JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frilanser:

Dansk HK har startet «vikarbyrå» for frilansere

HK i Danmark går helt nye veier for å hjelpe frilanserne – og risikerer store bøter for sitt nybrottsarbeid.
LANSERT: Slik reklamerer HK Danmark på sine hjemmesider for sitt  frilanserbyrå.

LANSERT: Slik reklamerer HK Danmark på sine hjemmesider for sitt frilanserbyrå.

Skjermdump

ragnhild@lomedia.no

I september kom det to sprelske nyheter fra dansk HK, som kan få betydning for hvordan fagbevegelsen vil forholde seg til gruppen av selvstendig næringsdrivende framover.

Først lanserte HK Danmark et helt nytt tilbud som i prinsippet innebærer at LO-forbundet påtar seg arbeidsgiveransvaret for frilanserne mens de har oppdrag for kunder.

Og så, helt i slutten av måneden, inngikk HK den første overenskomsten med et plattformselskap som sikrer frilansere en minstelønn.

Følg oss på Facebook!

Ansetter frilanserne

Nyvinningen Freelancer.dk/bureau er et byrå som skal hjelpe frilansere med alt det administrative knyttet til det å drive egen virksomhet, som moms, skatt, regnskap, forsikring og sykepenger.

Det eneste frilanseren i prinsippet trenger å gjøre er å skaffe seg oppdraget og utføre selve jobben.

– Vi tar oss av alt annet, sier Kirstine Baloti, faglig konsulent i HK Privat.

Forbundet ansetter frilanseren til å utføre jobben. Det vil si at dersom frilanseren har en kontrakt med sin oppdragsgiver på 20 timer, så tar HK arbeidsgiveransvaret i de 20 timene.

Forbundet fakturerer kunden, utbetaler alminnelig lønn til frilanseren og avregner skatt, feriepenger og så videre. At fagforbundet tar arbeidsgiveransvaret betyr også at de betaler ut sykepenger dersom frilanseren blir syk, timene regnes med ved opptjening av dagpenger, og du får lønn selv om kunden ikke betaler.

Høres dette kjent ut?

– Ja, det svarer til å lage et vikarbyrå. Den eneste forskjellen er at frilanseren selv skal finne kunden, sier Baloti til LO-Aktuelt.

I prinsippet ansetter forbundet sine egne medlemmer, og det har ikke gått upåaktet hen. Deler av LO-fagbevegelsen i Danmark har ment at det er betenkelig, forteller Baloti. Kritikerne mener at forbundet i stedet burde kjempe for at oppdragsgiverne selv påtar seg arbeidsgiverrollen.

– Jeg mener godt at man kan gjøre begge deler. Både kjempe for at arbeidsgiverne tar ansvar og hjelpe våre medlemmer med å prøve frilanslivet uten å skulle våge seg ut på å etablere egen virksomhet fra starten.

Mange presses til å starte enkeltpersonforetak for å få jobb

Hindrer at frilanserne underbyr hverandre

For jobben tar HK et gebyr på 8 prosent som altså går til å dekke administrasjon, forsikringer, regnskap med mer.

– Dette er proaktivt, sier Baloti.

Hun er opptatt av at også det vanlige medlem, som mottar sin lønn hver måned, skal forstå at hvis fagbevegelsen lar de selvstendig næringsdrivende seile sin egen sjø, så kommer frilanserne sakte, men sikkert til å sage over den trygge grenen de sitter på.

Byrået forholder seg til lønnsstatistikken for de ulike bransjene, og dersom avtalen som er inngått ligger under det nivået HK mener er riktig, vil de heller ikke kjøre oppdraget for deg.

Plattformselskaper presser lønningene nedover

En fersk analyse fra den danske tenketanken Cevea viser at flere digitale plattformer hvor arbeidstakere kan tilby sin arbeidskraft, etter alt å dømme bidrar til å presse lønningene nedover.

I Analysen har Cevea undersøkt timelønnen på de danske plattformene Worksome og Happy Helper og på den internasjonale plattformen Upwork.

Dette er aktører i det som populært har blitt kalt for delingsøkonomien. Det de fant, var at arbeidstakerne som tok oppdrag via plattformene i snitt fikk klart dårligere betalt enn om de hadde vært ansatt.

Risikerer fengsel og bøter

Det er denne utfordringen dansk HK nå har tatt tak i. 30. september inngikk forbundet den første kollektivavtalen med et plattformselskap. Tolkeplattformen Voocali formidler arbeid for tolker som alle arbeider som frilansere.

Selskapet ser ikke seg selv som en arbeidsgiver, men som en teknologivirksomhet som lager software som kan brukes av andre, forteller Baloti. Samtidig har de inngått avtalen med HK Danmark fordi de ønsker ordnede forhold.

– Avtalen er konkret med på å sette et gulv i et presset marked. Samtidig blir det interessant å se om noen vil forsøke at få avtalen erklært ulovlig, fordi den dekker selvstendige, sier Baloti.

Å lage en bindende kollektiv avtale med et plattformselskap uten egne ansatte er å bevege seg ut i ukjent juridisk landskap. Selvstendig næringsdrivende kan etter konkurranseregelverket ikke regulere priser og andre forretningsvilkår gjennom kollektive avtaler. Den eneste grunnen til at man kan lage kollektive avtaler for lønnsmottakere, er at det står i konkurranselovgivningen at lønnsarbeid er unntatt.

Her mangler det rettspraksis og ifølge Baloti risikerer forbundet nå å havne i retten for brudd på konkurranselovgivningen.

– Man risikerer faktisk fengselsstraff for det. Det kan også være snakk om meget store bøter, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

GÅR NYE VEIER: Kirstine Baloti, faglig konsulent i HK Danmark.

GÅR NYE VEIER: Kirstine Baloti, faglig konsulent i HK Danmark.

Ragnhild Heyerdahl

Minstelønn for selvstendig næringsdrivende

Den risikoen er forbundet imidlertid villige til å ta. Hensikten er å tvinge fram ny juss som er tilpasset morgendagens arbeidsliv.

– Vi er i en situasjon hvor ingen riktig vet hvordan begrepene av i går skal tolkes inn i en digital plattformsøkonomisk virkelighet av i dag, skriver Baloti på forbundets hjemmesider.

– Det er mange uavklarte spørsmål, og vi kan ikke som fagbevegelse vente på avklaring mens platformene skyter opp på det danske arbeidsmarkedet, utdyper hun.

Avtalen med Voocali inneholder blant annet en minstetimepris for alle tilknyttede tolker, garantert betaling for utførte oppgaver, og garantert betaling for oppgaver som avlyses med under 24 timers varsel.

Disse tre tiltakene vil gi økonomisk trygghet til frilanserne, mener Tankesmien Agenda

MFO: – Spennende

I det norske LO-forbundet Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) er om lag halvparten av medlemmene frilansere og selvstendig næringsdrivende. Forbundsleder Hans Ole Rian følger utviklingen i HK Danmark med interesse.

– Frilansbyrået er foreløpig noe de tester ut. Det blir interessant å se hvilke erfaringer de gjør, sier Rian.

Flere av MFOs medlemmer benytter seg allerede av lignende byråer, men prisen de tar er relativt høy, påpeker han.

Etter det Rian kjenner til, er det ingen norske aktører som har forsøkt å utfordre konkurranseregelverket slik det danske LO-forbundet nå gjør.

MFO opererer selv med anbefalte minstesatser, men disse er ikke bindende for oppdragsgiverne. Norsk Journalistlag har fått dispensasjon fra Konkurransetilsynet for å inngå rammeavtaler for kjøp og salg av frilanssaker med Mediebedriftenes Landsforening. Dispensasjonen er imidlertid gitt på vilkår om at det skal fremgå av alle avtaler og oversikter at satsene er veiledende.

Om HK i Danmark får en dom mot seg, vil de bruke den til å kreve en lovendring, tror Rian.

– Da skal vi følge godt med.

MFO har imidlertid ingen planer om å følge danskenes eksempel. I verste fall kan det få motsatt effekt av det man ønsker å oppnå, frykter Rian.

– Våre anbefalte minstesatsene fungerer relativt godt. Vi vil ikke risikere å ødelegge det systemet.

Slik kan du vite om du skal være næringsdrivende eller ansatt

HK/Danmark

• Danmarks nest største fagforbund.

• Har mer enn 238.000 medlemmer.

• Hører inn under dansk LO.

• Er delt inn i HK Handel, HK Privat, HK Kommunal og HK Stat.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

HK/Danmark

• Danmarks nest største fagforbund.

• Har mer enn 238.000 medlemmer.

• Hører inn under dansk LO.

• Er delt inn i HK Handel, HK Privat, HK Kommunal og HK Stat.