Kai Hovden" />

Strømprisene

Strømpriser og inflasjon driver opp prisene hos Rockwool

Kraftkrisen vi opplever i disse dager rammer både privatpersoner og bedrifter.
PRISØKNING: Rockwool har måttet sett opp prisen på sine egne produkter som følge av de høye kraftprisene. Her ser du Øystein Olsen, arbeidsleder og FLT-medlem, fra da Ledelse og Teknikk sist besøkte fabrikken.

PRISØKNING: Rockwool har måttet sett opp prisen på sine egne produkter som følge av de høye kraftprisene. Her ser du Øystein Olsen, arbeidsleder og FLT-medlem, fra da Ledelse og Teknikk sist besøkte fabrikken.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Hos Rockwool i Moss, som nylig har elektrifisert produksjonen, fører det til at fabrikken må sette opp prisen på egne produkter.

– Den norske byggenæringen er i en ekstraordinær situasjon preget av høy inflasjon og økende kostnader knyttet til blant annet energi og råmaterialer. Rockwool er, som all annen industri og andre aktører på markedet, påvirket av denne situasjonen, slår Stig Morten Engen, administrerende direktør i Rockwool Norge fast.

Situasjonen har ført til at Rockwool har varslet prisstigning på et nivå som er høyere enn normalt, ifølge direktøren.

– Prisjusteringene har skjedd i tett dialog med våre kunder og samarbeidspartnere, og vi opplever stor forståelse for situasjonen i markedet, understreker Engen.

Han peker på at all kraftkrevende industri er påvirket av de økende kraftprisene, noe som selvsagt også gjelder den nye elektriske smelteovnen ved fabrikken i Moss.

– Den blir selvfølgelig dyrere i drift når kraftprisene stiger så drastisk som det vi opplever i disse dager. I Rockwool-konsernet arbeider vi globalt for å optimalisere våre prosesser og energieffektivisere hele produksjonen for å bøte på følgene av høye kraftpriser, forteller Engen.

DYRERE I DRIFT: Ved Rockwools fabrikk i Moss går smelteovnen på strøm. De høye kraftprisene slår derfor direkte ut i dyrere drift ved fabrikken.

DYRERE I DRIFT: Ved Rockwools fabrikk i Moss går smelteovnen på strøm. De høye kraftprisene slår derfor direkte ut i dyrere drift ved fabrikken.

Martin Guttormsen Slørdal

Prisstigning

Når det gjelder den aktuelle elektriske smelteovnen i Moss, er ikke kraftforsyning noe problem.

– Vi har en strømavtale som sikrer forsyningen, men vi er som mange andre utfordret av de økende prisene på kraft. Våre energiavtaler har forskjellig løpetid, noe som gjør at vi raskt rammes av stigende priser, forklarer Engen.

Direktøren vil ikke gå inn på detaljer rundt kraftavtalene, eller si noe om det har vært regnet på hva de økte strømprisene koster Rockwool, men at selskapet setter opp prisene på egne produkter, er et svar på at det koster.

Trenger 50 milliarder til vedlikehold: Halvparten av norske vannkraftverk er gamle og nærmer seg slutten.

Sikkerhet og stabilitet

Vi ber Engen kommentere hva norsk industri trenger på kort og lang sikt for å sikre at kraftprisene ikke ødelegger konkurranseevnen.

– Den kraftige økningen i energipriser rammer stort sett alle energikilder, og dermed også stort sett alle industrier – både i Norge, i Norden og globalt. Rockwool har i 2021 gjennomført en omfattende grønn omstilling, og det er derfor spesielt viktig at det er tilstrekkelig tilgang på fornybar energi, som grønn strøm, og at forsyningen er stabil, sier direktøren.

Skal andre industribedrifter investere i omstilling og fornybar energi, er nettopp stabilitet og forutsigbarhet avgjørende i de kommende årene, ifølge Engen.

Vi ber direktøren kommentere hvordan kraftprisene påvirker norske arbeidsplasser. Settes de i fare via det høye prisnivået?

– Det er ingen tvil om at energiprisene påvirker vår virksomhet, og at de også har stor effekt på resten av markedet. I Rockwool opplever vi stor etterspørsel etter våre energibesparende produkter, og at det generelt er høy aktivitet i byggenæringen. De stigende energiprisene er et internasjonalt fenomen, så høye kraftpriser påvirker ikke umiddelbart vår konkurranseevne, sier Engen.

– Men blir byggeprisene for høye, fordi høye kraftpriser fører til høyere materialpriser, kan det på sikt dempe byggeaktiviteten i Norge, utdyper direktøren.

Kraftkrisen: Slik skal norsk vannkraftproduksjon økes, ifølge regjeringen

Klare forutsetninger for grønt skifte

Kraft, og nok tilgjengelig fornybar kraft, vil være avgjørende for å kunne gjennomføre det grønne skiftet i norsk industri. I hvilken grad opplever Rockwool at Støre-regjeringen tar tak i dette, og merker man noen kursendring fra den foregående Solberg-regjeringen?

– Vi kan ikke uttale oss om hvordan kraftsituasjonen håndteres politisk. Det nylige regjeringsskiftet betyr også at det uansett er for tidlig å dømme hvordan den nye regjeringens håndtering påvirker industrien generelt, sier Engen.

Men hva som skal til for å sikre et grønt skifte i norsk industri har direktøren klare svar på:

– Et grønt skifte i norsk industri forutsetter sikker og stabil tilgang på fornybar energi til konkurransedyktige og forutsigbare priser. Ut over det, vil det være et incitament dersom markedet i økende grad etterspør produkter med lavere CO2-avtrykk. Her må offentlig byggevirksomhet gå i front ved å etterspørre og velge bærekraftige og veldokumenterte produkter, slår Engen fast.

Det grønne skiftet: – Dette er industri som energinasjonen Norge vil trenge i fremtiden

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse