madsen fast.

Han utfordrer samtidig Asheim til å legge en plan for ytterligere opptrapping av antall studieplasser i fagskolene.

– Koronakrisen forsterker behovet for å satse på fagskolene. Jeg har ingenting imot at regjeringen også satser på andre former for høyere utdanning, men det er et tankekors at ubalansen mellom teoretiske utdanningsløpene og de mer praksisorienterte yrkesfaglige nå ser ut til å forsterkes. Jeg tror ikke dette er riktig medisin i den krisen vi er inne i, understreker forbundslederen.

Økningen i studieplasser er avhengig av at Stortinget sier ja til forslaget.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse