JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VENTETID: NFFs nye leder har tro på at justisminister Wara skal skjønne hva han snakker om, når de to møtes en gang i høst.

VENTETID: NFFs nye leder har tro på at justisminister Wara skal skjønne hva han snakker om, når de to møtes en gang i høst.

Sissel M. Rasmussen

Fengsel- og friomsorgens nye forbundsleder er utålmodig. Han vil møte både justisministeren og medlemmene

Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund har valgt ny leder. En de kjenner godt. Asle Aase har gått gradene. Hans første målsetting er å få justisminister Tor Mikkel Wara til å se den virkeligheten de ansatte opplever.
2018101814314320230821171436

sissel@lomedia.no

Og lykke til med det.

Det avtalte møtet med Wara rett over sommeren, er ennå ikke kommet i stand, selv om kuldegradene kryper nærmere. Justisministeren har mer prekære oppgaver å ta seg av. Men Asle Aase er stadig optimist. Det blir snart. Selv om møtet sannsynligvis ikke blir enkelt.

Den avtroppende lederen, Rita Bråten, avsluttet med å si at ingen har ødelagt mer for Kriminalomsorgen enn denne regjeringen: De har lagt ned regioner, svekket de ansattes rettigheter, angrepet hovedavtalen, kostgodtgjørelsen og særaldersgrensen.

4.400 ansatte i kriminalomsorgen går ut i politisk streik mot fengsel-nedlegging

FAST PLASS: Når han har hjemmekontor er det plassen ved kjøkkenet som er mest attraktiv. Telefonsamtaler kommer inn til alle tider.

FAST PLASS: Når han har hjemmekontor er det plassen ved kjøkkenet som er mest attraktiv. Telefonsamtaler kommer inn til alle tider.

Sissel M. Rasmussen

Mission impossible

Leien av soningsplasser i Norgerhaven i Nederland er nå historie, men utfordringene fortsetter.

– Vi har 500 ledige fengselsplasser i dag, og er klar for å ta i bruk 100 dubleringer om nødvendig, inntil Agder fengsel er ferdig i 2020. Myndighetene vil legge ned flere åpne fengselsplasser, noe vi er sterkt imot. Argumentet er at de kan overføres til lenke-soning, sier Aase.

– Men mange av de innsatte kan ikke sone med lenke, av ulike årsaker. I dager er bare halvparten av lenkene i bruk. Vi trenger de åpne anstaltene i rehabiliteringsarbeidet. Uten rehabilitering er fokuset kun på effektiv straffegjennomføring, som det kalles. Det går på bekostning av de innsattes progresjon og bedring, sier Asle Aase.

De nære ting

Familien, fotballen og forbundet. Muligens prioritert i den rekkefølgen. Fotballen har vært med lengst. Lagene er Odd, Leeds og Kjapp. Kjapp idrettslag fra Skien – der unggutten fra Nordagutu triksa med ballen og ble hjelpetrener for damelaget.

Han spilte på A-laget, mens Anne Synnøve fra Valebø, spilte på damelaget. Asle spilte på sjarmen, lånte seg bil og bad den utkårede på tur.

De holder sammen fremdeles. To barn og ett barnebarn senere.

– Å bli bestefar… han drar på det… er nesten enda finere enn å ha egne barn. Det er vel det der med å ikke ha ansvaret. Bare desserten, liksom.

Mathilde er to år og fire måneder. Han ser henne så ofte han kan.

Ekteparet har tatt over gården etter Anne Synnøves foreldre i Valebø i Telemark, vel ei mil fra der Asle har vokst opp, på et småbruk med jordbær, poteter og noen kyr.

De har forpakta bort jorda, men låven står. Hjemgården til Asle tok nest eldste bror Terje over.

TOGPENDLER: Aase trives på toget. Her kan han sove, jobbe, slappe av eller være sosial.

TOGPENDLER: Aase trives på toget. Her kan han sove, jobbe, slappe av eller være sosial.

Sissel M. Rasmussen

Sosial togpendler

Noen påstår at Asle Aase passer inn i beskrivelsen: «helt om natten, helt om dagen», altså en person med utpreget lakenskrekk. Han er sosial og engasjert. Slikt fører til sene kvelder og lange dager.

Men den nye forbundslederen holder fremdeles fast på å være togpendler. Han reiser fra Nordagutu til Oslo, tur-retur daglig, mer eller mindre daglig, siden han ble valgt inn i ledelsen som forbundssekretær i 2006.

Inni mellom sovner han på hjemtur, men NSBs togpersonale tar godt vare på sine kunder. Hver jul får de som jobber på Sørlandsbanen blomster og karameller fra Aase. Det er takk for redning av en og annen mobiltelefon, utallige gjenglemte kofferter og nøkler. Eiendelene kommer alltid tilbake til sin herre.

NORDAGUTU: Stasjonen i hans hjerte. Bilen venter på turen hjem til Valebø.

NORDAGUTU: Stasjonen i hans hjerte. Bilen venter på turen hjem til Valebø.

Sissel M. Rasmussen

Fra Ila til Skien

At Asle Aase ble fengselsbetjent, var ikke helt tilfeldig. Om han ikke hadde et «syskjenbån på Gjøvik», som Prøysen synger, så hadde han i hvert fall ett på Ila. Pluss en onkel. Begge var fengselsbetjenter. Og onkel var klar i sin tale: Fengselsskole først, så jobb.

Aase begynte på fengselsskolen i 1987, og praksisen ble på Ila.

– Hadde det ikke vært for at Skien fengsel kom, så hadde jeg sikkert vært på Ila enda, sier han.

– Jeg trivdes veldig godt der. De turnusansattes personalkontor hadde en spesielt god kultur for ivareta de ansatte. Den kulturen er der fremdeles, mener Aase.

HJEMMEKJÆR: Den nye forbundslederen har ikke tenkt å skaffe seg husvære i Oslo. Han vil fortsatt være togpendler og komme hjem hver dag.

HJEMMEKJÆR: Den nye forbundslederen har ikke tenkt å skaffe seg husvære i Oslo. Han vil fortsatt være togpendler og komme hjem hver dag.

Sissel M. Rasmussen

Men da Skien fengsel åpnet i 1993 søkte han seg dit. Det passet familielivet bedre. Martine Jeanette var blitt to år gammel og ett år senere kom Eirik til verden. I denne perioden satt han også i bystyret i Skien for Arbeiderpartiet. Han ga seg med lokalpolitikken i 2003, og er opptatt av at NFF er partipolitisk uavhengig.

Forhandlinger og kampvoteringer

Da Asle Aase begynte å jobbe i fengsel hadde de ansatte en toskiftsordning med 13 og 11 timers vakter. Dessuten kunne de sove noen timer på natta. Det nye arbeidstidsreglementet ble innført i 1993 etter mye strid. Resultatet var tre skift og kortere arbeidstid, men systemet ble mer rigid.

– Nå forhandles det om en ny skiftordning, med anledning til å ta to lange skift i uka, slik at det kan bli mulig å bytte vakter. Det gir en større fleksibilitet for de ansatte til å ta fri når de tenger det. Både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden er positive til dette, sier Aase.

Kriminalomsorgen har blitt omorganisert og gjennomgått endringer flere ganger. I 2001 kom regionene og i 2002 ble Asle Aase valgt til regionstillitsvalgt i Region Sør. Det skjedde etter et benkeforslag hvor han vant med én stemmes overvekt. Da den mangeårige lederen Roar Øvrebø gikk av i 2006, mente han at Aase var moden for en plass i ledelsen og ba ham stille.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg inn i forbundsstyret, sier Aase.

I 2014 gikk daværende leder Geir Bjørkli av. Nestleder Rita Bråten var innstilt som ny leder, men Aase ble igjen foreslått med benkeforslag, men tapte voteringen. I 2018 vant han med klar margin, med 76 stemmer, mot 7 stemmer til Farukh Qureshi, leder i Oslo fengselsfunksjonærers forening. Han er glad det er over.

– Det har vært en vanskelig tid, men nå håper jeg at vi alle ser framover, sier den nye forbundslederen, som både har gått gradene og vet hva kampvoteringer er.

SNEKKERBUA: Han har en liten«snekkerbu» i låven, som kan brukes dann og vann. Ting må jo repareres innimellom.

SNEKKERBUA: Han har en liten«snekkerbu» i låven, som kan brukes dann og vann. Ting må jo repareres innimellom.

Sissel M. Rasmussen

Framtidskampen

Nå er den nye forbundslederen mest opptatt av det som kommer.

– Behovsprøvd bemanning er det siste nye begrepet våre medlemmer på gulvet har fått presentert fra et fengsel i region Sør-Vest. Det har jeg aldri hørt om før. Vi har en minimumsbemanning, men denne er visst nå fjernet. Det er selvsagt ikke akseptabelt, og kommer til å bli tatt opp. Norge har det vi kaller «verdens beste kriminalomsorg» med godt utdannet personale, et humanistisk verdisyn og bra bygningsmasse. Men det ser bedre ut enn det er.

Regjeringen vil fjerne unødige funksjoner. Hva er unødig, spør Aase, som mener det er et gap mellom det regjeringen sier er nødvendig, og den virkeligheten de ansatte ser.

– Programvirksomheten er nå en saga blott mange steder. Rehabiliteringen av de innsatte bygges gradvis ned til fordel for såkalt effektiv straffegjennomføring. Arbeidsdriften mister ressurser, tilbudene til de innsatte blir dårligere, med kutt i for eksempel sinnemestringskurs. Psykisk syke isoleres. Dette er konsekvenser av at det ikke bevilges nok penger til kriminalomsorgen. Men konsekvensene for samfunnet ser vi ikke før det har gått flere år.

Forbundet kritiserer også Kriminalomsorgsdirektoratet for at de ikke baserer seg nok på faglighet, men er for sterkt underlagt politisk styring.

VALGVINNER: Asle Aase ble NFFs nye leder, og gleder seg til å se framover. Han vil ut og treffe folket.

VALGVINNER: Asle Aase ble NFFs nye leder, og gleder seg til å se framover. Han vil ut og treffe folket.

Sissel M. Rasmussen

Støtte utenfra

NFF får støtte fra Sivilbudsmannen, som er kritisk til isolering av fanger. Norge har i årevis blitt kritisert for unødig bruk av varetekt og isolasjon av fanger, som er brudd på menneskerettighetene.

– Stortinget velger å ikke gjøre noe med det. De må anerkjenne at de må ta grep om dette. Det er positivt at LO har etablert en justisgruppe og dermed har blitt mer konkret i sitt engasjement rundt kriminalomsorgen, mener Aase, som er spent på muligheten til å bli kjent og bygge allianser med andre forbund når han nå trer inn i sekretariatet i LO.

Bluesmann

Asle Aase har vært fast inventar på bluesfestivalen lenge før LO ble hovedsponsor. Likevel har han aldri fått med seg torsdagens åpningskonsert. De torsdagene har han nemlig tilbrakt som vaktmannskap for Norway Cup, på Årvoll skole i Oslo.

– Det er litt en livsstil og veldig hyggelig. Men i år var det siste året – 20 år er nok. Neste år blir det blues den torsdagen, lover han med et bredt glis. Det hender han selv slår til med en blueslåt, men bare i lystig lag. Neste bluesopplevelse ble ikke på Notodden, men i Oslo Spektrum. Der ble den amerikanske bluesgitaristen Joe Bonamassa nytt til fulle.

OPPUSSING: Sommeren har gått med til maling og pussing på den gamle låven. Her inne har Aase en liten «snekkerbu».

OPPUSSING: Sommeren har gått med til maling og pussing på den gamle låven. Her inne har Aase en liten «snekkerbu».

Sissel M. Rasmussen

{"418174":{"type":"m","url":"/image-3.418174.a149f2796c","cap":"FAST PLASS: Når han har hjemmekontor er det plassen ved kjøkkenet som er mest attraktiv. Telefonsamtaler kommer inn til alle tider. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418176":{"type":"sitat","url":"/image-3.418176.66d593f8e5","cap":"OPPUSSING: Sommeren har gått med til maling og pussing på den gamle låven. Her inne har Aase en liten «snekkerbu». ","s":" ","sb":"","stype":"","sbg":"rgba(0,0,0, 0.12)","sco":""},"418177":{"type":"m","url":"/image-3.418177.53bbf058ca","cap":"SNEKKERBUA: Han har en liten«snekkerbu» i låven, som kan brukes dann og vann. Ting må jo repareres innimellom. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418179":{"type":"m","url":"/image-3.418179.304f25a84c","cap":"VALGVINNER: Asle Aase ble NFFs nye leder, og gleder seg til å se framover. Han vil ut og treffe folket. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418181":{"type":"sitat","url":"/image-3.418181.b6e4378d06","cap":"NORDAGUTU: Stasjonen i hans hjerte. Bilen venter på turen hjem til Valebø. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"rgba(0,0,0, 0)","sco":""},"420168":{"type":"m","url":"/image-3.420168.bdfc715c01","cap":"TOGPENDLER: Aase trives på toget. Her kan han sove, jobbe, slappe av eller være sosial. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420174":{"type":"m","url":"/image-3.420174.74b1994309","cap":"HJEMMEKJÆR: Den nye forbundslederen har ikke tenkt å skaffe seg husvære i Oslo. Han vil fortsatt være togpendler og komme hjem hver dag. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"77","bgc":"#ffffff","bgo":1,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Asle Aase","closed":false,"place":"De nære ting"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg inn i forbundsstyret.","place":"Kriminalomsorgen har blitt omorganisert "},{"title":" Behovsprøvd bemanning er det siste nye. ","place":"Regjeringen vil fjerne unødige funksjone"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Asle Aase

• Alder: 51 år
• Aktuell som: Ny leder i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund (NFF)

Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg inn i forbundsstyret.

 Behovsprøvd bemanning er det siste nye.

{"418174":{"type":"m","url":"/image-3.418174.a149f2796c","cap":"FAST PLASS: Når han har hjemmekontor er det plassen ved kjøkkenet som er mest attraktiv. Telefonsamtaler kommer inn til alle tider. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418176":{"type":"sitat","url":"/image-3.418176.66d593f8e5","cap":"OPPUSSING: Sommeren har gått med til maling og pussing på den gamle låven. Her inne har Aase en liten «snekkerbu». ","s":" ","sb":"","stype":"","sbg":"rgba(0,0,0, 0.12)","sco":""},"418177":{"type":"m","url":"/image-3.418177.53bbf058ca","cap":"SNEKKERBUA: Han har en liten«snekkerbu» i låven, som kan brukes dann og vann. Ting må jo repareres innimellom. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418179":{"type":"m","url":"/image-3.418179.304f25a84c","cap":"VALGVINNER: Asle Aase ble NFFs nye leder, og gleder seg til å se framover. Han vil ut og treffe folket. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"418181":{"type":"sitat","url":"/image-3.418181.b6e4378d06","cap":"NORDAGUTU: Stasjonen i hans hjerte. Bilen venter på turen hjem til Valebø. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"rgba(0,0,0, 0)","sco":""},"420168":{"type":"m","url":"/image-3.420168.bdfc715c01","cap":"TOGPENDLER: Aase trives på toget. Her kan han sove, jobbe, slappe av eller være sosial. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420174":{"type":"m","url":"/image-3.420174.74b1994309","cap":"HJEMMEKJÆR: Den nye forbundslederen har ikke tenkt å skaffe seg husvære i Oslo. Han vil fortsatt være togpendler og komme hjem hver dag. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"77","bgc":"#ffffff","bgo":1,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Asle Aase","closed":false,"place":"De nære ting"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg inn i forbundsstyret.","place":"Kriminalomsorgen har blitt omorganisert "},{"title":" Behovsprøvd bemanning er det siste nye. ","place":"Regjeringen vil fjerne unødige funksjone"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}