JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg2021:

FO-tillitsvalgt Andreas kjøpte sin første samekofte i 2013. Nå vil han inn på Sametinget

Vernepleier Andreas Vangseng Becken vil at færre familier skal oppleve det samme som hans – at de mister det samiske språket.
TIL VALG: Andreas Vangseng Becken står på 5. plass på NSRs liste i Nordre valgkrets.

TIL VALG: Andreas Vangseng Becken står på 5. plass på NSRs liste i Nordre valgkrets.

Privat

ragnhild@lomedia.no

Hvem: Andreas Vangseng Becken, fagutviklingsvernepleier og plasstillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO) ved tilrettelagte boliger i Alta kommune.

Hvorfor: Stiller som kandidat for Norske Samers Riksforbund i Sametingsvalget.

Det er første gang du stiller som kandidat til Sametinget. Hvorfor gjør du det?

Jeg er vokst opp dels i Trondheim og dels i Halden og Fredrikstad. Da jeg var barn, var jeg ikke bevisst på mitt samiske opphav. Men jeg fikk etter hvert en mistanke om at noe var usagt. Jeg begynte å snakke med pappa og lærte etter hvert at jeg har sjøsamisk slekt. Min bestemor og grandtante kunne samisk, men snakket aldri samisk hjemme da jeg vokste opp. Dette ledet meg inn i de samiske foreningene Oslo Sámi Searvi og Oslove Noereh, og senere Álttá Sámi Searvi. Jeg studerte samisk språk og kultur, og forsøkte å lære meg språket. I 2012 søkte jeg om å få være i det samiske valgmantallet, og i 2013 kjøpte jeg min første kofte. Jeg er opptatt av å gjøre den samiske befolkningen mer synlig. Og jeg ønsker å bidra til at ikke flere skal oppleve det min familie har opplevd – at de ikke har noe språk lenger.

Hva vil du kjempe for dersom du skulle bli valgt inn på Sametinget?

Jeg vil sette urfolksrettigheter på den politiske agendaen. Samer må bli sett og hørt i arealbrukssaker, og vi må ha et helsetilbud som ikke overser samisk språk og kultur. For eksempel må det være nok tolker ved sykehusene. Pasienter med samisk bakgrunn blir tryggere når de møter helse- og omsorgsarbeidere som har den samme bakgrunnen. Vi har fått en samisk sykepleierutdanning og en egen barnehageutdanning. Det er flotte tiltak. Jeg ønsker også å jobbe for et bedre språk- og kulturtilbud. Det må finnes gode kulturarenaer for samisk kultur, og mer sendetid i mediene. Det må settes av ressurser til god språkopplæring, ikke bare i Sápmi, men i alle deler av landet.

Hvilke saker opptar deg som plasstillitsvalgt akkurat nå?

Nå sitter jeg i lokale forhandlinger, og det er nytt for meg. Heldigvis har jeg med meg to garva FO-ere som medforhandlere. Våre medlemmer trenger både høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. Det er høyt frafall fra vernepleieryrket. Belastningene i jobben er så store at mange velger å slutte. Jeg synes det var svakt av FO ikke å gå til streik i år. Jeg er glad for applausen vi fikk under pandemien, men du kan ikke handle mat i butikken med applaus.

Og så til de faste spørsmålene våre. Hvis du hadde blitt valgt til LO-leder, hva er det første du ville gjort?

Jeg ville i hvert fall ikke gjort som LO-lederen gjorde under pandemien: Å bevilge seg selv lønnsøkning samtidig som vi som sto i førstelinjen ble bedt om å bidra med ekstraordinær innsats nærmest på dugnad. Jeg fikk 72 øre i lønnsøkning i fjor. Det er en hån i forhold til den arbeidsinnsatsen som ble lagt ned. Ellers ville jeg som LO-leder satt mye inn på å bekjempe ufrivillig deltid. Det er vanskelig å få huslån med en 70 prosent stilling.

Hvem i Norge fortjener høyere lønn?

Helse- og sosialarbeidere. Og ikke bare de fagretningene jeg selv er tillitsvalgt for, men sykepleiere, helsefagarbeidere og andre grupper i helsevesenet hadde fortjent høyere lønn. Det henger ikke på greip når de som bidrar til å berge liv hver eneste dag, har mye dårligere vilkår enn de som sørger for strøm i stikkontakten din hjemme.

Hva var din første betalte jobb?

For å tjene lommepenger til min første speiderleir, jobbet jeg for morfaren min i Nærmatbutikken. Der hjalp jeg til med å bære varer for eldre damer og var ryddegutt. Jeg må ha vært 10-11 år gammel.

Bok eller Netflix?

Jeg ser nok på Netflix litt oftere enn jeg leser bøker, men jeg setter stor pris på en god bok. Jeg er glad i bøker om andre verdenskrig og historie, både fiksjon og faktabøker.

Har du et skjult talent?

Jeg har restaurert og pusset opp en bil helt på egenhånd.

Hvis du måtte velge et annet yrke, hva ville du gjort?

Bilmekaniker, kanskje? Jeg har tenkt den tanken mange ganger. Jeg er glad i motor, og har i tillegg til bil holdt på med moped, motorsykkel og snøscooter. Jeg har også jobbet deltid for Heimevernet i 12 år, og kunne nok tenkt meg å ha vært fulltidsansatt i Forsvaret.

Hvem skulle du helst sett som den neste sametingspresidenten?

Silje Karine Muotka. Det er på tide med en sjøsame som sametingspresident. Silje har jobbet med samepolitikk i veldig mange år. Hun har miljøspørsmål og urfolksrettigheter på alvor, og er en klok politiker.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse