Kai Hovden" />

400 årsverk skal vekk i Tine

Tine-tillitsvalgte vil hjelpe kollegaene sine – mange må se seg om etter ny jobb

Rune Heggem er konserntillitsvalgt for de FLT-organiserte i TINE. Han medgir at det er en krevende tid hvor man må holde tungen rett i munnen for å ivareta forbundsfellene.
KREVENDE: De tillitsvalgte i TINE-systemet står foran en krevende omstillingsperiode. F.v.: Lars Karlsen, Dennis Wittzell, Rune Heggem og Thomas Plettenberg.

KREVENDE: De tillitsvalgte i TINE-systemet står foran en krevende omstillingsperiode. F.v.: Lars Karlsen, Dennis Wittzell, Rune Heggem og Thomas Plettenberg.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

– Det er mange prosjekter i alle divisjonene våre, og dermed kan det bli utfordrende å holde tråden, forteller Heggem.

De kommer som en konsekvens av strategi TINE 2025, der vi skal se på om vi kan gjøre ting annerledes for å styrke konkurransekraften til TINE SA.

Med enkeltmedlemmer spredt rundt om i konsernet kan det være vanskelig for både fagforeningen og bedriften å fange opp alle.

TINE skal kutte 400 årsverk innen 2022: – Det som svir for bøndene, svir for oss, sier tillitsvalgt

Denne saken ble skrevet før koronautbruddet og inneholder derfor ikke informasjon om eventuelle følger av krisen.

Gi beskjed

Heggem opplever å ha kontroll på situasjonen, men han har allikevel en oppfordring til medlemmene.

– Folk må være flinke til å melde fra selv dersom det oppstår noe. Stort sett går det greit, men for å være på den sikre siden bør man heller være litt frempå enn å sitte og vente.

I en så omfattende omstilling, hvor en god del må finne annet arbeid, finnes det egne ordninger man kan benytte seg av, ifølge Heggem.

– Det innebærer blant annet omstillingsmidler, men det er jo selvsagt basert på frivillighet. Her kan man få hjelp på veien til å finne seg noe annet å gjøre utenfor TINE, forklarer han.

p

Naturlig avgang avhjelper selvsagt situasjonen for en del av de yngre som står i fare for å miste arbeidet. Samtidig fører dette også til et press.

– Vi prøver å skjerme de som er over 62 år, men de føler nok at det er vanskelig å stå i jobb ettersom de har mulighet til å gå av med pensjon. Det er ingen god følelse, og ikke noe som hører med i god seniorpolitikk, sier Heggem.

Så langt i omstillingen har FLTerne i stor grad vært skjermet, men det er i ferd med å endre seg.

– Nå vil trykket øke etter som omstillingen flytter seg ut på anleggene. Til nå har man tatt de grepene man kan på konsernnivå, forklarer Heggem.

Det fører også til tøffere tak for de tillitsvalgte ute i organisasjonen. Det er de som møter omstillingen på individnivå.

Riktig informasjonsflyt

Ifølge Heggem har det også vært visse utfordringer med informasjonsflyten.

– Alle prosjektene som er i gang, skaper usikkerhet blant medlemmene. Samtidig har det vært eksempler på at informasjon har lekket. Det har ført til at pressen har vært på pletten så å si samtidig som de ansatte har fått beskjed om endringer, og det er ikke en holdbar situasjon, slår Heggem fast.

Han vil ikke spekulere i hva som er årsaken. Det kan skyldes at informasjon lekker fra konsernet, at pressen ikke overholder sperrefrister som er gitt eller andre forhold.

Alle prosjektene som er i gang, skaper usikkerhet blant medlemmene.

Rune Heggem

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse