JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sluttvederlagsordningen

Denne uka avgjøres skjebnen til støtteordning for 2.000 eldre arbeidsløse

Regjeringen gjør enda et forsøk på å fjerne en støtteordning for eldre arbeidsløse. KrF avgjør saken på et møte torsdag.
Arild Grande mener det hviler tungt ansvar på KrF under budsjettbehandlingen i Stortinget.

Arild Grande mener det hviler tungt ansvar på KrF under budsjettbehandlingen i Stortinget.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

LO slåss for ordningen, som gir inntil 80.000 kroner til eldre som mister jobben eller ikke er syke nok til å få uføretrygd. Høyre og Fremskrittspartiet har derimot endret regelverket slik at Skatteetaten og Nav tar nesten hele sluttvederlaget.

Lite igjen

Helt siden desember 2016 har den tariff-festede sluttvederlagsordningen bydd på problemer for regjeringen. Det startet med at regjeringen bestemte at ordningen skulle skattlegges. Det utløste samtidig en avkortning for ytelser fra Nav. Det betyr at de som mottar uføretrygd nesten ikke får noe sluttvederlag.

Flertallet på Stortinget vil ikke ha avkorting mot Nav. Stortinget vedtok derfor at regjeringen skulle sørge for at sluttvederlaget ikke skulle avkortes, men regjeringen har så langt ikke fulgt opp: Ordningen er fortsatt både belagt med skatt og avkortning ved trygdeytelser.

Stortinget reddet sluttvederlagsordningen, men Svenn Erik (60) venter fremdeles

Ny kamp

Stortinget venter fortsatt på at regjeringen skal fjerne avkortingen mot Nav-ytelser. Men regjeringen har nå et nytt forslag:

Regjeringspartiene forsøker enda en gang å få med Stortinget på at sluttvederlaget skal avkortes mot Nav.

Hvis avkortingen gjøres permanent, vil det i hovedsak bare bli igjen rundt 25 000 kroner av den opprinnelige summen på 80 000 kroner i sluttvederlag.

I så fall vil både LO og NHO revurdere ordningen, og konsekvensen kan bli at den forsvinner helt.

KrF har nøkkelen

I forslaget til statsbudsjett for neste år har regjeringen fremmet forslag om at det «ikke skal gjøres endringer i folketrygdens avkortingsregler knyttet til mottatt sluttvederlag». Dette er fulgt opp i innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen foran fredagens behandling i Stortinget.

Blir dette vedtatt er det ingen vei tilbake og dermed er ordningen, som har mer enn 1,5 milliarder kroner på bok, i spill.

Nå mener Arild Grande at det hviler et stort ansvar på KrF for å unngå at denne formuleringen blir vedtatt i Stortinget.

Verken KrF eller Venstre har representanter i arbeids- og miljøkomiteen, men regjeringen må ha støtte fra begge de to partiene for å få gjennomslag for forslaget.

Finanspolitisk talsperson for KrF, Kjell Ingolf Ropstad opplyser til LO-Aktuelt at forslaget skal til behandling på torsdagens gruppemøte.

Spørsmålet har imidlertid vært en hjertesak for partiet, drevet fram av den tidligere finanspolitisk talsperson Hans Olav Syversen.

• Følg oss på Facebook

Tas opp på nytt

Arild Grande fra Ap har nå bedt om en oversikt fra arbeids- og sosialminister på hvor mange som har fått avkortning som følge av mottatt sluttvederlag fra 17. desember 2016 og fram til i dag.

– De personene som dette gjelder skulle ikke fått en avkortning av sluttvederlaget hvis regjeringen hadde fulgt opp Stortingets vedtak, poengterer Grande.

Han vil også vite hvor store beløp dette dreier seg omfordelt på ulike ytelser, hvor mye regjeringen mener dette har gitt av reduserte utgifter for staten i 2017 og hvor mye det vil gi i reduserte utgifter i 2018. Han vil også vite hvor mye regjeringen regner med at skattleggingen av sluttvederlag gir av økte inntekter i 2018.

Heidi Nordby Lunde, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Høyre, poengterer at omkamper ikke er noe ukjent begrep i Stortinget, og mener på generelt grunnlag at saker kan komme opp fordi regjeringen føler behov for det.

– Ordningen ble endret gjennom et borgerlige budsjettforlik som slo fast at sluttvederlag skulle anses som lønn og dermed skattes av. Fordi det har vært debatt om virkningene av dette, er det ryddig å få dette bekreftet gjennom et nytt vedtak, sier Heidi Nordby Lunde til LO-Aktuelt.

– Jeg oppfatter det derfor som at det er opposisjonen, ikke regjeringen, som tar en omkamp her, ilegger hun til.

Tariff-festet gode

Sluttvederlag er en særskilt, tariffestet ordning som skal lette situasjonen for arbeidstakere som mister jobben sent i karrieren, men som ikke er gamle nok til å få AFP.

Ytelsen starter på 20.000 kroner ved 50 års alder og stiger gradvis til 80.000 ved AFP-alder, før den faller fram mot fylte 66 år. Med både skatt og avkortning blir det imidlertid lite igjen av summen.

Sluttvederlag-smell for Erna og Siv

Hele AFP-ordningen henger i en tynn tråd, advarer «AFP-generalen»

LO spår pensjonssmell for sliterne

Fakta: Sluttvederlagsordningen

En god del arbeidstakere trer ut av arbeidslivet før de har nådd en alder som gir rett til å ta ut AFP.

Det kan være på bakgrunn av helsemessige årsaker, nedbemanning eller konkurs hos arbeidsgiver.

Årlig får mer enn 2000 arbeidstakere i alderen 50 til 67 år innvilget søknad om sluttvederlag på slikt grunnlag.

Kilde: www.hkinfo.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse