JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen forstår ikke den økonomiske situasjonen studentene står i, mener fagskolestudentene

Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF) er lite imponert over regjeringens krisepakke for studenter. Leder Wictor Østvand Jensen mener tilbudet om tilleggslån er hårreisende.
MANGLER INNSIKT: Tilbudet om tilleggslån for studenter er hårreisende, mener  Wictor Østvand Jensen.

MANGLER INNSIKT: Tilbudet om tilleggslån for studenter er hårreisende, mener Wictor Østvand Jensen.

Thomas Johnstone

kai.hovden@lomedia.no

– Regjeringens studentpakke er langt fra bra nok. I situasjonen vi er i med mange permitteringer kan vi ikke skille på arbeidstakerne, sier Jensen.

ONF-lederen mener tilbudet om tilleggslån for studenter er hårreisende.

– Et tilleggslån på 26.000 kroner bøter ikke på det inntektstapet mange studenter står overfor, slår han fast.

Ser ikke studentenes situasjon

Jensen mener regjeringen ikke tar inn over seg studenthverdagen og forpliktelsene studentene har. Regjeringen jobber med en kompetansereform, og ønsker at man skal lære hele livet. Men Jensen mener dette ikke tas hensyn til i tiltakspakken.

p

– Mange studenter er i en livssituasjon hvor de har en rekke forpliktelser som lån og familie de forsørger ved siden av studiene. I fagskolesektoren tar over halvparten av studentene over 30 år påfyll av kompetanse ved siden av jobb. Da må regjeringen også legge til rette for at de skal kunne fortsette utdannelsen sin selv om de er permittert fra arbeidsplassen, sier Jensen.

Denne virkeligheten gjelder spesielt fagskolestudenter, hvor mer enn 62 prosent studerer på deltid i kombinasjon med full jobb på dagtid.

– Majoriteten av disse fagskolestudentene har en studieprogresjon på mer enn 50 prosent, og passerer derfor grensen for å kunne søke dagpenger. Disse studentene er primært arbeidstakere, som studerer ved siden av, poengterer Jensen.

Vil ramme hardt

– Med den økende andelen permitteringer vi ser i dag, vil dette gå hardt utover studentene som er avhengig av annen inntekt enn studielån og stipend, understreker ONF-lederen.

Konsekvensen av regjeringens studentpakke kan derfor bli dramatiske

– Vi kan ende opp med å ikke ha annet valg enn å anbefale studenter som mister store inntekter å melde seg av studiene, for å få rett til dagpenger hos NAV, sier Jensen.

Han er klar på at dette er hva ONF ønsker aller minst.

– I en tid hvor folk blir permittert er det veldig viktig vi tar vare på de studentene, slik at de kan fullføre studiet sitt. Det burde heller legges til rette for at flere kan studere i situasjonen vi står overfor, sier Jensen.

ONF-lederen er skuffet over at regjeringen ikke ivaretar studentene på en bedre måte.

– Vi har allerede fått beskjed om studenter som har avsluttet studiet. Jeg er redd vi kommer til å se mange flere studenter som melder seg av studiene for å få rett til dagpenger. ONF krever at regjeringen kommer tilbake med en løsning på den økonomiske støtten studentene trenger, sier han.

ONF etterlyser at også studenter fanges opp av velferdsstaten i denne tøffe perioden.

– Studenter som nå er permittert fra sitt arbeid har skattet av inntekten. Nå må sikkerhetsnettet skattebetalingen representerer komme studentene til gode. Det er usolidarisk av regjeringen å påføre studenten, som allerede sliter, mer gjeld, avslutter Jensen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse