JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En politikk for større ulikheter

– Solberg-regjeringens endringer i statsbudsjettet staker ut en kurs for økt skeivfordeling, mener LO-leder Gerd Kristiansen.
FRIHET: LOs leder, Gerd Kristiansen, vil ta tilbake ordet frihet, hun mener Solberg-regjeringens syn på frihet er forskjellig fra LOs.- Frihet handler ikke om å handle til alle døgnets tider, poengterer Kristiansen.

FRIHET: LOs leder, Gerd Kristiansen, vil ta tilbake ordet frihet, hun mener Solberg-regjeringens syn på frihet er forskjellig fra LOs.- Frihet handler ikke om å handle til alle døgnets tider, poengterer Kristiansen.

Kristian Brustad

– Den skatteletten som kom i tilleggsproposisjonen, hva betyr den for en person med 300 000 kroner i inntekt? Jo, en hundrelapp. Og hva betyr det når barnehageprisene går opp. Vi kommer raskt til å se at Norge har fått den mest høyreorienterte regjeringen etter krigen, spådde Kristiansen.

Et signal kom da de trakk stortingsmeldingen om likestilling som ble lagt fram i juni. Et annet er økt kontantstøtte og at de opprettholder skatteklasse 2.

– Til sammen utgjør dette store tilbakeslag for likestillingen. Fortsetter det i denne retningen går det på fellesskapet løs, sa LO-lederen.

Fortsatt innsats.

Hun understreket at kongressen i mai enstemmig vedtok å jobbe for en rødgrønn regjering.

– Det mandatet gikk ikke ut med valget i september. Derfor må vi se framover og bruke de neste fire årene på å tenke nytt, og se hva vi kan gjøre for å hjelpe Jens tilbake i regjeringsposisjon. Kanskje vi ikke har vært flinke nok til å markedsføre politikken vår. For å få dette til må vi tilbake til de rette arenaer.

Kristiansen reagerer på de borgerliges språkbruk der de snakker om å myke opp arbeidsmiljøloven og ta i bruk mangfoldet.

– Vi må ta tilbake innholdet i ordet frihet. Det dreier seg ikke om å få handle til alle døgnets tider, eller å kjøre firehjulinger i skog og mark.

Prøvd i andre land.

Hun viste til at det blir en viktig oppgave framover å komme med ideer og analyser, derfor har sekretariatet vedtatt å bevilge 12 millioner kroner til den nye tankesmien Agenda.

LO-lederen mener planene om privatisering og konkurranseutsetting vil ha store samfunnsmessige konsekvenser.

– Dette er løsninger som er prøvde ut i andre land, sa hun, og pekte på at det ofte går på bekostning av lønns-, arbeids- og pensjonsvilkårene.

– Jeg vil ha et samfunn som fortsatt bygger på fellesskap, der det offentlige helsevesen styrkes, og privatisering ikke er det fremste politiske verktøyet. Vi har sett hvordan utviklingen har gått i Sverige. Markedet har slått inn både i helse- og skolesektoren, sa Gerd Kristiansen.

Vi skal endre det som kan bli bedre. Den jobben kan ikke vi gjøre alene. Jeg vil at dere skal være med på det

Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister

Sanner trådte varlig

Statsråd Jan Tore Sanner var blitt advart mot kald skepsis fra de LO-tillitsvalgte. Politisk uenighet til tross, tonen var god da han møtte de topptillitvalgte under Kartellkonferansen.

Morten Hansen og Øystein Bråthen (tekst)

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) var på forhånd advart om at ville bli møtt med skepsis. Kanskje var det en forventning om høy temperatur som fikk statsråden til å kaste jakken foran en sal fullsatt av tillitsvalgte.

– Nå er jeg her. Jeg synes det er spennende å møte en så viktig aktør i arbeidslivet og samfunnsdebattant, sier Sanner.

På gummisåler.

Sanner hadde ingen grunn til å frykte de topptillitsvalgte i LO. Den ferske statsråden ble møtt med. Selv valgte han å gå på gummisåler – og skryte av de statsansatte.

– Mitt utgangspunkt er at veldig mye er bra i norsk forvaltning. Den britiske økonomiavisen The Economist skrev at nordiske velferdsstatene er populære. Ikke for at de er store, men fordi de fungerer. Jeg har møtt et dyktig embetsverk som legger et godt grunnlag for en fersk statsråd - som har litt andre prioriteringer enn den forrige, sier Sanner.

Han inviterer de tillitsvalgte til samarbeid. Sanner slår fast at når samfunnet endrer seg, må forvaltningen gjøre det samme.

– Jeg vil ikke forandre for forandringens skyld. Vi skal endre det som kan bli bedre. Den jobben kan ikke vi gjøre alene. Jeg vil at dere skal være med på det, sier Sanner

Mindre rapportering.

Forenkling er et av nøkkelordene for den regjeringen Sanner er en del av. Statsråden slår fast at etater må samarbeide mer og bedre. Politikerne må bli mer opptatt av resultater og gjennomføringsevne, og mindre opptatt av mål og rapportering.

– Et av problemene er at det er for mange mål som skal rapporteres. I 2004 var det i gjennomsnitt fra ni mål som skulle rapporteres. I 2012 var det i snitt 21 mål. Vi må få færre. Det er tildelingsbrev – ikke tildelingsromaner, slår Sanner fast.

Han mener LO ikke må være redd for å stille nye spørsmål. Sanner vil forenkle og forny. Han ønsker reformer – ikke revolusjon.

– Vi må våge å stille nye spørsmål. Vi skal ikke snu opp ned på alt – men bevarer og videreutvikler velferdssamfunnet vårt, sier Sanner.

Positivt første møte.

LO Stats leder Tone Rønoldtangen synes det ble et positivt første møte mellom de tillitsvalgte i LO Stat og deres nye arbeidsgiver, statsråd Jan Tore Sanner.

– Jeg synes både LO Stats tillitsvalgte og kommunal- og moderniseringsministeren fikk vist seg fra sin beste side, sier Rønoldtangen.

– Jeg hører Høyre-politikeren, men samtidig tror jeg på Sanner når han inviterer fagbevegelsen til samarbeid, sier Rønoldtangen.

Hun er enig med Sanner i at regjeringen og fagbevegelsen skal samarbeide på de områder der man reelt sett er enige.

– Det er tross alt ikke alt som handler om partipolitikk når vi skal få jobben gjort. Samtidig er det ikke tvil om at vi er uenige om masse ting. Jeg hørte hva Sanner sa om tariffoppgjøret og om fleksibilitet i arbeidslivet, og jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å ha tautrekking i kommende tariffoppgjør, sier Rønoldtangen.

Ønsker mindre skjemavelde.

Sanners budskap om at regjeringen ønsker en enklere offentlig sektor og mindre byråkrati, ikke færre byråkrater, ble godt mottatt. I debatten ble han minnet om å huske de ansatte i prosessene.

– En vellykket omstilling krever at alle er med. De ansattes kompetanse må bli brukt. Det vi trenger er at du og resten av regjeringen gir oss mest mulig forutsigbarhet og bruker medbestemmelsen, sa NTL-er Kari Solaas Paulsen fra Statistisk sentralbyrå.

Sanner viste til at flere land har hatt en tilsvarende kommisjon som har undersøkt hva de kunne ha fått til med en mer effektiv offentlig sektor. Danmark sammenliknet seg med Sverige.

– De fant at det er snakk om store gevinster. Vi har alt påvist at det er store forskjeller mellom kommuner, og innenfor deler av offentlig sektor. Effektivisering handler blant annet om lederutvikling og kompetanse, og at ansatte får et handlingsrom som gjør at de kan følge de politiske målene som er satt, svarte Jan Tore Sanner.

– Dialogen har startet.

NTL-leder John Leirvaag er glad for at Sanner inviterer de statsansatte til medvirkning, en invitt NTL gjerne tar imot.

NTL-lederen synes signalene fra Sanner er positive, og tar gjerne invitten statsråden om å komme med forslag til konkrete forbedringer for å gjøre offentlig forvaltning bedre og mer effektiv.

– Dialogen har startet. Det er positivt. Men det gjenstår naturligvis å se hva de gjør, ikke bare hva de sier, legger Leirvaag til.

– Jeg legger merke til at Sanner ikke vil ha oss med i produktivitetskommisjonen. Det kan se ut som om vi skal få være med på gjennomføringen, men ikke på å legge premissene, sier Leirvaag, som håper at statsråden vil tenke seg om en gang til.

Uenigheter.

Flere debattanter sa seg enig i målsettingen og regjeringens visjoner, men understreket at når det kommer til virkemidler blir det vanskeligere. Statsråden la vekt på at det er nødvendig med samarbeid.

– Vi er helt avhengig av at de dyktigste blir værende, både i staten og i kommunene. Hele poenget med å forenkle og fornye er at ansatte skal bruke mer av sin arbeidstid på oppgavene sine, sa Jan Tore Sanner.

Annonse
Annonse