JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ole Palmstrøm

Grasrotaksjonisten som klatret til topps

Da Kristin Sæther ble foreslått som kandidat til LOs ledelse, kom det som en stor overraskelse – også på henne selv.
2017083012023320170830120229

– Herregud, hele livet mitt er jo samlet her på kontoret.

LO-Aktuelt møter Kristin Sæther (50) en sommerdag i slutten av juni, mens hun er i ferd med å pakke ut av sitt gamle kontor i Trondheim.

– Når det har blitt fullt i bokhyllene hjemme, har jeg begynt å ta med ting på jobben. Det får jeg svi for nå, legger hun til.

Sju-åtte stappfulle IKEA-poser står på gulvet. Vi skimter biografien til tidligere LO-leder Gerd Liv Valla, boken «Karriereforeldre» og en haug med adgangskort, som hun samler på. Julestrømpa henger fortsatt på veggen, men portrettet av Einar Gerhardsen har hun pakket ned.

Noen omveltninger i livet skjer raskere enn andre. Som når du over natten blir en del av ledelsen i landets største hovedorganisasjon med over 900 000 medlemmer.

Slik oppsummerer forbundstoppene LO-kongressen

MIMRER: Kristin Sæthers etterfølger, Edvin Helland, har funnet presseklippene fra streiken i 2008. Helland vil savne Kristin på kontoret.

MIMRER: Kristin Sæthers etterfølger, Edvin Helland, har funnet presseklippene fra streiken i 2008. Helland vil savne Kristin på kontoret.

Helge Rønning Birkelund

På kort varsel

Vi skrur klokka tilbake. Det er dagen før LO-kongressen starter.

Fagforbundet, det desidert største LO-forbundet, annonserer et nytt navn til ledelsen. Når Fagforbundet gjør det, er det alvor. De har tross alt hvert tredje LO-medlem i sine rekker.

Kandidaten er Kristin Sæther. Spurt på fredag, lansert søndag og valgt fire dager senere.

Dermed måtte plutselig Fagforbundet i Trondheim finne en ny leder, LO i Trondheim ny nestleder og et borettslag på Byåsen en ny styreleder.

– En slik sjanse får jeg ikke to ganger, tenkte jeg. Jeg måtte bare gripe den når den først kom.

Hun innrømmer at det ble helt stille i telefonen da hun ble spurt. Fagforbundets leder, Mette Nord, måtte spørre «Er du der?».

Og stum er det sjelden hun blir. Skravla går, på inn- og utpust, på en blanding av nordmøre- og trønderdialekt.

Erfaringen er det ingen ting å si på. Kristin har vært tillitsvalgt på heltid siden 2002. Men opprykk fra et lokalkontor og rett inn i LO-ledelsen skjer ytterst, ytterst sjelden. De fleste går om forbundskontorene.

Det er ikke bare kontoret hun plutselig ble revet opp fra. Fagforbundets kontor i Trondheim er som en familie.

Igjen sitter ansatte som vil savne sjefen. Hun omtales som et varmt og raust menneske, med et klart hode.

– En hederskvinne i verdensklasse, ifølge nestor og arvtaker, Edvin Helland.

– Kristin kommer fra grasrota og er en ektefødt aksjonist. At vi får inn folk som er så klare og tydelige i ledelsen er veldig bra. Fagbevegelsen består av mer enn Youngstorget, sier Edvin Helland.

Kathrine Geard

Aktiv i Nei til EU

Kristin Sæther vokste opp på en gård på Nordmøre.

— Mens de andre jentene gikk for å bade, måtte jeg hesje, husker hun.

Etterhvert skjønte hun at framtiden lå innen helse eller mat. Det var ikke snakk om noe annet.

— Jeg var jo i aktivitet hele tiden. Jeg gjør noe hele tiden. Slik er jeg fortsatt, sier hun.

Etter utdannelse innen hjelpepleien på Røros, begynte hun å jobbe på en bolig for tilrettelagte tjenester, med en svært utagerende autist. 29 menn og en kvinne passet ham. De var tre på hvert skift.

Da hun ble gravid, med sin nå 20 år gamle datter, måtte hun straks ut av teamet.

Med jobben fulgte medlemskap i Fagforbundet. På sitt første årsmøte ble hun valgt som ungdomstillitsvalgt, og sendt på alle slags kurs og konferanser.

– Du blir det som ung. Det er snedig, det der. Men jeg er flink til å ta ansvar. Jeg føler egentlig stor frihet når jeg har ansvar og kan stå i front. Det er kanskje motsatt av det som er vanlig. Men da er jeg i mitt ess, sier Sæther.

Jeg har sett så mange arbeidsplasser bli rammet av EØS-avtalen

Kristin Sæther

Datteren har hun vært eneforsørger for siden hun var ett år. Det har imidlertid ikke hindret henne fra å være både støttekontakt og besøkshjem i tillegg.

Ved siden av fagbevegelsen, har hun vært aktiv i «Nei til EU» siden folkeavstemningen i 1994.

— Jeg har sett så mange arbeidsplasser bli rammet av EØS-avtalen, påpeker hun.

Men presiserer:

— Jeg er alltid lojal overfor vedtak som fattes der jeg er.

Havnearbeiderne som har streiket i Tromsø, har hun besøkt 20 ganger. Minst.

— Jeg har en iboende holdning om at når fagbevegelsen er i streik, er det ikke noe tull. Da støtter vi opp om det, okke som.

Som på Sentrum Røntgen i Trondheim i 2008. Fem medlemmer var i streik.

— Vi var ingen ting uten støtte. Da hadde vi tapt så det suste. Fagforbundet tok ut sine i sympatistreik, og da ble det en ordning etter fem uker, sier Sæther.

Da streiken var over, kom hun på arbeidsplassen med bløtkake. Sjefen slapp henne ikke inn.

HJEMME: Kristin Sæther på hjemmebane i Trondheim.

HJEMME: Kristin Sæther på hjemmebane i Trondheim.

Helge Rønning Birkelund

Ledet landets største fagforening

Kristin Sæther har jobbet heltid som tillitsvalgt siden 2002. Hun startet i Norsk Kommuneforbund, og fortsatte i Fagforbundet som ble stiftet i 2003.

I 2008 ble flere foreninger i Trondheim slått sammen. Før man gjorde det samme i Oslo, ledet hun landets største forening med 8.000 medlemmer.

LO-miljøet i Trondheim er kjent for å være radikalt, med representanter for hele venstresiden.

— Å få alle nyansene er en berikelse for fagbevegelsen, herlighet. Å være forskjellig er en stor læring, mener hun.

Selv er hun medlem av Arbeiderpartiet, men en del av venstresiden i partiet.

— Jeg har vært medlem så lenge jeg husker. Det var sikkert mor mi som meldte meg inn.

Nå blir hun altså ukependler, og kommer til å savne vennene. Og datteren, selvfølgelig.

— Vi snakkes og meldes mange ganger hver dag. Sykdom gjør at hun er avhengig av meg, men hun klarer seg fint selv. Herregud, hun er jo 20 år.

Arbeidsområdene til Kristin Sæther i LO-ledelsen ligger innenfor helse, rus, barnevern og barnehager.

Det som er uvant, er at kalenderen plutselig styres av andre.

— Det har vært et lite sjokk å oppleve LO-apparatet. Nå bare tikker det inn meldinger av seg selv. Jeg har alltid vært selvhjulpen. Nå har jeg plutselig et stort apparat rundt meg som legger alt til rette, sier forteller hun.

Den nye LO-ledelsen prioriterer fire viktige saker

SEKKER: Mange sekker Kristin Sæther ikke vil kaste innholdet i.

SEKKER: Mange sekker Kristin Sæther ikke vil kaste innholdet i.

Helge Rønning Birkelund

Trives best blant folk

En politisk karriere har hun aldri vurdert.

— Jeg satt i bystyret en periode, mens datteren min var yngre. Heltid i Fagforbundet, bystyret, helseutvalg, det ble møter hele tiden. Sakspapirene leste jeg i godstolen på søndagskvelden, mens jeg duppet av hele tiden. Datteren min spurte om jeg var nødt til å gjøre dette. Nei, jeg er ikke det, svarte jeg.

Dessuten trives hun aller best ute blant folk, i operativt arbeid. Ikke på møterommet, og i alle fall ikke på kontoret.

— Jo mindre jeg sitter inne, jo bedre.

Haugen med IKEA-poser er ikke blitt noe mindre under intervjuet. Arvtagerne begynner å komme på plass. Men borettslaget får beholde styrelederen. Der kan det meste ordnes med telefonen.

Flere forbund kritiske til valg av LO-ledelse

{"306157":{"type":"m","url":"/image-3.306157.afcc16b124","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"309747":{"type":"m","url":"/image-3.309747.96d0764350","cap":"SEKKER: Mange sekker Kristin Sæther ikke vil kaste innholdet i. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"321141":{"type":"m","url":"/image-3.321141.97744497d9","cap":"HJEMME: Kristin Sæther på hjemmebane i Trondheim. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"321143":{"type":"m","url":"/image-3.321143.cc53cba39d","cap":"MIMRER: Kristin Sæthers etterfølger, Edvin Helland, har funnet presseklippene fra streiken i 2008. Helland vil savne Kristin på kontoret. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"103","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Kristin Sæther","closed":false,"place":"Sju-åtte stappfulle IKEA-poser står på g"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Kristin Sæther

Alder: 50.

Aktuell som: Fersk LO-sekretær.

Bakgrunn: Leder for Fagforbundet i Trondheim og nestleder i LO i Trondheim.

{"306157":{"type":"m","url":"/image-3.306157.afcc16b124","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"309747":{"type":"m","url":"/image-3.309747.96d0764350","cap":"SEKKER: Mange sekker Kristin Sæther ikke vil kaste innholdet i. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"321141":{"type":"m","url":"/image-3.321141.97744497d9","cap":"HJEMME: Kristin Sæther på hjemmebane i Trondheim. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"321143":{"type":"m","url":"/image-3.321143.cc53cba39d","cap":"MIMRER: Kristin Sæthers etterfølger, Edvin Helland, har funnet presseklippene fra streiken i 2008. Helland vil savne Kristin på kontoret. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"103","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Kristin Sæther","closed":false,"place":"Sju-åtte stappfulle IKEA-poser står på g"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}