JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fredag kan det komme lovforslag mot sosial dumping

Frykter enda mer midlertidighet

Både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ap-rådgiver Jonas Bals frykter at regjeringen vil åpne opp for enda mer bruk av midlertidig ansatte.
MIDLERTIDIG ANSATT: 40 prosent av alle som jobber på bygg i Oslo og Akershus er innleid arbeidskraft, i følge en rapport som kom i vår

MIDLERTIDIG ANSATT: 40 prosent av alle som jobber på bygg i Oslo og Akershus er innleid arbeidskraft, i følge en rapport som kom i vår

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

– Hvis oppslaget i VG stemmer, vil konsekvensen bli at det Bergen tingrett fastslo var ulovlig i Clockwork-saken, blir lovlig for alle som leies ut til vikariater i innleiebedriftene. Dette på tross av at bemanningsbedriftene selv sier de har et fast behov for folk som kan leies ut til vikariater, at det er hele forretningsideen. Hvis hensikten er å begrense innleie og bruk av bemanningsbyråer er det helt andre regler som må på plass, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.

– Det er mulig å bruke dagens lov og gi en forskrift om forbud for visse arbeidstakergrupper eller på visse områder, når viktige samfunnshensyn tilsier det. Men det er vanskelig å kommentere et høringsnotat vi ikke har sett ennå, legger han til.

I den såkalte Clockwork-dommen gikk seks polske medarbeidere til sak for å få slutt på «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag». I dommen ble bemanningsselskapet Clockwork dømt til å gi dem erstatning og en fast stillingsprosent. Dommen slo også fast at de har krav på faste stillinger i bemanningsbyrået. Dommen er ikke anket, og dermed rettskraftig.

Varslet endringer

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har varslet endringer som skal stramme inn bruken av innleid arbeidskraft i arbeidslivet. Ifølge VG vil dette innebære at det skal settes et tak på andelen innleid arbeidskraft, en presisering av begrepet fast ansettelse, og at bemanningsbyråer skal tillates å ansette arbeidstakere midlertidig. Lovforslaget kan bli presentert førstkommende fredag.

LO-lederen synes det er bra hvis det kommer en definisjon på hva som er fast ansettelse.

– Det er helt nødvendig. Men jeg må jo si at det er litt rart at dette dukker opp tre dager etter at et tilsvarende forslag ble nedstemt i Stortinget, sier Gabrielsen.

Onsdag kveld møtte han grasrota i LO og Arbeiderpartiet på en godt besøkt «Faglig æfta» på industristedet Raufoss, sammen med Ap-rådgiver Jonas Bals. Tidligere på dagen besøkte de bildelprodusenten Benteler.

Både Gabrielsen og Bals lover det vil bli kamp mot et frislipp av muligheten for bruk av midlertidig ansatte i bemanningsbransjen.

– Vi ønsker ikke at det lages særregler som gir bemanningsbransjen en utvidet adgang til å ansette midlertidig. Det vil bare virke konkurransevridende og gi mer innleie og færre fast ansatte som resultat, mener Gabrielsen.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen på faglig æfta på Raufoss.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen på faglig æfta på Raufoss.

Helge Rønning Birkelund



Forutsigbarhet

– For det første mener jeg bransjen har vist at de ikke klarer å håndtere noe slikt på en ansvarlig måte. Forholdene i bemanningsbransjen tilsier at det er klare og enkle regler som skal regulere arbeidsforholdene til de ansatte, hvis ikke får vi bare nye omgåelser og tilpasninger. For det andre er jeg generelt imot å åpne opp for mer midlertidighet. Det handler om den enkeltes trygghet og forutsigbarhet for å vite hva morgendagen bringer, og om du får boliglån eller ikke. Det forskyver dessuten maktbalanse i arbeidslivet, og gjør at færre tør å organisere seg, legger han til.

Han mener det også er verdt å minne om at den gang dette regelverket ble liberalisert på slutten av 1990-tallet, drøftet man i lovforarbeidene om vikarbyråene, som det het den gang, skulle ha andre regler enn resten av arbeidslivet. Det mente man at de ikke skulle ha, fordi også de normalt har et fast, løpende behov for arbeidskraft, sier Jonas Bals, som er rådgiver for Ap-leder Jonas Gahr Støre og forfatter av boken «Hvem skal bygge landet?».

Bals poengterer også at dette ble sagt på et tidspunkt da man trodde vikarbyråer primært skulle drive med reelle vikariater.

– Nå har bransjen vokst til å bli så mye, mye mer, og i flere bransjer ser vi at de fortrenger faste ansettelser i stor skala, sier Jonas Bals.

Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og Jonas Bals (t.h.) på besøk hos leder i Vestre Toten Arbeiderparti, Stian Olafsen.

Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og Jonas Bals (t.h.) på besøk hos leder i Vestre Toten Arbeiderparti, Stian Olafsen.

Helge Rønning Birkelund

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse