JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VIL MANGLE ARBEIDSKRAFT: Kenneth Stien i NHO mener det er helt avgjørende å hjelpe de som står lengst unna arbeidlivet tilbake i jobb. Han minner om at vi hadde mangel på arbeidskraft før koronapandemien, og at vi vil oppleve det igjen når vi er tilbake til normalsituasjonen. Tilstrekkelige arbeidsinkluderingstiltak nå kan bøte på den kommende situasjonen.

VIL MANGLE ARBEIDSKRAFT: Kenneth Stien i NHO mener det er helt avgjørende å hjelpe de som står lengst unna arbeidlivet tilbake i jobb. Han minner om at vi hadde mangel på arbeidskraft før koronapandemien, og at vi vil oppleve det igjen når vi er tilbake til normalsituasjonen. Tilstrekkelige arbeidsinkluderingstiltak nå kan bøte på den kommende situasjonen.

Kai Hovden

Inkludering og arbeidsmarkedstiltak

NHO-direktør frykter uførebombe, om ikke regjeringen satser hardere på å inkludere folk på utsida av arbeidslivet

Koronapandemien har gitt den høyeste arbeidsledigheten siden 1930-tallet. Kenneth Stien i NHO er opptatt av at vi har ha to tanker i hodet samtidig. Vi må både løse den arbeidsledigheten vi opplever nå, og samtidig ha med oss den kommende mangelen på arbeidskraft som følge av aldring i befolkningen.


19.06.2020
10:01
19.06.2020 10:01

kai.hovden@lomedia.no

Stien er direktør for arbeid og inkludering i NHO Service og Handel. Han mener det er avgjørende at regjeringen og Stortinget nå satser på dem som står lengst unna arbeidslivet. Disse vil være en ressurs når vi er tilbake i normalsituasjonen etter koronakrisen.

– Husk at før Norge ble stengt ned som følge av koronapandemien, hadde vi mangel på arbeidskraft, sier Stien når da vi møter ham i Næringslivets Hus.

Høye tall

Med rekordhøy ledighet glemmer mange dem som allerede var på utsiden av arbeidslivet da koronapandemien traff oss i mars.

– Det er altså ikke bare snakk om å få de som har blitt arbeidsledige som følge av koronakrisen tilbake i arbeid. Vi skal også sørge for at de 180.000 med nedsatt arbeidsevne, som sto uten arbeid før krisen, kommer seg i arbeid, minner Stien om.

Her kreves det en forsterket satsing på arbeidsmarkedstiltak, og at disse tiltakene innrettes slik at de treffer på riktig måte.

Den økonomiske gevinsten er hevet over enhver tvil, ifølge Stien. Han etterlyser derfor handlekraft fra regjeringen.

Regjeringen gir lite penger til inkludering i arbeidslivet, mener forbundsleder

Dugnaden er over

Inkluderingsdugnaden har vært Solberg-regjeringens flaggskip på når det kommer til arbeidsinkludering. Denne dugnaden må nå være over, mener Stien.

– Vi må over på en varig og styrket inkluderingsinnsats, og her må det også følge penger med, sier direktøren.

Ifølge Stien må det gjøres mer av det man i bransjen vet fungerer.

– I tillegg må det være et volum som gjør at folk ikke blir stående i kø, og som sender et klart signal til arbeidsgivere om at regjeringen virkelig mener vi skal inkludere, utdyper han.

Veksten i antall uføretrygdene og personer som overføres til arbeidsavklaring fortsetter. Det bekymrer NHO og Stien.

– Nettopp derfor må volumet på tiltak for dem som står lengst unna arbeidslivet økes for at vi skal lykkes. Arbeidslinjen har også som mål om at vi skal ha færre på stønad. Vi klarte å skape flere jobber før koronakrisen, men ikke å forhindre at flere havnet på stønad, minner han om.

Ifølge direktøren har inkluderingsdugnaden har vært for ensidig innrettet mot dem som står nærmest arbeidslivet.

– 35.000 mennesker blir uføretrygdet i Norge årlig. For å illustrere er et årskull i Norge 60 000 mennesker. Fortsetter dette vil annenhver nordmann forlate arbeidslivet som uføretrygdet.

Dermed må køene til tiltaksplasser fjernes.

– Jo raskere man kommer i gang, jo desto større er muligheten for å lykkes. Våre bedrifter har den nødvendige kapasiteten og kompetansen for å takle dette, og vi er gode til å orientere oss mot bedrifter som har behov for arbeidskraft, sier Stien.

Debattinnlegg av Siv Jensen: «Inkludering i arbeidslivet er avgjørende for å holde ulikheten nede»

Utfordringen er den samme

Rekordledigheten vi nå opplever har ikke gjort noe med de strukturelle utfordringene vi har i samfunnet og arbeidslivet, påpeker Stien.

– Vi har et sysselsettingsutvalg som skulle ha levert delrapport to omtrent i disse dager. Utfordringsbildet er at vi mangler arbeidskraft over hele linjen, og det er demografien som ligger bak. Vi blir stadig flere eldre og færre yngre, og dermed øker behovet for arbeidskraft voldsomt, understreker direktøren.

Dette er ikke endret som følge av koronapandemien.

– Vi har fått en midlertidig høy ledighet. Ekspertene sier at vi vil være tilbake i normalsituasjonen i løpet av tre års tid. Bruker vi da mye ressurser på å få ordinært ledige raskt tilbake i jobb, og ikke på å følge opp dem som står lengst unna arbeid, vil mange av disse bli uføretrygdet. Det er ikke bra for den enkelte, det er ikke bra for bedriftene som kommer til å trenge arbeidskraft, og på ingen måte bra for samfunnsøkonomien, slår Stien fast.

Det er nå vi må planlegge for de strukturelle utfordringene som vil møte oss når arbeidslivet og ledigheten er tilbake på et normalnivå.

– Da vil vi møtes med mangel på arbeidskraft. Har vi da uføretrygdet enda flere mennesker, vil vi ha skapt enda større utfordringer enn det vi har i dag. Man må ha to tanker i hodet samtidig. Det handler om både å løse den kortsiktige arbeidsledigheten vi opplever nå, og samtidig ha med seg den kommende mangelen på arbeidskraft.

Flere tiltaksplasser

NHO har spilt inn til Stortinget og regjeringen at det er behov for 5000 nye tiltaksplasser – nå.

– Halvparten av disse må øremerkes dem som står lengst unna arbeidslivet. Det er bekymringsfullt at regjeringen har satt satsingen på arbeidsmarkedstiltak på vent. De sier de vil se an situasjonen, mens vi vet at behovet for tiltaksplasser er stort – spesielt for dem som står langt unna arbeidslivet, sier Stien.

Han minner og at dersom man blir stående et år i kø for tiltaksplass, er dette et år hvor det ikke skjer noen ting for personen som venter.

– Med de køene vi opplever nå, kan vi risikere at mange bruker store deler av tiden som skal være satt av til arbeidsavklaring i kø.

Kompetanse er avgjørende

Det er omfattende tiltak som skal til for å løfte de som står lengst unna arbeidslivet tilbake i jobb, ifølge Stien.

– Dette er mennesker med mer sammensatte utfordringer. Det kan handle om rusproblematikk, psykiske utfordringer, muskel- og skjelettplager, lese- og skrivevansker med mer. Her er kompetanse avgjørende, ettersom ikke alle i denne gruppen har gjennomført videregående skole eller grunnskolen, for den del, sier direktøren.

For mange er alternativet uføretrygd.

– Vi klarer å få mellom 40 og 50 prosent av disse tilbake i arbeid. Men det krever innsats og motivasjon hos den enkelte. Det er nettopp her tiltaksløpet er avgjørende. De må møte noen som gir dem troen på at de kan komme tilbake til arbeidslivet.

I tillegg må man kunne koble disse personene med arbeidsgivere.

– Alle trenger noen som kan gå god for en, og i disse tilfellene er dette våre bedrifters oppgave. Vi ser nå at oppfølging og kontakt med arbeidsgivere har blitt en minst like viktig oppgave for oss som selve tiltakene, sier Stien.

Og målet er like enkelt som det er viktig: – Varig arbeid.

Brede reformer

– Det klassiske ved høy ledighet er at den biter seg fast. Vi vet fra tidligere at alle regjeringer velger å sette inn en rekke reformer for å løfte langtidsledige i slike situasjoner. Etter- og videreutdanning er et slikt grep. Nå er det viktig at de reformene som kommer også er åpne for mennesker med nedsatt arbeidsevne, slik at de som er i tiltaksløp får de samme mulighetene som ordinære ledige, understreker Stien.

Kompetanse er hva som etterspørres, og NHO utfordrer derfor alle de politiske partiene på Stortinget til å ha dette med seg i den pågående programprosessen.

– Partiene har jo jobbet lenge med dette i påvente av neste års stortingsvalg. Men i lys av koronakrisen må de nå gå igjennom dette på nytt. De er de politiske verkstedene, og vi ber dem om å lage en plan for å løse de utfordringene vi står i, sier Stien.

Mange næringer vil bli varig endret som følge av krisen vi har vært igjennom, og nettopp her er det avgjørende at alle får mulighet til å kvalifisere seg for de jobbmulighetene som vil oppstå i kjølvannet av dette.

Berømmer myndighetene

NHO ønsker å berømme myndighetene for at de var raskt på banen med instruks om at arbeidsmarkedstiltakene skulle opprettholdes gjennom pandemien.

– Det overraskende i denne perioden er at vi har levert veldig god formidling av arbeidskraft. Nettopp det at arbeidsmarkedstiltakene fortsatte førte til at flere kom i arbeid. I første kvartal leverte våre bedrifter i overkant av 3000 personer til arbeid og utdanning. Det interessante er at disse tallene ser ut til å holde seg også i andre kvartal, forteller Stien.

NHO er også i all hovedsak fornøyd med regjeringens tiltakspakke for arbeidsinkluderingsbedrifter.

– Vi er glade for at regjeringen responderte på de kravene både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene stilte til kompensasjonspakken. Dette handler jo om bortfall av inntekter hos våre bedrifter, og mange av dem opplevde et inntektsfall på 40 prosent eller mer så å si over natten.

Ifølge Stien har mange vært hardt rammet, og effekten av nedstengingen vil vare lenge.

– Forstillingen om at samfunnet stoppet opp da vi trykket inn pauseknappen i mars, og at det vil fortsette fra samme sted når vi nå åpner opp igjen, er feil. Utfordringsbildet er at en god del virksomheter må omstrukturere og omstille seg. Hva vil det for eksempel ha å si for jobbfrukt dersom stadig flere begynner å jobbe hjemmefra? spør direktøren

– Utfordringene og omstillingene gjelder i høyeste grad VTA-bedriftene (varig tilrettelagt arbeid, journ. anm.) også, ikke bare ordinære bedrifter. Vi har bedt om at pakken forlenges slik at den bli lik den pakken ordinære bedrifter har fått, utdyper Stien.

Han mener at pakken på 180 millioner merkes, og vil bidra godt i virksomhetene.

– Det vi nå ønsker, er at man i likhet med den ordinære pakken, bidrar ut over disse midlene. Noen virksomheter vil stå i store utfordringer fremover, og det vil derfor være behov for ytterligere tiltak, minner Stien om.

Godt samarbeid

Stien er også svært glad for det gode samarbeidet mellom NHO og FLT på arbeidsinkluderingsfeltet.

– Det er viktig med tanke på de utfordringene vi forventer at kommer. Derfor mener jeg at samarbeidet også må videreføres, utvikles og styrkes, sier han.

Både feltet og brukerne trenger sterke advokater, ifølge direktøren.

– Vårt samarbeid bidrar til å styrke feltet, og vi er samtidig en stemme for mange av dem som går på tiltak og som ikke har noen organisasjon som representerer dem. Dermed blir det vårt ansvar å være en stemme for dem, og her er NHO og FLT viktige, slår Stien fast.

Det er bekymringsfullt at regjeringen har satt satsingen på arbeidsmarkedstiltak på vent.

Kenneth Stien, NHO

19.06.2020
10:01
19.06.2020 10:01



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker