JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TROMSØVÆRING: Som ungdom solgte hun Klassekampen i smug, så faren som var Høyre-mann, ikke skulle få vite om det. I dag er hun tillitsvalgt i Skolenes Landsforbund med et bankende hjerte for fagskolen.

TROMSØVÆRING: Som ungdom solgte hun Klassekampen i smug, så faren som var Høyre-mann, ikke skulle få vite om det. I dag er hun tillitsvalgt i Skolenes Landsforbund med et bankende hjerte for fagskolen.

Lars Åke Andersen

Fagskolelærer Anne-Grethe (62): – Jeg har jo nærmest følt at jeg jobber i et hemmelig skoleslag

Anne-Grethe Hermansen kan både slå, sparke og kaste på folk. Men ikke i klasserommet.
2018100210450120181002104501

anne.siri@lomedia.no

Nå som fagskole-lærer og tromsøværing Anne-Grethe Hermansen er godt inne i undervisningsåret, kan hun igjen kjenne på gleden over å tre inn i klasserom som er fri for utagerende hormonell oppførsel og eksistensielle spørsmål av typen «hvorfor sitter jeg her?».

Lektoren med hovedfag i nordisk likte godt å undervise i den videregående skolen, som hun gjorde fram til 2014. Likevel er det noe med å veilede disse livlige mannfolkene i alderen 25–40 år. Selvsagt finnes det kvinner der, og noen av elevene har også tippet 50. Motivasjon er uansett noe de har til felles. De ofrer så mye for dette studiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HJEMME: Hun flyttet hjem til Tromsø etter ti år i Oslo. Kulturen ble for ulik, synes hun.

HJEMME: Hun flyttet hjem til Tromsø etter ti år i Oslo. Kulturen ble for ulik, synes hun.

Lars Åke Andersen

Hemmelig skoleslag

Men vent litt, fagskole ... hæ?

– Ja, jeg har jo nærmest følt at jeg jobber i et hemmelig skoleslag, fastslår Anne-Grethe Hermansen over en bedre fiskemiddag.

Noen harde fakta: Fagskolene tilbyr praktisk og yrkesrettet høyere utdanning. Mange studenter har fagbrev fra før, og de fleste kombinerer skolen med jobb.

Hermansen underviser på linjene for bygg, anlegg, el-kraft og data. Hun har fagene norsk, engelsk og organisasjon og ledelse. Hun er plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) ved Breivika videregående skole i Tromsø, som fagskolen nå er i ferd med å løsrive seg fra.

Hermansen synes det er godt at LO snakker tydelig om fagskolen og at regjeringen går inn for å høyne skolens status i lovs form. At Norge trenger flere fagarbeidere framover, er fastslått fra høyeste ministerhold.

Hermansen skyter samtidig inn litt skryt av samarbeidet med det regionale arbeidslivet. Flere av studentene hennes er for eksempel fra en av de regionale energileverandørene.

– Ta elektrikerne med sine fysisk krevende arbeidsstillinger. Etter hvert ønsker kroppen kanskje heller sitte på et kontor, og da kan fagskolen gi dem kompetansen, forteller hun.

ALLSIDIG DAME: Anne-Grethe Hermansen stortrives som lektor ved Fagskolen i Tromsø, og har mange jern i ilden på fritiden også.

ALLSIDIG DAME: Anne-Grethe Hermansen stortrives som lektor ved Fagskolen i Tromsø, og har mange jern i ilden på fritiden også.

Lars Åke Andersen

I fiskens rike

Jentungen vokste opp med fisk til middag fem dager i uka. Nå gomler hun i seg dagens steinbit-fangst på en restaurant ved fjorden i Tromsø, mens hun snakker varmt om fisken som har gitt kystfolket mat i all tid. Om det ikke fantes annet arbeid, så kunne en iallfall fiske! Nå er visst fisken truet fra alle kanter. Av lakselusgift på avveie og trusler om oljeutvinning i sårbare områder. Av stor-redere på Vestlandet som kjøper opp de nordnorske fiskekvotene.

I tynne boblejakker og med frisk bris i håret strømmer turistene ut på bryggekanten utenfor restauranten. De ser hurtigruta som nettopp har lagt fra kai mot Kirkenes. 5.000 mennesker bodde i Tromsø by da Hermansen vokste opp. Om hun smugrøykte eller solgte Klassekampen – noen fikk det alltid med seg og sladret til faren hennes, skraphandleren og Høyre-mannen. Nå kryper folketallet i byen opp mot 80.000. Reisende kommer i hopetall for å se midnattssol og nordlys. Det går an å gjemme seg litt mer vekk, men noe forblir annerledes her oppe, mener hun. Å tvinge folk til å gjøre ting, det er iallfall ingen god idé.

ULIKT: Anne-Grethe Hermansen mener forskjellighet er bra. Hvorfor ikke legge sommerferien til et litt annet tidspunkt i Nord-Norge?

ULIKT: Anne-Grethe Hermansen mener forskjellighet er bra. Hvorfor ikke legge sommerferien til et litt annet tidspunkt i Nord-Norge?

Lars Åke Andersen

Folkets røst

Hun nærmest fnyser når vi snakker om regionreformen, der regjeringen har bestemt at Troms og Finnmark skal slås sammen. Avstandene er så enorme her oppe, det blir for dyrt, det koster jo flerfoldige tusen kroner bare å sende én person med fly mellom Tromsø og Vadsø.

– Jeg vil gjerne se regnestykket som viser at vi kan spare penger. Folket som bor i Troms har aldri blitt spurt om å være med på dette, påstår Hermansen.

Utsikten fra bordet går rett ut mot broen som binder Tromsø-øya og fastlandet sammen. På andre siden ligger Ishavskatedralen. Bilene kjører i begge retninger over broen. Bompenger er en annen greie. Folk rundt Tromsø må snart begynne å betale for at byen skal få såkalt storbyfinansiering. På motorveien i Spania er det ok å betale, mener Hermansen. Men her oppe?

– Noen må passere to bommer, alt etter hvor de bor. Det er urettferdig, det passer ikke inn hos oss. Nei, det er bare helt vilt! utbryter Hermansen.

Kanskje ikke rart at distriktsprinsen Trygve Slagsvold Vedum og hans folk i Senterpartiet økte oppslutningen med nærmere 9 prosent i Troms ved stortingsvalget i fjor høst. Noe lignende skjedde i Nordland og i Finnmark. Arbeiderpartiet derimot, mistet over sju prosent av velgerne sine i Troms. De har ikke hørt nok på folkets røst, mener Hermansen. Attpåtil fjernet de seg helt fra partiet Rødt under valgkampen. Hva slags stunt var det? undrer Hermansen.

Et spark og en kos

Anne-Grethe Hermansen kan både slå, sparke og kaste på folk. Med fjerde grads svart belte i judo utdanner hun trenere for Norges Judoforbund, fra Svalbard i nord til Oslo i sør. Hun beskriver det som en ekstremt nær sport der de «ligger og knør» i tjukke klær. Her er det få regler, og de lærer å slåss nærmest fra dag én. Hermansen kan raskt lese seg fram til om en gate-situasjon blir farlig eller ikke. Akkurat som i trafikken gjelder det å ha oversikten – altså må du holde øynene åpne.

– Ja, for å se når slaget kommer. Likedan som på veien må du ha et vidåpent blikk, sier Hermansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

JUDO: Anne-Grethe Hermansen 
utdanner judo-trenere fra Oslo i sør til Svalbard i nord.

JUDO: Anne-Grethe Hermansen utdanner judo-trenere fra Oslo i sør til Svalbard i nord.

Lars Åke Andersen

I Skolenes landsforbund slår de ikke hverandre, men de er et veldig «klemmete» og vennskapelig forbund, forteller hun. Blant de opp mot 7.000 medlemmene er det sikkert uenigheter, men ikke så mange store egoer.

– Forbundskontoret svarer med én gang om jeg tråler meg fast i ett eller annet. De er så tett på oss, forteller Hermansen.

Hun trives med fagforeningsarbeid på helt lokalt nivå. Hermansen valgte seg SL i 2012, da hun opplevde at forbundet sto opp for gammeljobben hennes ved medielinja på videregående. Jobben ble lagt ned, noe Utdanningsforbundet støttet. Dermed meldte hun seg ut. Fagforeningene har to hovedoppgaver, mener hun. 1) Å kjempe for arbeid. 2) Å kjempe for lønna.

– Jeg valgte den som støttet meg mest, forteller hun.

Hjem fra Oslo for godt

Unge frøken Hermansen flyttet til Oslo i en alder av 16 år. Her utdannet hun seg til grafiker og gikk i lære hos Klassekampens trykkeri. Ti år senere pakket hun kofferten og reiste tilbake til Tromsø for godt. Kulturen ble for ulik.

– Jeg kunne plutselig forstå at noen hadde blitt fornærmet på meg for fem uker siden, uten å si fra. Da er det vanskelig å få ryddet opp i misforståelser. Her oppe setter vi hendene i bordet og stirrer: Hva i helvete mener du? Og så skværer vi opp. Vel, vi er iallfall mer direkte, forteller hun.

Dessuten var Oslo så skitten og ekkel om vinteren. Saltet på veiene ødela hennes bjekso, de samiske lærstøvlene med bøyd spiss.

Gammel på gård

Hermansen mener det er greit at et såpass langstrakt land lar seg prege enda mer av sine ulike kulturer. At livet i de ulike landsdelene godt kan leves enda mer på klimaets premisser. Mens juni i nord holdt sju grader og pøsregn, hadde hetebølgen herjet Østlandet i lengre tid. I august derimot, våkner livet her oppe. Villbringebæra, blåbæra, kreklingen, multene, kantarellen.

– Hva om vi startet sommerferien i juli her oppe, med nytt skoleår fra uti september? Hva om det er greit at vi er litt annerledes? foreslår hun.

Hun er kledt i dongeriskjorte, har solbrillene plassert på hodet og skitt under neglene. Anne-Grethe Hermansen kommer rett fra gården hun og kona Rosalie kjøpte ute i Balsfjord, halvannen time fra Tromsø. Her har de fisket 20 småtorsk på en time, her har de gravd og dyrket hele sommeren. Grønnkål, ruccula-salat.

– Rucculaen gikk forresten i dass i år. Den kan bare stå 17 timer i dagslys, og det blir jo litt vanskelig her i nord, haha!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GRØNT: Hun elsker å grav i jorda. Her er hun i botanisk hage i Tromsø.

GRØNT: Hun elsker å grav i jorda. Her er hun i botanisk hage i Tromsø.

Lars Åke Andersen

Rosemaleren

Rosalie Alice Evans fra USA var instruktør på et selvforsvarskurs i Tromsø i 1981. Året etter ble de et par og siden kom de to guttene deres, som nå er 21 og 24 år. Familien har også en mannekatt, en «mons» som de sier her oppe. Han heter Tarzan. Rosalie er arbeidsmedisiner som reiser rundt og sjekker forholdene på store arbeidsplasser. Kanskje sjekker hun rosemalings-forholdene til kona også. Anne-Grethe har malt i en time hver dag i hele sommer. Hun har fått sitt eget verksted og planlegger å holde kurs. Nå lager hun også mønstre selv. Til den 17 år eldre søsterens bursdag laget hun fat med teksten «Til lags at alle kan ingen gjera, men du kjem nært». Anne-Grethe Hermansen tørker en usynlig tåre, nå er søsteren død.

– Malingen er et overskuddsfenomen, jeg maler når jeg har det bra, forteller hun.

En paraglider sklir ned fra fjellsiden.

Hermansens store sorg nå er at hun skal kvitte seg med motorsykkelen sin. Hun rydder.

– Jeg sier det til elevene mine når vi begynner på et nytt skoleår. De må rydde plass til studiet. Ikke bare rydde på bordet, men rydde i livet.

{"414821":{"type":"s","url":"/image-3.414821.f57e439dc1","cap":"ULIKT: Anne-Grethe Hermansen mener forskjellighet er bra. Hvorfor ikke legge sommerferien til et litt annet tidspunkt i Nord-Norge?","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414824":{"type":"m","url":"/image-3.414824.b6fe19c22e","cap":"GRØNT: Hun elsker å grav i jorda. Her er hun i botanisk hage i Tromsø.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414826":{"type":"s","url":"/image-3.414826.7a420c3c20","cap":"MOTIVERT LÆRER, MOTIVERTE ELEVER: Anne-Grethe Hermansen stortrives som lektor ved Fagskolen i Tromsø.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414828":{"type":"m","url":"/image-3.414828.85a8ff6a04","cap":"HJEMME: Hun flyttet hjem til Tromsø etter ti år i Oslo. Kulturen ble for ulik, synes hun.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414831":{"type":"m","url":"/image-3.414831.22b8af0bd1","cap":"JUDO: Anne-Grethe Hermansen \nutdanner judo-trenere fra Oslo i sør til Svalbard i nord.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"77","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f3","title":"Møte med","closed":false,"place":"Hemmelig skoleslag"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg har nærmest følt at jeg jobber i et hemmelig skoleslag.","place":"Hermansen skyter samtidig inn litt skryt"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Møte med

Navn: Anne-Grethe Hermansen.

Alder: 62 år.

Aktuell med: Lektor som brenner for fagskolen.

Jeg har nærmest følt at jeg jobber i et hemmelig skoleslag.

Anne-Grethe Hermansen

{"414821":{"type":"s","url":"/image-3.414821.f57e439dc1","cap":"ULIKT: Anne-Grethe Hermansen mener forskjellighet er bra. Hvorfor ikke legge sommerferien til et litt annet tidspunkt i Nord-Norge?","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414824":{"type":"m","url":"/image-3.414824.b6fe19c22e","cap":"GRØNT: Hun elsker å grav i jorda. Her er hun i botanisk hage i Tromsø.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414826":{"type":"s","url":"/image-3.414826.7a420c3c20","cap":"MOTIVERT LÆRER, MOTIVERTE ELEVER: Anne-Grethe Hermansen stortrives som lektor ved Fagskolen i Tromsø.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414828":{"type":"m","url":"/image-3.414828.85a8ff6a04","cap":"HJEMME: Hun flyttet hjem til Tromsø etter ti år i Oslo. Kulturen ble for ulik, synes hun.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414831":{"type":"m","url":"/image-3.414831.22b8af0bd1","cap":"JUDO: Anne-Grethe Hermansen \nutdanner judo-trenere fra Oslo i sør til Svalbard i nord.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"77","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f3","title":"Møte med","closed":false,"place":"Hemmelig skoleslag"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg har nærmest følt at jeg jobber i et hemmelig skoleslag.","place":"Hermansen skyter samtidig inn litt skryt"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}