JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skammelig behandling

Arbeiderpartiets Raymond Johansen mener de to hjelpepleierne på Rødtvet har blitt utsatt for skammelig behandling. Ivar Johansen (SV) er ikke overrasket.
OPPRØRT: Raymond Johansen (Ap) mener saken med de to hjelpepleiernes pensjon må løses raskt.

OPPRØRT: Raymond Johansen (Ap) mener saken med de to hjelpepleiernes pensjon må løses raskt.

Ole Palmstrøm

stig@lomedia.no

– Sånn kan vi ikke ha det, sier Raymond Johansen, og legger til:

– Selvsagt må det finnes overgangsordninger i slike tilfeller. Det er rett og slett skammelig at Oslo kommune har satt seg i en slik situasjon, mener Ap's byrådslederkandidat i Oslo.

– Sånn fungerer det

Bystyremedlem Ivar Johansen i SV er ikke overrasket over at de to hjelpepleierne på Rødtvet står uten pensjon fra Oslo kommune etter konkurranseutsetting.

– Sånn virker konkurranseutsettingen, sier han til LO-Aktuelt. Man får ikke med seg pensjonsrettigheter når virksomheten blir privatisert. Og pensjonen blir generelt sett dårligere i private foretak.

SV-politikeren minner om det mange i fagbevegelsen også har understreket, at det er lønn og pensjon de private kan konkurrere på.

– Hele kjernen i konkurranseutsettingen er nettopp å spare inn utgifter på lønn og pensjon.

Fins løsninger

Den erfarne SV-politikeren lister opp flere måter å komme ut av uføret på. Det ene er å slutte å anbudsutsette, men det er trolig lite realistisk med et blått byråd i Oslo. Det neste er å få inn i anbudsdokumentene at det private selskapet må ta over de ansattes pensjonsrettigheter. Skjønner vi Johansen rett, er det noen juridiske nøtter her, men han mener det er fullt mulig for kommunen å sørge for at de private tar over de ansattes opparbeidete rettigheter når det gjelder AFP (avtalefestet pensjon). Det innebærer i så fall at de to hjelpepleierne på Rødtvet kunnet gått av ved 62 års alder med en anstendig pensjon.

Ivar Johansen mener det er helt urimelig at de ansatte skal miste rettigheter ved konkurranseutsetting. Han understreker at hjelpepleiere har et tungt yrke, og at svært få orker å jobbe til de er 67 år.

– For denne yrkesgruppa er det særlig aktuelt å gå av ved 62 års alder.

SV-politikeren stiller nå tre spørsmål til byrådet, som skal besvares skriftlig (se egen sak).

Snu alle steiner

Raymond Johansen sier det er positivt hvis finansbyråden snur alle steiner for å finne en løsning. I likhet med Ivar Johansen er han ikke overrasket over at konkurranseutsettingen får slike utslag som på Rødtvet så lenge 90 prosent av økonomien ved anbud er lønn og pensjon. På spørsmål om å få inn klausuler i anbudsdokumentene for å sikre pensjon, sier han at Oslo kommune selv bestemmer om de vil beskytte lønn og pensjon i anbudsdokumentene. Han tar et forbehold om juridiske utfordringer i forhold til EØS-regler når det gjelder ordlyden, men understreker at man i det minste må ha overgangsregler som sikrer at folk som har kort tid igjen i arbeidslivet ikke havner i fella.

– Folk må kunne ha forutsigbarhet i livet sitt. Da går det ikke an å opptre som Oslo kommune her har gjort, sier Raymond Johansen.

Selvsagt må det finnes overgangsordninger i slike tilfeller.

Raymond Johansen, Ap

Spørsmål til byrådet

Ivar Johansen, bystyrerepresentant for SV, har sendt inn spørsmål til byrådet:

Han viser til artikkelen om de to hjelpepleierne på Rødtvet sykehjem på frifagbevegelse.no og siterer deler av den. Deretter heter det:

Jeg spør ikke om de to konkrete ansatte, men generelt:

1. Er det adgang til i anbudsgrunnlaget å kreve at en potensiell leverandør påtar seg forpliktelser slik at den enkelte ikke taper AFP-rettigheter?

2. Er det vurdert å praktisere en smidig løsning der den ansatte, som kan ha hatt 30 eller 40 års ansettelse i kommunen, kun har få dager eller uker igjen til å ta ut full AFP?

3. Er det mulig å etablere overgangsordninger som forhindrer at anbudsutsetting får en slik uheldig bieffekt?

Svaret skal avgis skriftlig. Det er finansbyråden som skal svare, men det er ingen formell frist.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse