JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO krever boikott av bosettingsvarer

LO krever boikott av varer fra israelske bosettinger. Forslag om brudd med israelsk LO og andre boikottiltak ble nedstemt.

yngvil.mortensen@lomedia.no

I den opprinnelige uttalelsen fra LO-sekretariatet står det at «LO krever at det arbeides aktivt for å få på plass regelverk og kontrollrutiner som setter en stopper for import av bosettingsvarer. LO oppfordrer dessuten norske forbrukere til å handle palestinske varer slik at dette kan bidra til økonomisk utvikling i Palestina.»

Etter at LO-kongressens redaksjonskomite behandlet forslag fra delegater fra EL & IT Forbundet og Fagforbundet, og Palestina-uttalelsen fra sekretariatet, ble uttalelsen utvidet med ordene boikott og forbud:

«Import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden må forbys. Norske myndigheter bør ta et initiativ til internasjonal boikott av slike varer. »

Palestina-uttalelsen ble enstemmig vedtatt.

Vil bryte med israelsk LO

Både LO-avdelingene i Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold, samt Transportarbeiderforbundet krever at LO bryter med israelsk LO, Histadrut. Det mente ikke flertallet i redaksjonskomiteen:

- Vi mener det er viktig å ha dialog med faglige tillitsvalgte, også i Israel. Selv om vi til tider er drivende uenige, sa LOs 1. nestleder Tor-Arne Solbakken i sin innledning på kongressens første dag.

Roy Einar Nilsen i Norsk Transportarbeiderforbund krevde at fortsatt samarbeid med Histadrut må være forutsatt at de aksepterer LO-kongressens enstemmige krav fra 2009: At Israels ulovlige okkupasjon opphører; at grensene fra 1967 respekteres, den folkerettsstridige muren rives og at ulovlige israelske bosettinger stanses.

- Redaksjonskomiteen tok ikke med dette i uttalelsen om Palestina, men har bedt Nilsen om å sende kravene til sekretariatet. LO bør i sin dialog med Histadrut ta opp disse kravene, sa Tor-Arne Solbakken, leder av redaksjonskomiteen nummer 2.

Sissel Karlsen fra Transportarbeiderforbundet og medlem i komiteen tok dissens.

- Jeg er for dialog, men da må den føre til noe. Når Histadrut støtter en stat som fører en politikk som strider med FN-resolusjonene og bomber sivile, må det få følger for videre samarbeid med dem. Vi må stille krav til Histadrut hvis dialog og samarbeid skal fortsette, sa Karlsen og fikk stor applaus fra salen.

Forslaget om brudd med Histadrut ble deretter nedstemt med liten margin.

Krav om boikott

Flere forbund hadde krevd boikottiltak mot Israel.

– EL & IT Forbundet ville at LO jobber for boikott av Israel ved at Norge stanser import og eksport av våpen til og fra Israel, full stopp i forskningssamarbeid med Israel, og at Norge fremmer forslag i FN om internasjonale sanksjoner mot Israel.

– LO i Oslo krevde økonomisk boikott av Israel.

I sin begrunnelse for sitt forslag, skrev Fellesorganisasjonen at "dersom vi ønsker å gå i retning av en mer rettferdig løsning, er det i dag ingen vei utenom boikott av Israel".

Forslagene ble ikke tiltrådt av verken sekretariatet eller redaksjonskomiteen.

I uttalelsen om Palestina fra LO-kongressen i 2009, sto det at: «Hvis FN-sporet ikke fører fram, må den norske regjeringen gå i bresjen for en internasjonal kampanje mot okkupasjonen. En oppfordring til internasjonal boikott må vurderes.»

"Made in Israel"

Utenriksminister Espen Barth Eide lanserte på LO-kongressen i helgen at Norge trolig i nær framtid vil innføre tydelig merking av produkter fra israelske bosettinger og fraråde norske bedrifter å importere varer fra bosettingene. Varer produsert i folkerettsstridige israelske bosettinger bærer merkelappen «Made in Israel».

Israelske myndigheter mener en spesiell merking av varer fra bosettingsprodukter er diskriminerende og en form for boikott.

Eide understreket at det ikke er snakk om en offisiell boikott av varer fra bosettingene. Han sier en offisiell boikott vil være for komplisert og innebære en lovhjemmel med mulighet for straff.

Eide la til at det norske utspillet er i tråd med forslaget fra LO-sekretariatet til uttalelse om Midtøsten og Palestina.

Israel frykter boikott

Eides utspill om merking av bosettervarene er ikke nytt. Allerede i 2008 foreslo britene å innføre strengere merkingsregler slik at forbrukerne kan «gjøre et informert valg mellom palestinske varer og varer fra bosettingene». Israelerne fryktet at dette var «første skritt i en britisk kampanje for en total boikott av jødiske varer fra Vestbredden».

Nesten fem år senere skjer det noe. Forrige måned varslet 13 av EUs utenriksministre i et brev til EUs utenrikssjef Catherine Ashton, at de følger opp hennes oppfordring om å innføre tydelig merking av importerte varer fra israelske bosettinger – ikke «Made in Israel». Storbritannia, Frankrike, Spania, Nederland, Østerrike, Belgia, Danmark, Finland, Irland, Luxemburg, Malta, Portugal og Slovenia undertegnet brevet. Tyskland, Sverige og Italia er blant landene som ikke undertegnet.

I brevet skriver de 13 utenriksministrene at «våre forbrukere har rett til å gjøre et informert valg; Dette initiativet vil hjelpe våre forhandlere til å sørge for det. Korrekt merking av produkter er nødvendig for å sikre at forbrukerne våre ikke blir misledet av falsk informasjon.»

Annonse
Annonse