JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønnspotten ikke synlig

Fjorårets likelønnspott gir ikke umiddelbart utslag i lønnsstatistikkene.

morten.hansen@lomedia.no

I følge tall fra Det tekniske bergningsutvalget for lønnsoppgjørene (TBU) er fjorårets likelønnspott ikke lett å oppdage. Kommuneansatte – som er dominert av kvinner – hadde i fjor en gjennomsnittlig lønnsvekst på 3,75 prosent, mens den mannsdominerte industrien i gjennomsnitt hadde en lønnsvekst på fire prosent. De statsansatte hadde en lønnsvekst på 4,5 prosent, men endringer i beregningsmåten og ny arbeidstidsavtale i politi- og lensmannsetaten hever gjennomsnittet med opp mot en prosent.

Kan ikke konkludere

Leder av TBU, Ådne Cappelen, ser at det er mulig å lese statistikken på den måten. Han understreker TBU ikke har gått nok inn i tallmaterialene til at de kan konkludere i den ene eller andre retningen.

– Vi har ikke hatt mulighet til å gå så grundig inn i tallene. Det vil bli gjort, og vi vil konkludere når den endelige rapporten blir lagt fram i april, sier Cappelen.

– Større uten

Leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, har ikke fått sett tallene fra TBU. Hun tror forskjellene hadde vært større uten likelønnsktravet.

– Vi hadde ikke regnet med at likelønnspotten ville gi utslag på denne statistikken. Jeg tror kvinneføringene gjør at vi havner på rundt 3,5 prosent. Uten denne føringen hadde vi nok havnet ned mot tre prosent som var statens motkrav, sier Rønoldtangen.

Snaut fire prosents lønnsvekst

Lønnsveksten i fjor var på 3,75 prosent, og det var forholdsvis liten variasjon mellom de ulike bransjene. På papiret kom de ansatte i staten godt ut av fjorårets lønnsoppgjør. De statsansatte har en gjennomsnittlig lønnsvekst på 4,5 prosent i følge tallene til TBU. Men i realiteten er lønnsveksten ikke spesielt bedre enn gjennomsnittet. Forklaringen på at de ligger over gjennomsnittet, er den nye arbeidstidsavtalen for politi- og lensmenn – som gir et bidrag på 0,6 prosentpoeng. I tillegg er det omlegging av beregningsmetoden. Til sammen gjør dette at anslagene over lønnsveksten for statsansatte foreløpig er ganske usikker.

– Dette må vi se nærmere på, sier Cappelen.

Finans tilbake

I følge tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) var lønnsveksten i fjor litt lavere enn i 2009 – da lønnsveksten var på 4,2 prosent. Industriarbeiderne ligger litt under gjennomsnittet med 3 ½ prosent. De som ligger over gjennomsnittet er industrifunksjonærene de statsansatte, og ikke minst ansatte i finansnæringen.

Finansbransjen har kommet seg etter finanskrisen, og ansatte i næringen hadde i fjor en lønnsvekst på solide seks prosent. TBUs leder, Ådne Cappelen, påpeker at finansnæringa hadde en svært dårlig lønnsvekst i 2009, slik at over to år ville de ligge ganske nær snittet.

Annonse
Annonse