JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Idrett og forskjeller:

Abbas var gjengleder og sonet flere år i fengsel. Nå er han miljøarbeider og hjelper barn og unge

Ghulam Abbas (44) bruker erfaringer fra sin egen fortid til å hjelpe barn og unge. For noen år siden inngikk han et samarbeid med Furuset Idrettsforening.
TILLIT: Ghulam Abbas er fotballtrener og miljøarbeider i barnevernet. – Det er viktig med voksne som de unge har tillit til, og som kan veilede, påpeker han.

TILLIT: Ghulam Abbas er fotballtrener og miljøarbeider i barnevernet. – Det er viktig med voksne som de unge har tillit til, og som kan veilede, påpeker han.

Eirik Dahl Viggen

anne.siri@lomedia.no

trond.elstad@lomedia.no

– Jeg elsket fotballen og holdt på i noen år, men sluttet da jeg var 15-16. Andre krefter ble for sterke, forteller Ghulam Abbas, som selv vokste opp på Furuset.

En negativ hendelse knyttet til fotballen, pluss dragningen mot et kriminelt miljø, gjorde at han forlot idretten. Abbas ble leder for den beryktede B-gjengen, og i 2009 ble han dømt til fem og et halvt års fengsel for organisert kriminalitet.

– Foreldrene må på banen

Han fikk nye sjanser da han slapp ut, ikke minst fra sin egen klubb. Abbas har vært ansatt og frivillig i Furuset Idrettsforening, hvor han bruker erfaringer fra egen oppvekst. Han er også fotballtrener.

– Jeg ser akkurat samme mønster fra da jeg selv var ung. Det skjer så mye på én gang på denne tiden i livet, som gjør det lett å falle utenfor. Da er det viktig med voksne som de unge har tillit til, og som kan veilede.

Frafallet er ifølge Abbas likevel mye større nå. Da han var aktiv, fylte de to-tre fotballag per alderstrinn, i dag fyller de knapt ett.

– Årsakene er selvsagt flere, som pandemi, dårlig økonomi, og at barn og unge er lett påvirkelige. Men foreldrenes engasjement er også lavere. Mange unge ønsker og trenger å se foreldrene sine på sidelinja. Vi kan ikke gå glipp av barndommen til barna våre og angre etterpå, sånn som jeg føler at vi gjør i dag, sier Abbas.

Mye lest: 17-åringen ville heller ha fengselsstraff enn oppfølging. Så greide Abedin å liste seg inn i livet hans

Saken fortsetter under bildet.

ERFARINGER: Arbeidet med barn og unge gir Ghulam Abbas mulighet til å reflektere over egen barndom. Der ligger det mye kunnskap.

ERFARINGER: Arbeidet med barn og unge gir Ghulam Abbas mulighet til å reflektere over egen barndom. Der ligger det mye kunnskap.

Eirik Dahl Viggen

Vil fylle et tomrom

Selv trapper han for tiden noe ned på det frivillige arbeidet. Han er selv far til flere, jobber som miljøarbeider i barnevernet på Furuset og tar en bachelorgrad i sosialt arbeid.

Hva vil du gi til barn og unge i dag?

– Jeg vil prøve å fylle et tomrom som jeg selv kjente på da jeg var ung. Jeg har kanskje et annerledes blikk, jeg kan lettere se når de unge ikke har det bra, når de er på vei ut, eller er i ferd med å gjøre noe dumt.

Daglig leder Vidar Noreng i Furuset Idrettslag sier at Abbas er en tydelig voksen, som tør å ta opp utfordringer med foreldre, skole og moskeer. Han er en brobygger mellom formelle og uformelle systemer.

– Jeg gjør noe jeg brenner for, sier Abbas.

Enkelte foreldre bruker en kvart million i året: Se hva de ulike barneidrettene koster

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse