JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter utflagging av sjømatnæringen

Arbeidsplasser i fiskeindustrien kan bli nedlagt hvis regjeringa opphever Marine Harvests plikt til å drive videreforedling i Norge, mener fagbevegelsen.
De 130 arbeidsplassene her ved Marine Harvests filétfabrikk på Eggebøneset i Herøy kan stå i fare dersom regjeringas forslag om å oppheve den såkalte Lakesforskriften blir vedtatt.

De 130 arbeidsplassene her ved Marine Harvests filétfabrikk på Eggebøneset i Herøy kan stå i fare dersom regjeringas forslag om å oppheve den såkalte Lakesforskriften blir vedtatt.

Tri Nguyen Dinh

torgny@lomedia.no

Da Marine Harvest fikk anledning til å vokse seg så store gjennom fusjonen med Pan Fish og Fjord Seafood påla den rødgrønne regjeringa det nye konsernet å ha videreforedling i Norge, forskningsvirksomhet og lærlinger. Nå foreslår den blå-blå regjeringa å fjerne denne forskriften.

Skattkiste

– Norge har en skattkiste utenfor kysten både med oppdrettsfisk og villfanget fisk. Regjeringen går aktivt inn for at vi skal forbli en ren råvareleverandør. Insentivene for å videreutvikle industri for økt verdiskaping i Norge blir sterkt svekket med dette grepet, sier Jan-Egil Pedersen forbundsleder i NNN i en pressemelding.

Kine Asper fra Fellesforbundet peker på at Høyre og FrP-regjeringen i alle sammenhenger sier at vi skal satse på kompetanse.

– Gjennom å fjerne de betingelser som faktisk sikrer kompetansebygging i oppdrettsnæringen gjør de det stikk motsatte, sier hun. De store opprettselskapene trenger ikke lenger å ta inn lærlinger eller drive med forskning og utvikling i Norge.

Vedtak

LO støtter i sin høringsuttalelse Fellesforbundet og NNN. Den ble vedtatt i sekretariatsmøte 3. november.

Les reportasjen i LO-Aktuelt fra Marine Harvests filétfabrikk på Eggebøneset i Herøy kommune i Møre og Romsdal.

Hos Marine Harvest er holdningen ganske annerledes:

– Vi er glade for at Regjeringen foreslår at den norske havbruksnæringen skal være regulert på en rasjonell og hensiktsmessig måte, skriver kommunikasjonsdirektør Kristine Gramstad i en epost til LO-Aktuelt.

Næringsnøytalitet

Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, var fiskeriminsiter da den opprinnelige forskriften ble innført.

– Dette synes jeg er et utrolig dårlig forslag, som utelukkende er ideologisk begrunnet. Her ser du utslag av Høyres og Fremskrittspartiets næringsnøytralitet i praksis. De senker ambisjonsnivået, sier Pedersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse