JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Slipp de unge inn

Nils Ramsøy i Ungdommens nordiske råd oppfordrer næringslivet til å gjøre mer for å få flere unge inn i arbeidslivet.
Nils Ramsøy mener unge også må læres opp til å bli gode arbeidsgivere. Han mener flere nordiske land kan lære av det norske arbeidet rundt ungt entreprenørskap.

Nils Ramsøy mener unge også må læres opp til å bli gode arbeidsgivere. Han mener flere nordiske land kan lære av det norske arbeidet rundt ungt entreprenørskap.

Line Scheistrøen

LINE SCHEISTRØEN

line.scheistroen@lomedia.no

Han mener næringslivet må våge å satse blant annet på nyutdannede, samt at både offentlige og private bedrifter i større grad må åpne dører for unge som ønsker arbeidspraksis.

Ramsøy er ungdomspolitiker i Senterungdommen i Norge og sitter i Ungdommens nordiske råd – et forum for de politiske ungdomspartiene i Norden. Han var en av flere innledere under diskusjonen om ungdomsarbeidsløshet i går på en konferanse om det nordiske arbeidsmarkedet.

Det nordiske arbeidsmarkedet feirer 60 år i år. Jubileumskonferansen fant sted i Reykjavik på Island onsdag og torsdag.

I bedriftenes interesse

Det er alvorlig at så mange dropper ut av yrkesskolen. Flere av dem gir tilbakemeldinger på at de ønsker mer arbeidspraksis. Et tiltak kan være å ha mer praksis slik at de unge får motivasjon til å fortsette. Bedrifter må ha interesse av å lære opp unge til det de skal gjøre i arbeidslivet, sier Ramsøy til LO-Aktuelt. Han mener det er viktig for unge å kunne dokumentere kunnskap for det åpner dører for dem i arbeidslivet.

– Det er viktig for alle å ha dokumenter på at man har lært noe. Det er vanskelig å få jobb uten. Har du ikke et papir å vise til, står du svakere i arbeidslivet. Det er bare sånn det er, sier han til LO-Aktuelt.

Nyutdannet – hva så?

• nder diskusjonen ga Ramsøy tre konkrete utfordringer til spesielt myndigheter og arbeidsgivere:

*Tørre å ansette nyutdannede

• Mer entreprenørskap

• Få flere til å fullføre utdanningen

– Mange unge har utdanning, men ikke arbeidserfaring og får derfor ikke jobb. Jeg vil oppfordre arbeidsgivere til å ansette flere nyutdannede. De må bli sett på som en ressurs som kommer inn i bedrifter med ny kunnskap, sa Ramsøy.

Yrkesfag – lav status

Under seansen om ungdomsledighet ble det uttrykt bekymring for at flere unge velger bort yrkesfagene fordi de oppfatter at utdanningene har lav status.

– Politikere har en tendens til å snakke om yrkesfag og skoletrøtte og skolesvake elever i samme åndedrag. Det gir utdanningen lav status, ifølge svenske Göran Melin og Johanna Enberg i Faugert & Co. De presenterte foreløpige resultater fra en undersøkelser om yrkesfagutdanninger i Norden. Rapporten publiseres før sommeren.

Ramsøy mener det er viktig å gjøre noe for å heve statusen til yrkesfagene.

– Vi trenger «arbeidsfolk», hvis det er mulig å bruke den betegnelsen. De er viktige i framtida. Det er ingen grunn til å oppfordre alle til å ta høyere utdanning, sier han til LO-Aktuelt.

Tester modell

Dagfinn Høybråten, som under konferansen avslutning understreket at det nordiske samarbeidet på arbeidsmarkedet er en suksesshistorie det er lov å være stolt over, mener det er et alvorlig unntak:

– At vi ikke har lykkes i å inkludere ungdommer, personer med innvandrerbakgrunn, funksjonshemmede og bare delvis seniorer i arbeidsmarkedet – det er ingen suksesshistorie. Om vi klarer det i fortsettelsen er en slags test på hvor god den nordiske modellen egentlig er, sa Høybråten.

Har du ikke et papir å vise til så står du svakere i arbeidslivet.

Nils Ramsøy

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse