Kai Hovden" />

Strømpris

NVE: Dette må til for å unngå rasjonering av strøm til vinteren

Det blir noen avgjørende måneder for vannmagasinene.
Inga Nordberg i NVE forventer at de høye prisene i Sør-Norge vil vedvare.

Inga Nordberg i NVE forventer at de høye prisene i Sør-Norge vil vedvare.

Mette Vinther Talberg/Catchlight/NVE

kai.hovden@lomedia.no

Inga Nordberg er direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE.

Vi har bedt henne si noe om hva som skal til for å unngå rasjonering av strøm til vinteren, gitt situasjonen i den norske vannmagasinene per i dag.

– Fyllingsgraden i magasinene i Sør-Norge er på vei opp, men er fremdeles lavere enn vi er vant med for årstiden. Det meste av snøen har smeltet, og fremover vil endring i fyllingen i stor grad påvirkes av nedbør. Mye kan endre seg de neste månedene, sier Nordberg.

– Faktorer som kan gi økt sannsynlighet for rasjonering i ukene før snøsmelting er tørre værforhold og lite tilsig gjennom sommeren og høsten. Eller at snøsmeltingen kommer senere enn forventet grunnet lave temperaturer i april og mai, utdyper hun.

Mye regn resten av sommeren og i høst vil altså gjøre strømutsiktene lysere, men direktøren minner om at det også er et større bilde man må følge med på – nemlig den urolige og uoversiktlige situasjonen i Europa.

Klar beskjed til kraftprodusentene

NVE vurderer i dag sannsynligheten for rasjonering av strøm til våren som lav.

– Det gjelder også de tre sørligste prisområdene, hvor magasinfyllingen er lavere enn normalt, understreker Nordberg.

Men direktoratet holder fremdeles rasjonering som et mulig scenario.

– En eventuell rasjoneringssituasjon er ikke noe som skjer over natten. NVE gjør løpende analyser og følger utviklingen tett, og vi holder Olje- og energidepartementet oppdatert på våre vurderinger. Vi arbeider også tett med fagavdelingene i Statnett. Gjennom dette arbeidet vil en rasjoneringssituasjon oppdages i god tid, sier Nordberg.

Hun understreker at NVE har vært gitt klar beskjed til kraftprodusentene i Sør-Norge om at de må holde igjen vann gjennom sommeren og høsten.

– Vi har også varslet en rapporteringsordning for produksjon av regulerbar kraft. Formålet med rapporteringen er å få et bedre bilde av den produksjonen som er relevant for forsyningssikkerheten for vinteren og våren, forteller Nordberg. 

Aktuelt: Industrien må spares dersom det blir strømrasjonering til vinteren, mener FLT-lederen

Avhengig av import

Hva med eksporten av strøm fra Norge? Mener NVE det kan være en løsning å eksportere mindre kraft i den situasjonen vi opplever, og hvordan vil det i tilfelle slå ut når det kommer til de utvekslingsavtalene vi har inngått?

– Kraftproduksjonen i Norge er væravhengig og varierer fra år til år. De fleste år produserer vi mer kraft enn vi bruker, med dette er ikke tilfelle alle år. Senest i 2019 var Norge netto importør av kraft, illustrerer Nordberg.

Direktøren minner om at kraft vi bruker ut over den vi selv produserer nødvendigvis må komme fra et sted.

– Den må importeres. Tilsvarende kan kraft vi produserer ut over det vi selv bruker eksporteres til andre, og dermed skaffe inntekter til Norge, sier hun.

– Men hvor mange utenlandskabler vi bør ha er et politisk spørsmål, understreker hun.

Kommentar: «I sin iver etter å bygge ut vindkraft kan NVE ha oversett potensialet i mer moderne vannkraftverk»

Fortsatt høye priser

Som nevnt påvirker situasjonen i Europa og krigen i Ukraina også kraftprisen. Nordberg forventer at de høye prisene i Sør-Norge vil vedvare.

– Kraftprisene i Sør-Norge kan vi forvente at forblir høye så lenge prisene på gass og andre brensler forblir høye. Samtidig kan det bli store svingninger i prisene siden forbruk og uregulerbar kraftproduksjon varierer mye, sier direktøren.

Mye delt: Hvis Erna var statsminister - ville hun klart å fikse strømkrisen?

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse