JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn i Europa

Det blir ikke innført minstelønn i Norge

EU-kommisjonen har vurdert at minstelønnsdirektivet i sin helhet faller utenfor EØS-avtalen. Det er både LO-lederen og arbeidsministeren glad for.
– Det er ikke det samme behovet for en nasjonal minstelønn i Norge, sier LOs leder.

– Det er ikke det samme behovet for en nasjonal minstelønn i Norge, sier LOs leder.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Dermed blir det ikke norsk lov, og vil derfor ikke rokke ved lønnsfastsettelsen i Norge.

Denne vurderingen samsvarer også med Norges foreløpige rettslige vurderinger som ble gjort da direktivforslaget ble lagt fram.

Bakgrunn: Her er alt du må vite om EUs minstelønn

– Svært tilfreds

– Jeg er svært tilfreds med at Europakommisjonen vurderer direktivet som ikke EØS-relevant. Det er i samsvar med departementets vurdering, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.

EUs finansministre vedtok 4. oktober 2022 formelt direktivet om tilstrekkelige minstelønninger i EU. Med full støtte fra europeisk fagbevegelse.

I flere år har nordisk fagbevegelse imidlertid kjempet mot dette.

Det har ført til en isfront mellom lederen i ETUC (European Trade Union Confederation) og den nordiske fagbevegelsen.

Det kulminerte med at svensk LO stanset innbetalingen av kontingent til ETUC, og nektet å delta på deres møter ved forrige årsskiftet.

På grunn av Ukraina-krigen gjenopptok imidlertid svensk LO sin aktivitet i den europeiske fagbevegelsen.

Da generalsekretær i ETUC, Luca Visentini gjestet den nordiske faglige samorganisasjon under deres kongress i Oslo nylig, sa også han at minstelønnsdirektivet ikke ville røre ved den nordiske lønnsmodellen.

Dyrt å bo alene: Emil (41) må hele tiden tenke på hva som kan kuttes

– Tjent samfunnet godt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at det har vært gode grunner for å innføre minstelønn i mange europeiske land, som har vært utfordret av store problemer med sosial dumping med til dels lav organisasjonsgrad og få landsdekkende tariffavtaler.

I Norge, derimot, skjer lønnsdannelsen gjennom tariffavtalene. Det mener Følsvik har tjent samfunnet godt. Det er derfor også Norge i flere år har kjempet mot at minstelønn skal innføres i hele Europa – Norden inkludert.

– Det er ikke det samme behovet for en nasjonal minstelønn i Norge. Da er det gledelig at EU-kommisjonen har bekreftet at Norge ikke er forpliktet til å ta inn minstelønnsdirektivet i EØS-avtalen. Dermed blir det ikke norsk lov, sier Følsvik.

Frontfagsmodellen

I den norske modellen skjer lønnsdannelsen gjennom frontfagsmodellen, der arbeidslivets parter med virkning for store deler av arbeidsmarkedet fastsetter lønn i de ulike bransjene.

– Å innføre minstelønnsdirektivet ville rokket ved partenes kontroll med lønnsdannelsen, mener Følsvik.  

– I Norge er det bred enighet om at dette systemet skal opprettholdes, legger hun til.

Bare Venstre og Frp av norske partier har uttrykt seg positive til statlig lønnsfastsettelse.

Minstelønnsdirektivet ble publisert i EU-tidende, uten at det er merket EØS-relevant (som betyr at det ikke gjelder Norge).

EUs rettsakter må publiseres og offentliggjøres i tidsskriftet før de trer i kraft.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse