JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Debatten om sykefravær blir aldri den samme»

Pandemien har illustrert hvor klokt det er at syke mennesker holder seg hjemme, skriver Svein-Yngve Madssen.

Pandemien har illustrert hvor klokt det er at syke mennesker holder seg hjemme, skriver Svein-Yngve Madssen.

Eirik Dahl Viggen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Sykenærvær er ikke lenger et hedersord i arbeidslivet. Men sykefravær kan bety at du likevel må jobbe.

Noen ganger er det smart å lære av de feilene andre gjør. I 1993 innførte den borgerlige regjeringen i Sverige karensdag ved sykdom. Den første dagen får du ikke sykepenger. I likhet med det vi hører fra norske borgerlige politikere, ble det argumentert med at dette ville begrense korttidsfraværet. Til tross for flere sosialdemokratiske regjeringer har ordningen fungert fram til pandemien rammet. Ikke bare har karensdagen overlevd, det har også nivået på sykepengene som bare utgjør 80 prosent av lønna.

Det svenske sykefraværet er langt lavere enn det norske. Men under pandemien har svenske politikere erkjent at det kanskje ikke er så fornuftig. Ett av hovedbudskapene er jo at folk skal holde seg hjemme når de er syke. Løsningen har vært å innføre en erstatning som skal kompensere for karensdagen hvis du er syk. Nå skal det sies at karensdagen er omgjort til et karensavdrag som utgjør 20 prosent av ukeinntekten din. Det er en litt mer rettferdig ordning for de mange som ikke har en fast normalarbeidsdag.

Kommentar: «Hvorfor gidder folk å stå i lange køer på Svinesund? Kan de ikke bare sende butleren sin?»

Pandemien har illustrert hvor klokt det er at syke mennesker holder seg hjemme. Selv arbeidsgivere og borgerlige politikere må erkjenne at det er smart at arbeidstakere ikke drar smitten med seg til arbeidsplassen. Det er ingen ny erfaring. Alle vet at syke mennesker smitter. En annen erfaring er at du med korttidsfravær ofte hindrer langtidsfravær. Det kan være greit å understreke at dette er uavhengig av pandemier eller covid-viruset. Nå reises kravet i Sverige at karensavdraget forsvinner for godt. Forbundsleder Per Olof Sjöö i GS-facket, er blant dem som nå krever sykelønn fra første dag. «Det er bra for Sverige, for arbeidstakerne og for helsen», mener han.

Nyttig info: Har jeg krav på sykepenger i ferien?

Men pandemien har gitt oss en annen erfaring. For mange arbeidstakere er det fullt mulig å jobbe andre steder enn den fysiske arbeidsplassen. Det betyr at dersom nesa renner kan du holde deg hjemme med god samvittighet, samtidig som du kan jobbe noen timer. Det samme gjelder hvis du må være hjemme med sykt barn som ikke trenger omsorg hele tiden. Det kan gjøre det enklere for mange å bruke sunn fornuft når de føler formen ikke er helt topp. Men det kan også misbrukes hvis det blir en tydelig forventning at syke mennesker uansett skal jobbe.

Kommentar: «Det er alvorlig for demokratiet at mange politikere ikke lenger tør si alt de mener»

Joacim Lund hadde for noen dager siden en kommentar i Aftenposten hvor han trekker fram den solide norske tilliten til myndighetene som har vært en stor styrke under pandemikrisen. Nå bidrar denne tilliten til at det nærmest er en selvfølge å si ja til vaksinen, i motsetning til i land som USA og Russland hvor mistroen til myndigheter og politikere er stor.

Viser arbeidsgivere og myndighetene den samme tilliten til norske arbeidstakere, kan vi snart se slutten på en evinnelig debatt om sykefraværet i Norge. Men vask hendene; det beste er å holde seg frisk!

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse