JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vegvesenet-tillitsvalgt vil teste nye løsninger under korona-krisa

Alf Edvard Masternes leder de FLT-organiserte i Statens vegvesen. Han oppfordrer etaten til å ta vare på de som nå sitter alene, og til å prøve nye løsninger for å holde folk trygge på arbeid.
TENKER NYTT: Alf Edvard Masternes lar ikke tiden i koronakarantene gå fra seg. Han har spilt inn en rekke forslag til vegdirektøren i forbindelse med den krevende situasjonen etaten står i som følge av pandemien.

TENKER NYTT: Alf Edvard Masternes lar ikke tiden i koronakarantene gå fra seg. Han har spilt inn en rekke forslag til vegdirektøren i forbindelse med den krevende situasjonen etaten står i som følge av pandemien.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

I Tromsø sitter Masternes selv i hva han beskriver som «søringkarantene» etter å ha kommet hjem fra arbeid i Oslo. Han skusler ikke bort tiden på hjemmekontoret, men velger heller å komme med konkrete innspill til vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i forbindelse med koronapandemien.

Hold kontakten

– Det er mye god informasjon på vegveven (Vegvesenets intranett, jorun. anm.), men jeg er bekymret for at ikke alle er innom og får med seg denne informasjonen. Derfor har jeg foreslått at det sendes ut SMS og epost med oppsummeringer av de viktigste sakene, forteller Masternes.

Han er klinkende klar på at dette kan være tanker og ideer som det allerede arbeides med sentralt i etaten, men som tillitsvalgt og ansatt har han følt det nødvendig å videreformidle sine tanker om situasjonen.

p

– Jeg tenker også på de av våre ansatte som er pålagt hjemmekontor. I en så stor organisasjon som Vegvesenet finnes det nok også de som ikke har stor sosial omgang i det private. Da er jobben det stedet de treffer andre. I situasjonen vi står i kan det derfor bli utfordrende psykososialt for den enkelte, sier Masternes.

Han har derfor foreslått at alle ledere som har ansatte på hjemmekontor inviterer til åpne Skype-møter daglig.

– Der kan man ta for seg situasjonen, arbeidsfordelingen og i tillegg få mulighet til en kollegial prat. Det er selvsagt svært viktig at dette gjøres på en måte som ikke skaper mistanke om at møtene er en form for kontroll av at arbeidet utføres på hjemmekontoret, understreker Maternes.

Endrede arbeidsoppgaver

For mange av Vegvesenets ansatte er det ikke noen løsning å jobbe hjemmefra. Det gjelder for eksempel de som jobber ute på trafikkstasjonene og på anlegg.

– Vi har allerede mange nettkurs liggende ute på intranett som den enkelte kan gjennomføre, men det betinger at man informerer om muligheten og gir folk anledning til å benytte den. I tillegg har vi mye intern kompetanse som for eksempel kan benyttes til å lage webinar, sier Masternes.

Han tar også til orde for at ansatte i Vegvesenet skal kunne trå til på andre områder.

– Dersom situasjonen vedvarer, og ansatte med arbeidslyst ikke får jobbet, kan man jo se for seg at de kan stille sin kompetanse til rådighet for hjelpeapparatet så fremt den enkelte ønsker det, foreslår Masternes.

De som til daglig tar hånd om førerkort, registrering, kjøretøyhall og førerprøven har fått arbeidet begrenset av koronautbruddet. Masternes foreslår at også de kan bidra på andre områder.

– Hva med å la de delta på bilbeltekontroll eller andre oppgaver knyttet til trafikksikkerhet hvor nærkontakt med andre ikke er et faremoment? spør Masternes.

FLT klare til å møte

Den ekstraordinære situasjonen krever også at partene i arbeidslivet evner å omstille raskt. Det skal ikke stå på FLT, ifølge Masternes.

p

– Dersom overtidsgrenser eller andre saker knyttet til hovedtariffavtalen blir problematisk og må avklares er FLT klare til å møte, om så er hver eneste dag. Vi skal finne løsninger så langt det lar seg gjøre. Jeg har lært at kriser også gir muligheter, sier Masternes.

– Samfunnet er i en situasjon vi aldri har vært i tidligere. Vi kan alle «trø» feil, men vi må bidra til å finne de beste løsningene, avslutter han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse