Anne Siri Renå" />

Hjemmekontor:

Europeisk fagbevegelse advarer mot hjemmekontor: Seksdoblet sjanse for å jobbe i fritiden

Fagforeninger vil lovfeste retten til å logge av.
EU-undersøkelse viser at ansatte som regelmessig jobber hjemmefra, har dobbelt så stor sjanse for å jobbe 48 timer eller mer i uken.

EU-undersøkelse viser at ansatte som regelmessig jobber hjemmefra, har dobbelt så stor sjanse for å jobbe 48 timer eller mer i uken.

Daria Nepriakhina/Unsplash.com

anne.siri@lomedia.no

Hjemmekontor kan føre til flere arbeidstimer, mindre fritid og dårligere søvnkvalitet, advarer sammenslutningen for europeisk fagbevegelse, ETUC, i en uttalelse.

Før spredningen av koronaviruset jobbet én av ti ansatte hjemmefra daglig. Nå har tallet i EU-landene økt med nesten 40 prosent.

Twitter, Dell og Facebook er ifølge ETUC blant selskapene som har innført ordning med hjemmekontor, også delvis på permanent basis.

• Fagforening ut mot hjemmekontor: – Inngripende tiltak i folks hjem

Mindre fritid

Samtidig som hjemmekontor sikrer ansatte inntekt og reduserer smitterisikoen, kan det by på utfordringer.

Ansatte som regelmessig jobber hjemmefra har dobbelt så stor sjanse for å jobbe 48 timer eller mer i uken. Sjansen for at de jobber i fritiden er seksdoblet, viser EUs siste undersøkelse om arbeidsforhold.

ETUC minner om at arbeidsgivere har ansvar for å gi ansatte det de trenger av assistanse og teknisk utstyr, samt at de må respektere ansattes rett til å slå av det samme utstyret når arbeidsdagen er over. Sjefene må også sørge for at ansatte ikke blir isolerte.

Hva sier tariffavtalene om fleksibel arbeidstid og hjemmekontor?

Vil lovfeste retten til å logge av

ETUCs nestleder, Esther Lynch, tar til orde for at ansattes rett til å logge av må nedfelles i lovverket i de enkelte landene, noe Frankrike, Italia og Spania allerede har gjort.

– De som jobber hjemmefra har nøyaktig de samme juridiske rettighetene som de ville hatt om de satt på kontoret. Dette er et prinsipp som må styrkes, sier Lynch i en uttalelse fra ETUC.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse