JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutter staben med 659

Omstillingen i DNB går bedre enn fryktet

DNB skal i løpet av kort tid redusere arbeidsstokken med 659 ansatte. Banken tar i bruk sluttpakker, AFP og omplassering for å få kabalen til å gå opp. De tillitsvalgte mener omstillingen går bedre enn man kunne frykte.
TØFF OMSTILLING: Over 300 ansatte har søkt og fått sluttpakke i DNB. Astrid Waaler og Viktor Sæther synes det foreløpige intrykket er at omstillingsprosessen går bedre enn fryktet.

TØFF OMSTILLING: Over 300 ansatte har søkt og fått sluttpakke i DNB. Astrid Waaler og Viktor Sæther synes det foreløpige intrykket er at omstillingsprosessen går bedre enn fryktet.

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

I januar ble det klart at DNB i løpet av våren og sommeren vil legge ned 59 bankkontor og kvitte seg med 659 medarbeider. Når nedleggelsene og oppsigelsene er over, vil banken ha igjen 57 kontorer og 897 ansatte.

I midten av februar gikk fristen for å søke sluttpakker ut. Nå begynner de tillitsvalgte å få litt oversikt over situasjonen i banken.

– Det er over 300 sluttpakker som er innvilget. De har ikke klart å få alle årsverkene som skal bort, ved hjelp av sluttpakker, men det er flere som har søkt og fått enn man trodde, sier Viktor Sæther, leder av LO Finans Postkom.

Kostbar omstilling

I følge kvartalsrapporten for 1. kvartal, hadde banken Restruktureringskostnader og engangseffekter på 533 millioner kroner. Deler av dette har gått til sluttpakker for de som har søkt og fått innvilget det.

– I tillegg er det noen som har tatt kontakt med jobbsenteret i DNB, for å se om det finnes andre alternativer i banken, sier Astrid Waaler, nestleder i LO Finans Postkom.

Vanskelig for de over 55

De tillitsvalgte for medlemmene i LO Finans i DNB konstaterer at banken har vært imøtekommende med de aller eldste arbeidstakerne.

– For de som er over 60 år har man stort sett funnet en løsning, slik at de kan stå i jobben til de er 62 – og dermed få gå av med AFP. Det har vært viktig å få til, spesielt for de i distriktene – hvor det ikke er mange jobbalternativer for de som må slutte, sier Sæther.

Selv om det er ordnet gode løsninger for noen av de eldste, gjelder det ikke alle. De i aldersgruppen over 55 år, har det ekstra vanskelig.

– Det er en krevende gruppe, som vi har fokus på. Folk i den alderen har fortsatt en god del år igjen til pensjonsalderen, men har vansker med å få ny jobb – enten det er i eller utenfor konsernet. Her er vi nødt til å sette inn ekstra ressurser, sier Waaler.

Unge vil bort

Hun og Sæther har observert at det ikke bare er de eldre arbeidstakerne som har valgt å søke sluttpakker. Også blant de yngre er det ansatte som søker seg bort fra banknæringen.

– Det er en del unge ansatte, unge rundt 30 år, som er begynt å skjønne at DNB ikke er framtiden. Det er ikke som man tror, at det bare er de eldste som velger å ta sluttpakker, konstaterer Sæther.

Rettferdige prosesser

Selv om DNB valgte å ha korte frister for de som ville søke på sluttpakker, mener Sæther og Waaler det har gått overraskende bra.

– Det har vært en krevende prosess for de som har vært berørt, det må vi si. Men vi har fått færre saker på bordet enn vi fryktet, sier Sæther.

– Det er ikke noe greit å komme i en sånn situasjon for de det gjelder. Det er viktig å understreke. Men vi har prøvd å få til like og rettferdige prosesser på de forskjellige kontorene rundt om i landet. Men det er klart; hvordan folk oppfatter det som skjer, det er forskjellig. Likevel er de tilbakemeldingene vi har fått, at det har gått greit – hvis man kan bruke et sånt ord om det som nå skjer i DNB, sier Waaler.

Mange får ny jobb

De tillitsvalgte har enda ikke den fulle oversikten enda over antallet medlemmer som er direkte berørt.

– Det inntrykket vi sitter med, er likevel at mange av våre medlemmer har fått en annen jobb i konsernet. Vi får bare høre om dem som sliter med å komme til en løsning. Det har heldigvis ikke vært veldig mange av, sier Sæther.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse