JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Da svenskehandelen stanset, fikk Jeanett seks nye kolleger

Jeanett Austad-Strøm har fått seks nye kolleger i Kiwi-butikken på Kongsvinger etter 12. mars. – Vi fikk ikke varene i butikken unna fordi vi ikke hadde nok bemanning, forteller Austad-Strøm.
HAR FÅTT MER Å GJØRE: Jeanett Austad-Strøm er HK-tillitsvalgt i Kiwi-butikken på Kongsvinger. Hun er glad for de nye kollegene hun har fått i butikken. Det er det behov for, sier hun.

HAR FÅTT MER Å GJØRE: Jeanett Austad-Strøm er HK-tillitsvalgt i Kiwi-butikken på Kongsvinger. Hun er glad for de nye kollegene hun har fått i butikken. Det er det behov for, sier hun.

Martin Guttormsen Slørdal

martin@lomedia.no

På Kongsvinger er det lang tradisjon for å ta seg en handletur over svenskegrensa. Byen ved Glommas bredder ligger bare en halvtimes kjøretur unna handlesenteret Charlottenberg, ett av de mest populære handlestedene Ola Nordmann vanligvis valfarter til.

Vidar Godnes Iversen er butikksjef på Kiwi på Kongsvinger. Han og de ansatte fikk hendene fulle da landet ble stengt ned 12. mars og ikke minst da grensa til Sverige stengte tirsdag 17. mars.

– Da landet stengte ned, smalt det skikkelig. Kundene begynte med hamstring av mel, gjær, dopapir og knekkebrød. Alle skulle ha det samme. På fredagen den samme uka begynte det å bli tomt for varer i butikken, forteller han.

LO-Aktuelt er i butikken samme dag som grensene stenger på nytt. En handletur på den andre siden av grensa nå resulterer i 10 dagers karantene. Jeanett Austad-Strøm er HK-tillitsvalgt i Kiwibutikken. Hun står inne på fryserommet og «tar unna varer». Det er en arbeidsoppgave hun ikke hadde tid til da det sto på som verst tidlig i våres.

– Det ble hektisk. Alle måtte hjelpe til i kassa, og vi fikk ikke varene i butikken unna fordi vi ikke hadde nok bemanning, sier hun.

HANDLER HELLER I NORGE: Marit Engebakk Moberg skal på ferie rett ved Charlottenberg, men på norsk side. Hun handler i norske butikker fordi hun er redd for å bli smittet av korona i Svergie.

HANDLER HELLER I NORGE: Marit Engebakk Moberg skal på ferie rett ved Charlottenberg, men på norsk side. Hun handler i norske butikker fordi hun er redd for å bli smittet av korona i Svergie.

Martin Guttormsen Slørdal

Måtte ansette flere

Når du bor rett ved svenskegrensa, kan det være penger å spare på å legge handleturen til Sverige. Spesielt når det gjelder varer med særavgifter som sjokolade og sukkervarer, alkohol og tobakk.

Butikksjef Godnes Iversen har ikke noe problem med å forstå de som drar til Charlottenberg for å handle dette til en billigere penge, en halvtime unna butikken hans. Slik har det alltid vært for dem som bor her i området, sier han. Butikksjefen tror imidlertid at flere kunder ville endt opp i norske butikker dersom konkurransevilkårene var likere på begge sider av grensa.

– Det er avgiftene som avgjør det. Selv om folk uansett vil dra over grensa for å handle, tror jeg flere ville tenkt seg om hvis det var mindre å spare. Om det var verdt turen, sier han.

Godnes Iversen mener at handelslekkasjen til Sverige har direkte innvirkning på antall arbeidsplasser i varehandelen i Norge. Han forteller at han har ansatt seks nye butikkmedarbeidere etter 12. mars

– Dette er ikke bare på grunn av stengte grenser, men også fordi folk holder seg mer hjemme og handler mer lokalt. Men det er ikke noen tvil om at særavgiftene har direkte sammenheng med antall arbeidsplasser i varehandelen, han.

Drar ikke til Sverige

Jeanett Austad-Strøm bor ikke langt unna grensa og hadde hatt en kort tur over til Sverige for å handle billige varer. Det gjør hun ikke.

– Jeg velger å støtte opp om de butikkene som er her i landet, sier butikkmedarbeideren.

Hun er ikke i tvil om at det er prisen på bestemte varer som lokker nordmenn over.

– Øl, snus og godis. De har sånne megatilbud, og noe av det er mye billigere enn i Norge. Problemet blir at man også handler veldig mye mer enn det man trenger, sier hun.

TRAVEL VÅR: Jeanett Austad-Strøm «tar unna» varer på fryserommet. Det var det ikke mye tid til da det sto på som verst i vår.

