JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TAPTE PENGER: I sommer ble butikkjeden Enklere Liv slått konkurs. Nå har investeringsselskapet Jotunfjell Partners kjøpt konkursboet. Her fra Ski Storsenter i Akershus.

TAPTE PENGER: I sommer ble butikkjeden Enklere Liv slått konkurs. Nå har investeringsselskapet Jotunfjell Partners kjøpt konkursboet. Her fra Ski Storsenter i Akershus.

Sissel M. Rasmussen

Flere butikkjeder har gått konkurs. Er dette bare starten?

Nordmenn legger igjen stadig mer penger i norske og utenlandske nettbutikker. Store teknologiganter endrer vår måte å handle på. For de fysiske butikkene betyr det omstilling eller kroken på døra.
2018110909295720181109122656

ragnhild@lomedia.no

sissel@lomedia.no

– Det er jo stilig når man kan lage sånt.

Tor Bach former en rosett laget av gulrotstrimler med hendene.

Bach er generalsekretær i den flerkulturelle friluftsorganisasjonen Wild X og har allerede begynt å forberede seg på den årlige juleavslutningen i desember. Da skal det serveres ordentlig god mat til medlemmer og ansatte, og Bach pleier å legge sjela si i dette måltidet. Ikke bare skal maten smake godt, det skal også se godt ut, og det er her grønnsaksstrimleren kommer inn i bildet.

– Det skal være restaurantkvalitet på maten, sier Bach.

Grønnsaksstrimleren er bare en av flere kjøkkenartikler Bach har han kjøpt på LightInTheBox den siste tiden. Opp av kjøkkenskuffen henter han også en kakesparkel, et sprøytesett i silikon med et stort utvalg tipper, en sitruspresse og pepperkakeformer som forestiller kameler, fisk og sabler. Den kinesisk nettbutikken selger det meste mellom himmel og jord til lave priser.

– Jeg handler kanskje mer enn jeg ellers ville gjort fordi det er så billig, sier Bach. Han demonstrerer en dings som lager en perfekt spiral av poteten og anslår at den kostet en tier.

Tor Bach liker å handle på nett. Og mesteparten av det han kjøper her, handler han i utenlandske nettbutikker, som kinesiske AliExpress, Gearbest og LightInTheBox eller amerikanske Amazon.

Dette er lønna i over 300 yrker

TIL MATLAGING: Tor Bach kjøper gjerne kjøkkenutstyr på nett. Men maten, den handler han fortsatt i fysiske butikker.

TIL MATLAGING: Tor Bach kjøper gjerne kjøkkenutstyr på nett. Men maten, den handler han fortsatt i fysiske butikker.

Sissel M. Rasmussen

Den siste måneden har han handlet på nett 7-8 ganger, anslår han. En ny slire til en gammel kniv, to nye kniver og et deksel til mobiltelefonen blant annet. Selve telefonen har han for øvrig også handlet på nett. En Oukitel smarttelefon som han ga 265 dollar for på AliExpress. Rundt 2.300 norske kroner, altså. Mobiltelefonen tåler alt og trenger bare å lades hver tredje dag, skryter Bach.

Ikke alt han kjøper holder like god kvalitet, innrømmer han. Men så er det noe med den spenningen ved å få stadig nye pakker i posten. Shoppeglede, rett og slett.

Netthandelen øker

Stadig flere nordmenn gjør som Tor Bach og handler varer på nettet. Tre av fire nordmenn har handlet på nett i løpet av det siste året, og netthandelen øker i alle aldersgrupper, viser tall fra SSB. Med unntak av finanskriseåret 2009 har pilene for netthandelen pekt oppover hvert eneste år. Innen året er omme kommer vi til å ha lagt igjen nesten 145 milliarder i nettbutikkene, skal vi tro prognosene fra betalingsselskapet DIBS.

Samtidig har antallet konkurser i varehandelen denne høsten nådd nye høyder. Kjeder som Tilbords, Rafens, Enklere Liv og PM er alle slått konkurs. «Et markant taktskifte» skrev Dagens Næringsliv og viste til at antallet konkurser i handelen har økt med over 10 prosent siden i fjor.

– Tidligere har det vært små lokale butikker som har forsvunnet ut. Nå er bildet at også store kjeder går over ende, sier Per Einar Ruud, fagansvarlig for kreditt i Bisnode, til avisen.

Han peker på økningen i netthandelen som en forklaring.

Cathrine har 14.500 kroner på pensjonskontoen etter 20 år i arbeidslivet

(Saken fortsetter under bildet.)

BUTIKKANSATT: Susanne Støleggen (26) er student og jobber deltid på Enklere Liv. Mange har sitt første møte med arbeidslivet i varehandelen.

BUTIKKANSATT: Susanne Støleggen (26) er student og jobber deltid på Enklere Liv. Mange har sitt første møte med arbeidslivet i varehandelen.

Sissel M. Rasmussen

38 000 færre jobber

Det jobber nesten 380.000 mennesker i norsk varehandel. Ingen annen næring i privat sektor sysselsetter flere enn nettopp varehandelen. Antall ansatte har vokst jevnt og trutt, men nå er pila i ferd med å snu, hevder Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

– Jeg tror vi har nådd toppen for hvor mange ansatte det totalt sett vil være i varehandelen. Trenden begynner å gå nedover.

Virke har laget prognoser fram mot år 2030. Her spår arbeidsgiverorganisasjonen et fall i sysselsettingen på 10 prosent. Sagt på en annen måte: Virke regner med at 38.000 jobber vil forsvinne fra varehandelen de neste 12 årene.

– Det er mange mennesker. Det er like mange som det bor i Porsgrunn. Det kan bli flere eller færre, men jeg frykter jo at det kan bli enda flere, sier Andersen.

Virke advarer mot «apokalypse» innen varehandelen

Konkurranseutsatt

Fremdeles handler nordmenn overlegent mest i fysiske butikker. For hver hundrelapp Ola Nordmann handler for, havner 86 kroner i butikkene med tak og vegger. Men der omsetningen i fysiske butikker økte med 17 prosent i årene fra 2011 til 2017, vokste handelen i norske nettbutikker med 101 prosent, viser tall fra Virke. Og aller mest øker handelen i utenlandske nettbutikker. I perioden 2011–2017 vokste handelen fra utenlandske nettbutikker med 281 prosent. Nær en tredobling altså.

Kilde: Virke

Kilde: Virke

LO-Aktuelt

– Det som tidligere var konkurranse mellom ulike butikker i en handlegate, er nå blitt en arena der norske, fysiske butikker er i direkte konkurranse med for eksempel kinesiske nettbutikker. Dette betyr at den norske handelsnæringen står overfor flere av de samme utfordringene som mer tradisjonelle, konkurranseutsatte næringer, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen da han varslet at regjeringen rundt årsskiftet vil legge fram en stortingsmelding om handelsnæringen.

«Dramatisk», sier Harald Andersen i Virke om utviklingen.

– Vi har kanskje en tendens til å overdramatisere konsekvensene på kort sikt, altså i et tre-fire års perspektiv. Samtidig tror jeg vi har en tendens til å undervurdere konsekvensene på lengre sikt. Den kraften som ligger i kombinasjonen av ny teknologi og en forbrukeratferd som er i sterk endring, det representerer noe nytt som vi aldri har sett før, sier Andersen til LO-Aktuelt.

Charlott taper 2.000 kroner i pensjon hvert år

Globale giganter

Handlevanene våre er rett og slett i rask endring. Det gjelder både hvordan vi handler, hvor vi handler fra, og hvilke krav vi stiller til butikkene.

Ifølge den ferske rapporten «Norsk E-handel 2018» fra betalingsselskapet DIBS har 56 prosent av norske forbrukere handlet hos utenlandske nettbutikker de siste tre månedene. Aller mest handler vi fra Kina, tett etterfulgt av Storbritannia og USA. Og vi bruker stadig oftere mobilen til å gjøre innkjøpene våre.

– Om 10 år kommer vi til å handle fra færre aktører enn vi gjør i dag, men det kommer til å være større aktører. Og mange av de kommer til å være globale, sier Harald Andersen i Virke.

Har du ikke allerede hørt om Ebay, Amazon, Wish og Alibaba, så merk deg navnene nå. De globale internettgigantene brukes av stadig flere kjøpelystne nordmenn.

STORE SELSKAPER: Blant dem som handler på utenlandske nettsteder, har mer enn fire av ti handlet på Ebay og nesten en av fire handlet på Wish. Kilde: Norsk E-handel 2018, DIBS.

STORE SELSKAPER: Blant dem som handler på utenlandske nettsteder, har mer enn fire av ti handlet på Ebay og nesten en av fire handlet på Wish. Kilde: Norsk E-handel 2018, DIBS.

LO-Aktuelt

I USA står Amazon for halvparten av all omsetning på nett. Nå mener mange det også er et spørsmål om tid før «The Everything Store» etablerer seg på norsk jord. For en liten norsk aktør kan det fortone seg som en kamp mot Goliat.

– De siste sju årene har det meste vi har gjort med Ark, handlet om å forberede oss på en konkurranse fra Amazon, uttalte John Tørres Thuv, konsernsjef i Gyldendal som eier Ark-kjeden, til Klassekampen tidligere i høst.

Moms på all netthandel vil gi 2.000 nye arbeidsplasser i Norge, viser rapport

Hightech supermarked

Amazon og Alibaba er ikke bare tøffe konkurrenter i kraft av sin størrelse. De er også teknologiske lokomotiver.

I Seattle og Chicago har den amerikanske nettgiganten etablert sine første AmazonGo-butikker. Dette en kasseløse butikker der kundene kommer inn, plukker varene de trenger fra hyllene og går ut igjen uten å være innom noen fysisk kasse. Ved hjelp av en applikasjon på mobiltelefonen registreres alle varene automatisk i en virtuell handlevogn, og når du går ut av butikken, belastes Amazon-kontoen din for de varene du har tatt med deg.

Også kinesiske Alibaba har sine kasseløse butikker. Supermarkedkjeden Hema har nå åpnet over 60 butikker i Kina. Her bruker du Hema-appen på smarttelefonen til alt. Med mobilen kan du skanne produktene for å finne næringsinnhold, anbefalinger og annen produktinformasjon. Bor du i nærheten, kan du bestille hjemlevering innen 30 minutter eller få supermarkedets kokker til å lage maten for deg før du forlater butikken. Det er ingen betjente kasser. Du bruker appen til å betale med, eller du kan betale i en kiosk ved hjelp av teknologi som kjenner igjen ansiktet ditt.

Kilde: Norsk e-handel 2018, DIBS.

Kilde: Norsk e-handel 2018, DIBS.

LO-Aktuelt

Manuelle oppgaver forsvinner

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener det er et stort potensial for å mekanisere og automatisere manuelle arbeidsoppgaver i handelen også i Norge. Ikke minst gjelder det arbeidsoppgaver knyttet til lager og logistikk.

– Varehandelen er en arbeidsintensiv og dyr bransje å drive i Norge, påpeker han.

At 10 prosent av jobbene skal bli borte i løpet av de neste 12 årene, stiller han seg likevel tvilende til.

– Vi regner samtidig med en sterk forbruksvekst i den perioden. Jeg synes det høres mye ut at sysselsettingen skal 10 prosent ned på tross av forbruksveksten, men jeg kan ikke utelukke det, sier Bjørnstad til LO-Aktuelt.

Skulle så skje, vil det bety en utfordring ikke bare for handelsnæringen, men for hele det norske samfunnet. En sterk tilbakegang i antall ansatte i varehandelen vil merkes på den totale sysselsettingen i Norge, slår Bjørnstad fast. Ikke minst vil det ramme alle dem som har lite formell kompetanse og trenger arbeidslivet som læringsarena. De som i dag kan gå rett fra videregående skole og gjør karriere i butikk.

– Konkurransen om de jobbene er tøff allerede i dag. Det er ikke så mange andre næringer som kan ta over for varehandelen som inkluderingsarena, i hvert fall i like stort volum, sier Bjørnstad.

For fagbevegelsen finnes det bare én måte å møte endringene på, mener Bjørnstad, og det er å sørge for at ansatte får nødvendig påfyll av kompetanse.

Følg oss på Facebook

INKLUDERING: Varehandelen er i dag en vei inn i arbeidslivet for mange uten formell utdanning. Det kan bli vanskeligere i framtiden, frykter LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

INKLUDERING: Varehandelen er i dag en vei inn i arbeidslivet for mange uten formell utdanning. Det kan bli vanskeligere i framtiden, frykter LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Tri Nguyen Dinh

Hele verden som markedsplass

I Wild X sine lokaler i Oslo viser Tor Bach stolt fram en kniv han har kjøpt på Ebay. Kniven er håndlaget i Pakistan og skal være bursdagsgave til en kollega som er glad i å gå på jakt, forteller han. I det røde etuiet ser den både vakker og litt fryktinngytende ut.

– Slike får du ikke tak i i Norge, sier Bach fornøyd.

Mens spesialforretningene har forsvunnet fra bybildet én etter én, finner Bach nøyaktig det han er ute etter på nettet i stedet. Det er tidsbesparende og stressfritt, synes han. Og utvalget er ubegrenset.

3-0 til den utenlandske nettbutikken.

{"414637":{"type":"s","url":"/image-3.414637.ecc4b91fc2","cap":"INKLUDERING: Varehandelen er i dag en vei inn i arbeidslivet for mange uten formell utdanning. Det kan bli vanskeligere i framtiden, frykter LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420929":{"type":"s","url":"/image-3.420929.3247c1bd36","cap":"TIL MATLAGING: Tor Bach kjøper gjerne kjøkkenutstyr på nett. Men maten, den handler han fortsatt i fysiske butikker. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422395":{"type":"s","url":"/image-3.422395.02465ca375","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422397":{"type":"l","url":"/image-3.422397.9d44ac3ea5","cap":"Enklere Liv. Butikkansatt Susanne Støleggen, (26) student, jobber deltid (20-30 prosent) ca. 5 timers vakt. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422402":{"type":"m","url":"/image-3.422402.eb9dba5def","cap":"UNIKE: En av fordelene med netthandel er at du kan handle varer fra hele verden, mener Tor Bach. Som disse knivene fra Pakistan.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422422":{"type":"s","url":"/image-3.422422.6c90db09f0","cap":"STORE SELSKAPER: Blant dem som handler på utenlandske nettsteder, har mer enn fire av ti handlet på Ebay og nesten en av fire handlet på Wish. Kilde: Norsk E-handel 2018, DIBS.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422423":{"type":"s","url":"/image-3.422423.e254dda02c","cap":"Kilde: Norsk e-handel 2018, DIBS.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422424":{"type":"s","url":"/image-3.422424.9735656076","cap":"Kilde: Virke","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"89","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg tror vi har nådd toppen for hvor mange ansatte det vil være i varehandelen. ","place":"Ifølge den ferske rapporten «Norsk E-han"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Jeg tror vi har nådd toppen for hvor mange ansatte det vil være i varehandelen.

Harald Andersen, Virke Handel

{"414637":{"type":"s","url":"/image-3.414637.ecc4b91fc2","cap":"INKLUDERING: Varehandelen er i dag en vei inn i arbeidslivet for mange uten formell utdanning. Det kan bli vanskeligere i framtiden, frykter LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420929":{"type":"s","url":"/image-3.420929.3247c1bd36","cap":"TIL MATLAGING: Tor Bach kjøper gjerne kjøkkenutstyr på nett. Men maten, den handler han fortsatt i fysiske butikker. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422395":{"type":"s","url":"/image-3.422395.02465ca375","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422397":{"type":"l","url":"/image-3.422397.9d44ac3ea5","cap":"Enklere Liv. Butikkansatt Susanne Støleggen, (26) student, jobber deltid (20-30 prosent) ca. 5 timers vakt. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422402":{"type":"m","url":"/image-3.422402.eb9dba5def","cap":"UNIKE: En av fordelene med netthandel er at du kan handle varer fra hele verden, mener Tor Bach. Som disse knivene fra Pakistan.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422422":{"type":"s","url":"/image-3.422422.6c90db09f0","cap":"STORE SELSKAPER: Blant dem som handler på utenlandske nettsteder, har mer enn fire av ti handlet på Ebay og nesten en av fire handlet på Wish. Kilde: Norsk E-handel 2018, DIBS.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422423":{"type":"s","url":"/image-3.422423.e254dda02c","cap":"Kilde: Norsk e-handel 2018, DIBS.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"422424":{"type":"s","url":"/image-3.422424.9735656076","cap":"Kilde: Virke","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"89","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg tror vi har nådd toppen for hvor mange ansatte det vil være i varehandelen. ","place":"Ifølge den ferske rapporten «Norsk E-han"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}