JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jorge Dahl, leder Unionen fagforening i Fellesforbundet:

– Jeg tror egentlig ikke jeg har opplevd noen østeuropeere som får fagarbeiderlønn

Jorge Dahl er ikke en som lar seg stoppe av hindringer. Nå vil han ha Fellesforbundets landsmøte med på et mer kritisk EØS-vedtak.
GLAD I FOLK: Kreativ, blid og dønn ærlig. Slik beskrives Jorge Dahl av folk som kjenner ham.

GLAD I FOLK: Kreativ, blid og dønn ærlig. Slik beskrives Jorge Dahl av folk som kjenner ham.

Sissel M. Rasmussen

24.09.2019
09:45
21.08.2023 17:14

ragnhild@lomedia.no

sissel@lomedia.no

«Har vi ikke portrettert ham før?» innvendte en kollega etter at Jorge Dahls navn var blitt nevnt på redaksjonens morgenmøte. Jovisst hadde vi intervjuet Jorge tidligere. Det skulle nesten bare mangle for en mann som har vært fagforeningsleder i nesten 30 år, som sitter i Fellesforbundets forbundsstyre, i styret i LO i Bergen, og som har ledet Norsk Folkehjelp i Bergen de siste fem årene.

Da vi skrev om integreringsprosjektet «Fra gata til idrett» som Folkehjelpa er med på i Bergen, var det Jorge som tok imot oss. Og da vi besøkte helsesenteret for papirløse i Bergen, var det samme mann som fortalte om de papirløses situasjon.

Jorge har uttalt seg om mangt i LOs fagblader. Men det hadde alltid handlet om sakene, ikke om mannen.

Rørleggersvenn Jorge Alex Dahl er ny Unionen-leder

Internasjonal klasse

Han heter Jorge, og uttaler det «Jårge». Det spanskklingende fornavnet til tross, Jorge Alex Dahl har verken spansk eller portugisisk blod i årene. Han er født og oppvokst på Hop i Bergen, som den mellomste av Gerd og Jørn Alfred Dahls tre sønner. Det skal visstnok ha vært faren som kom opp med navnet Jorge, og med mellomnavnet Alex fikk far og sønn samme initialer – JAD.

Jorge var likevel ikke det mest fremmedklingende navnet på klasselisten da 16 år gamle Jorge Alex begynte på maskin- og mekanikerlinjen på Arna yrkesskole. Halvparten av elevene var barn av innvandrere, de fleste av dem arbeidsinnvandrere, og kom fra land som Kina, Sri Lanka og Pakistan.

At det ble akkurat maskin- og mekanikerlinja var ingen nøye uttenkt plan.

– Det var den linja jeg kom inn på, forteller Jorge.

Unge Jorge var nemlig lite interessert i skolearbeid. Han ville helst bruke tida på å fiske, klatre i trær og bygge trehytter. Karakterene var det så som så med.

Saken fortsetter under bildet.

UTRETTELIG: Jorge Dahl lar seg ikke stoppe. Nå skal han lede Norges største bygningsarbeiderforening, Unionen, med sine 3500 medlemmer

UTRETTELIG: Jorge Dahl lar seg ikke stoppe. Nå skal han lede Norges største bygningsarbeiderforening, Unionen, med sine 3500 medlemmer

Sissel M. Rasmussen

En politisk oppvåkning

At han endte opp i elevrådet var også en tilfeldighet. Han var rett og slett borte fra skolen den dagen klassen skulle velge elevrådsrepresentant. Men Jorge fant raskt ut at han likte å være elevenes representant. Han ble nestleder i elevrådet og kom med i Yrkesskoleelevenes og lærlingenes interesseorganisasjon, YLI. Og som YLI-medlem ble han engasjert i Operasjon Dagsverk.

– YLI var veldig politisk på den tiden. Rød Ungdom hadde god kontroll, minnes Jorge.

Jorge, som selv kom fra et ganske upolitisk hjem, trivdes i sitt nye miljø. Han begynte i en studiesirkel i Rød Ungdom. Og etter at Operasjon Dagsverk gikk til inntekt for Afghanistan i 1981, ble han med i den nyoppstartede Afghanistan-komiteen i Bergen.

Solidaritetsarbeid har vært en viktig del av livet hans siden. Han har vært aktiv i FN Sambandet, i
Fellesforbundets solidaritetsutvalg og i Norsk Folkehjelp. Han har engasjert seg i arbeidsvilkårene til sørafrikanske vinarbeidere, i situasjonen for mindreårige asylsøkere og i Palestina-spørsmålet. I sju år var han primus motor for Internasjonal uke i Bergen.

Skolelobbyist

Jorge Dahl er både aktivist, fagforeningsleder og organisasjonsmann. Han tar fatt der han mener det trengs. Ingen sak er for global. Ingen sak er for lokal.

Da Jorge hadde barn i grunnskolen, opplevde han at det var mye som ikke var som det burde være. Skolekapasiteten var sprengt, klasserommene var overfylte og flere av skolene var dårlig vedlikeholdt. Jorge, som var FAU-leder ved Krohnengen skole, fikk med seg de andre foreldreutvalgene i bydelen – etter hvert i hele byen – og krevde forandring.

«Jorge Dahl skal ha en stor del av æren for at Sandviken får ny barneskole. Han er en ekte foreldrelobbyist», skrev Bergens Tidende i august 2002. Da hadde Jorge Dahl og de andre foreldrene blant annet slått opp telt utenfor Gamle Rådhus i protest mot for trange skoler, og truet med å saksøke Bergen kommune for å bevilge så lite penger til skolen at det gikk ut over undervisningen. «Skoleopprør ga resultater» skrev BT noen måneder senere. «Aldri har skoler og barnehager blitt tilført så mye ekstra penger i budsjettforhandlingene».

– Jeg tror vi endrer verden litt og litt, sier Jorge.

Vervet rubbel og bit

Er det én ting Jorge Dahl er god på, så er det å få folk med seg, sier de som kjenner han. Entusiasmen smitter. Nettverket hans er stort. Det samme er arbeidskapasiteten og utholdenheten. På CVen er det oppført så mange verv at de nesten fyller en hel A4-side.

– Jeg har gitt ham mellomnavnet «Jeg skal bare», forteller kollega Espen Nordvik fra Unionen fagforening.

For Jorge Dahl har alltid mange baller i luften. Han er ikke den første som møter på kontoret om morgenen, men han er alltid den siste som går. Og han er en uforbederlig tidsoptimist.

Hadde Rørleggersvennenes forening fortsatt å eksistere, kunne Jorge Dahl ha markert 30 år som fagforeningens leder neste år. Men i mars i år valgte Rørleggersvennenes forening å legge seg selv ned. «Markedet var mettet», hevder Dahl. Etter å ha vokst til rundt 500 medlemmer, var det ikke stort mer å hente i Norges nest største by. I stedet vedtok rørleggerne å gå inn i Unionen og bli en del av Norges største bygningsarbeiderforening. Og da Unionen trengte ny leder våren 2019, var det mange som pekte på Jorge.

– Han var ønsket, sier Espen Nordvik.

Saken fortsetter under bildet.

SOLIDARITET: Jorge Dahl har vært leder av Norsk Folkehjelp i Bergen siden 2012. Folkehjelpas styreleder, Gerd Kristiansen, gir ham en god klem på organisasjonens landsmøte i august.

SOLIDARITET: Jorge Dahl har vært leder av Norsk Folkehjelp i Bergen siden 2012. Folkehjelpas styreleder, Gerd Kristiansen, gir ham en god klem på organisasjonens landsmøte i august.

Sissel M. Rasmussen

– Udemokratisk

Skjønt enkelte var nok skeptiske. Jorge Dahl har ikke, og har aldri hatt, partiboka i orden. Han meldte seg inn i SV da partiet gikk inn i regjering, og har ikke gått av veien for å kritisere de tette båndene mellom Arbeiderpartiet og LO.

– Hadde jeg meldt meg inn i Arbeiderpartiet da jeg ble med i fagbevegelsen på 1980-tallet, kunne jeg sikkert fått helt andre posisjoner både i forbundet og i LO. Det har vært et vedvarende press om å bli en del av sosialdemokratiet, sier han.

I elleve år har han vært medlem av styret i LO i Bergen. Men det var først da han ble valgt til leder for Unionen, at «jojo-tilværelsen» mellom ulike varaplasser tok slutt. Jorge fikk plass i arbeidsutvalget og takker «kjøttvekta» for det. Men tida for de stengte dører var ikke slutt.

Da LO i Bergen nylig skulle velge tre medlemmer til samarbeidskomiteen med Arbeiderpartiet, var Jorge Dahl ikke innstilt på noen av plassene – enda tradisjonen har vært at det er medlemmene i arbeidsutvalget som møter.

«En falitterklæring for det fagligpolitiske samarbeidet», mener Jorge og legger ikke skjul på at han har vært forbannet. Så forbannet at han har truet med å trekke seg fra hele arbeidsutvalget.

Mildere var ikke tonen da Fellesforbundet og Arbeiderpartiet i sommer inngikk en avtale om et industripolitisk samarbeid, og det ble presisert at samarbeidet var forbeholdt Ap-medlemmer. «Direkte udemokratisk», tordnet Jorge i avisene.

– Jorge tier ikke stille når han blir provosert. På den måten er han ingen taktiker, sier partikollega og leder for Fagforbundet i Bergen, Sara Bell.

Det er positivt ment. Jorge viker ikke når det er noe han tror på. Og i noen sammenhenger er det en egenskap som kommer godt med. Som når fagforeningslederen sitter i møte med en arbeidsgiver av den rufsete typen. Har de ikke skjønt at Fellesforbundet mener alvor, så skjønner de det raskt i møte med Jorge, forteller kollegaer.

– EØS er en hemsko

Som tillitsvalgt har han sett nok av det useriøse arbeidslivet. Han forteller om arbeidere som sover på jobb, om manglende overtidsbetaling og om juksing med timelister.

– Jeg tror egentlig ikke jeg har opplevd noen østeuropeere som får fagarbeiderlønn. De går på hjelpearbeiderlønn, selv om de sannsynligvis er dyktige fagarbeidere, sier han.

Denne virkeligheten er det som preger Jorge Dahls syn på EØS-avtalen. Så lenge vi er med i EØS, er veien lang til å bli kvitt sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, mener han.

Når Fellesforbundet samles til landsmøte i oktober, vil det ligge en innstilling på bordet om å utrede alternativer til EØS-avtalen. Innstillingen er et forsøk på å demme opp for en økende misnøye med EØS i det tradisjonelt så EØS-tro forbundet. Jorge Dahl stemte mot kompromissforslaget i forbundsstyret. Han tror ikke debatten vil stoppe der.

– Vi kommer til å få enda et forslag, som ser litt annerledes ut, sier Jorge.

Sannsynligvis vil han selv stå på landsmøtets talerstol å argumentere for det. For slik er Jorges syn på livet: Folk forandrer verden. Skritt for skritt.

Fikk du med deg denne? Her trosser LO-kongressen sin egen leder og toppene i Ap og sier nei til EU. Nå er det 25 år siden

Jorge Dahl (55)

• Leder for Unionen fagforening, Fellesforbundets avdeling 747, i Bergen.
• Forbundsstyremedlem i Fellesforbundet.
• Styremedlem i LO i Bergen og omland.
• Leder for Norsk Folkehjelp Bergen.

Unionen Fagforening

Unionen Fagforening er Norges største bygningsarbeiderforening med ca. 3000 yrkesaktive medlemmer.

Følgende fagområder kan nevnes innenfor Unionen Fagforening i organisasjonsområde Stor- Bergen:

Betongfagene (Entreprenørene)
Rørleggerfaget
Malersvenner
Glassfagene
Kobber- og blikkenslagere
Betongindustri
Taktekkere
Treindustri
Stillasbyggere
Tre- og byggevareutsalg
Korrosjonsfagene
Steinindustrien
Murere
Asfaltarbeidere
Anleggsgartnere
Fiskeoppdrett
Tømrerfaget
Gartnerier