TRAVEL VÅR: Jeanett Austad-Strøm «tar unna» varer på fryserommet. Det var det ikke mye tid til da det sto på som verst i vår.

Martin Guttormsen Slørdal

Må se på helheten i avgiftspolitikken

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund organiserer de ansatte i matindustrien i Norge, ikke minst på produksjonssiden. Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen sier at innenlands produksjon av mat- og drikkevarer har økt i perioden fra da grensene stengte. Hun mener at situasjonen med stengte grenser tydelig viser omfanget av handelslekkasjen til Sverige.

– Vi mener at man må se på nivået på avgiftene i et mer helhetlig perspektiv. Ikke bare på sukkeravgiften, men også på andre avgifter som emballasje- og alkoholavgiften. Vi må se på totaliteten på alle avgiftene, sier hun, og understreker at forbundet ikke er for å fjerne alkoholavgiften.

Sju av ti mener grensehandel svekker norsk arbeidsliv

Se til Danmark

Aker Hansen er opptatt av at når vi drar til Sverige for å handle, så er det ikke bare de billige varene forbrukerne kommer tilbake med. Kjøtt og meieriprodukter, som ikke er vesentlig billigere hos våre naboer, havner også i handlevogna. NNN-forbundet har tatt til orde for at avgiftsnivået i Norge skal harmonisere med det vi finner over grensa. Hun mener regjeringen, og alle de politiske partiene, bør se til Danmark.

– Der har de tilpasset avgiftsnivået til naboland, spesielt til Tyskland. Med tverrpolitisk enighet har de klart å hente hjem igjen mange arbeidsplasser. Her har vi i Norge noe å lære, mener hun.

Anne Berit Aker Hansen sier hun unner de som vil handle over grensa, den handleturen. Men hun er opptatt av at det ikke skal bli så mange turer hvert år. Det virker negativt inn både på miljøet og sysselsettingen i Norge.

– Hvis vi hadde harmonisert avgiftsnivået med Sverige, ville det økt sysselsettingen i Norge. Skatteinntektene ville gitt inntjening til staten, slik som særavgiftene gjør i dag, sier hun.

Burde bekymre politikerne

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, sier at i denne saken er arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene samstemte. Han sier at de stengte grensene tydelig viser konsekvensene av grensehandelen, og at det dokumenterer hva aktørene i norsk dagligvarehandel og matproduksjon lenge har hevdet.

– Norge går glipp av viktig verdiskapning og arbeidsplasser, og staten går glipp av store skatte- og avgiftsinntekter. Dette burde bekymre politikerne, sier han.

HENDENE FULLE: Butikksjef Vidar Godnes Iversen har hatt hendene fulle etter at grensene stengte i mars. Han tror flere nordmenn ville ha droppet svenskehandelen hvis særavgiftene i Norge ikke var så høye.

HENDENE FULLE: Butikksjef Vidar Godnes Iversen har hatt hendene fulle etter at grensene stengte i mars. Han tror flere nordmenn ville ha droppet svenskehandelen hvis særavgiftene i Norge ikke var så høye.

Martin Guttormsen Slørdal

Tør ikke handle i Sverige

Tilbake i Kiwi-butikken på Kongsvinger møter vi kunde Marit Engebakk Moberg. Hun bor på Hamar og skal på ferie til Montebello Camping og turistsenter bare noen hundre meter fra svenskegrensa. Engebakk Moberg er redd for å bli smittet av korona i Sverige og velger å handle i Norge.

– Prisen har ikke så mye si for meg. Det er sikkerheten jeg er opptatt nå. Jeg er redd for å få korona, sier Kiwi-kunden.

HK-tillitsvalgt Jeanett Strøm-Austad forteller at kundene i butikken er veldig flinke til å følge smittevernreglene, de holder avstand og er nøye med å sprite seg før de kommer inn i butikklokalene, forteller hun. Hun synes det er synd at handelslekkasjen til Sverige er så stor som den er.

– Jeg har fått seks nye kolleger. Det er bare i denne butikken. Tenk så mange arbeidsplasser det er snakk om hvis færre nordmenn dro på svenskehandel, sier hun.

Butikksjef Vidar Godnes Iversen forteller at de ikke har fått så mange nye kunder i butikken, men at de handler mer når handlevogna fylles. På en toukers periode i våres økte omsetningen på 500.000 kroner på varer som godteri, tobakk og øl, opplyser han.

– Får vi stoppet lekkasjen, er det gevinst for arbeidslivet i Norge i alle ender, sier han.

PS! I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett for 2020 ble sukkeravgiften på alkoholfrie drikkevarer kuttet med 365 millioner kroner.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse