JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

50 millioner lever i slaveri: – Nå må vi brette opp ermene på nytt, mener LO

Tvangsarbeid og tvangsekteskap har økt betydelig de siste fem årene, til tross for stor innsats for å få tallene ned. Leder av internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres, sier det bekymrer fagbevegelsen.
Antallet som lever i slaveri har økt betydelig de siste fem årene.

Antallet som lever i slaveri har økt betydelig de siste fem årene.

Husbanken / Ricardofoto

helge@lomedia.no

50 millioner mennesker levde i moderne slaveri i 2021, ifølge de siste Global Estimates of Modern Slavery. 28 millioner var i tvangsarbeid og 22 millioner i tvangsekteskap.

Antallet har økt betydelig de siste fem årene:

Sammenlignet med 2016, var 10 millioner flere mennesker i moderne slaveri i 2021. Moderne slaveri forekommer i nesten alle verdens land, og går på tvers av etniske, kulturelle og religiøse linjer.

– Dette er både dramatisk og provoserende, mener lederen for internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres.

Mye lest: «Hvor mye tjener folk flest? Det er mindre enn mange trur»

Antall mennesker som lever i tvangsarbeid og tvangsekteskap har gått opp til tross for stor innsats for å få tallene ned de siste årene, og etter at utviklingen faktisk hadde gått i riktig retning en del år tidligere.

Sårbare grupper rammes

Liv Tørres mener tallene også bekymrer henne i lys av de globale målene som er satt i bærekraftsmålene og «2030 Agendaen» til FN.

Hun mener vi nå ser de direkte konsekvensene av årevis med økende antall store kriser som krig/konflikt, klimaendringer og pandemi – som har økt levekårsutfordringene, sårbarheten og fattigdommen blant allerede sårbare grupper.

– Koronapandemien har bidratt til at tvangsarbeid, moderne slaveri, barnearbeid og undertrykking av kvinner har økt ytterligere, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.

Tallene illustrerer også hvordan kvinner rammes hardest.

Leder av LOs internasjonale avdeling, Liv Tørres, er bekymret for økningen av tvangsarbeid og tvangsekteskap.

Leder av LOs internasjonale avdeling, Liv Tørres, er bekymret for økningen av tvangsarbeid og tvangsekteskap.

Sissel M. Rasmussen

Debatt: «Slik jobber LO for bærekraftsmålene»

– Nedstenging og tap av arbeid og inntekt har gjort kvinner mer sårbare i forhold til vold, utnytting og seksuell trakassering. Vold mot kvinner og seksuell trakassering er samfunnsproblemer som arbeidsgivere, fagforeninger og myndigheter må ta på høyeste alvor, mener Tørres.

Hun mener kampanjene og investeringene for å bekjempe tvangsarbeid og tvangsekteskap må intensiveres for å redusere vold mot kvinner, og sikre krisesentre og beskyttelse for utsatte grupper.

LO krever blant annet at norske myndigheter blir en forkjemper for at ILOs konvensjon 190 om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet, respekteres og iverksettes her hjemme og i andre land.

I mars sendte Arbeids- og inkluderingsdepartementet nettopp denne konvensjonen ut på høring for ratifisering.

– Først og fremst må nasjonale regjeringer handle, utvikle lovverk og passe på at de følger opp de globale målene de har forpliktet seg til i forhold til eliminering av tvangsarbeid og tvangsekteskap. Mange nasjonale regjeringer trenger imidlertid hjelp, råd og ressurser, sier Liv Tørres.

Inspeksjoner viktig

– Gjennom bistandspolitikken vår må vi bidra til at det gjøres investeringer i inspeksjoner, samtidig som det lages lovverk og handlingsplaner for å redusere migrantarbeidernes sårbarhet. Og det må lages handlingsplaner mot trafficking, tvangsarbeid og tvangsekteskap. Det er viktig at man her insisterer på at partene – fagbevegelsen inkludert – er involvert i å lage handlingsplaner og politikk, mener hun.

I tillegg mener Tørres det må utformes nye slagkraftige internasjonale kampanjer. Global fagbevegelse har hatt suksess med dette tidligere både mot tvangsarbeid og barnearbeid.

– Nå må vi brette opp ermene på nytt, er hennes påstand.

– LO har i mange år engasjert seg tungt for å få stopp på tvangsarbeid og å bedre migrantarbeidernes forhold. Samtidig jobber vi for å styrke likestilling og fagbevegelsens fokus på kvinners rettigheter og interesser globalt. Vi har flere programmer som følger opp dette i praksis.

Velstand: Sju av ti vil ha skjerpet skatt for de rikeste

Åpenhetsloven

I tillegg mener Tørres åpenhetsloven vil bli viktig framover.

– Det er viktig at alle parter på norsk side hjelper hverandre i å følge opp loven med gode kartlegginger, aktsomhetsvurderinger og tiltak.

I forbindelse med tvangsarbeid/moderne slaveri må norske virksomheter som opererer i utlandet kartlegge risiko for, forebygge og håndtere tvangsarbeid og barnearbeid i egen aktivitet og i sine leverandørkjeder.

– Den nye åpenhetsloven gjør aktsomhetsvurderinger lovpålagte, men har også noen mangler. Uten kjennskap til produksjonssted vil verken fagforeninger eller andre kunne etterprøve selskapenes opplysninger.

LO ber derfor norske myndigheter om å ta dette inn i loven.

– Etterspør informasjon!

– Det er viktig at fagforeninger aktivt etterspør informasjon og bidrar til å holde egen virksomhet ansvarlig for brudd på menneskerettighetene i sin internasjonale virksomhet, mener Tørres.

– Organisering i sterke, demokratiske fagorganisasjoner vil bidra til å sette søkelys på utfordringene med tvangsarbeid/moderne slaveri.

Et eksempel på dette er fagbevegelsen i Ghana, som har satt søkelys på dette og bidrar til å presse ghanesiske myndigheter til å følge opp konklusjonene fra ILO-konferansen i 2021 da Ghana var oppe i applikasjons-komiteen for brudd på C182 (barnearbeid i en rekke sektorer med spesielt fokus på fiske i Lake Volta).

Norad lanserte i 2020 et program for eliminering av moderne slaveri.

Og LO har støtte til tiltak mot moderne slaveri i samarbeid med fagbevegelsen i Etiopia og i Ghana (2021-2023).

Få med deg denne: Larisa reiste til Norge for å tigge

Også høyinntektsland

Forekomsten av tvangsekteskap, spesielt med barn i alderen 16 år og yngre, er sannsynligvis langt større enn nåværende estimater kan fange opp; disse er basert på en snever definisjon og omfatter ikke alle barneekteskap.

Barneekteskap anses å være tvunget fordi et barn ikke lovlig kan gi samtykke til å gifte seg

Det overveldende flertallet av tvangsekteskap (mer enn 85 prosent) er drevet av familiepress. Selv om to tredjedeler (65 prosent) av tvangsekteskap finnes i Asia og Stillehavet, er utbredelsen høyest i de arabiske statene, med 4,8 personer av hver 1000 i regionen i tvangsekteskap.

Migrantarbeidere utsatt

Migrantarbeidere har mer enn tre ganger større sannsynlighet for å befinne seg i tvangsarbeid enn ikke-migrantarbeidere.

Mens arbeidsmigrasjon i stor grad har en positiv effekt på individer, husholdninger, lokalsamfunn og samfunn, viser det seg at migranter er spesielt sårbare for tvangsarbeid og menneskehandel. Enten på grunn av irregulær eller dårlig styrt migrasjon, eller urettferdig og uetisk rekrutteringspraksis.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse