JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sydvaranger

Gruvearbeidernes første fagforening får eget minnesmerke

Den første fagforeningen ved gruveselskapet AS Sydvaranger ble stiftet i 1906. 117 år etter stiftelsen skal Arbeiderforeningen Nordens Klippe få sitt minnesmerke i Kirkenes.
SLIK SKAL DET BLI: Minnesmerket over fagforeningen Nordens Klippe skal snart i støpeformen.

SLIK SKAL DET BLI: Minnesmerket over fagforeningen Nordens Klippe skal snart i støpeformen.

Birthe Marie Løveid

helge@lomedia.no

– Det er viktig at kommende generasjoner får vite om Nordens Klippe, sier tidligere hovedtillitsvalgt Stein Larsen.

Det er fire ildsjeler – de tidligere hovedtillitsvalgte Stein Larsen og Halle Mikkelborg, tidligere leder Charles Mortensen og lokalhistoriker Trond Hansen – som har tatt initiativ til å etablere et minnesmerket over Arbeiderforeningen Nordens Klippe på Rådhusplassen i Kirkenes.

Målsettingen er å avduke minnesmerket 8. september 2023 – på dagen 117 år etter at Nordens Klippe ble stiftet.

Grunnlegger: Ellisif Wessel kunne ha levd et komfortabelt liv – i stedet ble hun fagforeningsgründer

Startet yrkeskarrieren

Stein Larsen (68) er nok mest kjent som mangeårig jurist for og hos Norsk Journalistlag (NJ). I sitt tidlige liv var han imidlertid reparatør, industriarbeider og senere aktiv i Grubeforeningen Nordens Klippe, også som klubbformann/hovedtillitsvalgt, fra 1975 til 1987.

Nå brenner han for fagforeningen hvor han selv kjempet for arbeidernes rettigheter, og hvor han altså startet sin yrkeskarriere.

– Helt fram til Syd-Varanger ble avviklet for andre gang i 2015, har Nordens Klippe betydd veldig mye for folk flest og de som har jobbet og bodde i Sør-Varanger. Det er viktig at det markeres og at vi får et minnesmerke hvor man kan vise dagens oppvoksende slekt og kommende generasjoner hva som historisk har skjedd i Kirkenes, sier Stein Larsen.

Ane Børrud

Stiftet i 1906

Fagforeningen Nordens Klippe så dagens lys gjennom et utendørs arrangement i 1906.

Flere hundre arbeidere møtte opp. Det fantes ikke noe hus eller forsamlingssted som rommet så mange folk som møtte opp.

På møtet var blant andre Adam Egede-Nissen – stortingsrepresentant og agitator. Han startet sin politiske karriere på venstresiden av partiet Venstre. I 1905 sluttet han seg til Arbeiderpartiet, før han i 1923 endte opp i Norges Kommunistiske Parti (NKP).

– Nordens Klippe var en ganske radikal fagforening, som blant annet etablerte tradisjonen med 1. maitog i Kirkenes. Det var en fagforening som ganske tidlig fikk på plass tariffavtale med arbeidsgiverne, og var også en inspirasjon for mange til å organisere seg i nord. Nordens Klippe var blant de aller mest aktive fagforeningene i utkanten av Norge, sier Stein Larsen.

Fagforeningen gjorde seg kjent som en aktiv forkjemper for en sosialistisk samfunnsordning. Foreningen ble også kjent for teksten «Ned med tronen, alteret, pengevældet» på sin fane.

Nordens Klippe organiserte nordmenn, svensker, finner, samer og russere i Bjørnevatn og Kirkenes. Gruva ligger i Bjørnevatn, mens de andre produksjonsanleggene og utskipningshavn ligger i Kirkenes. Grovknust malm ble fraktet med jernbane fra Bjørnevatn til Kirkenes. Svensken Jonas Nyström ble den første lederen.

Den dag i dag henger fanen til Nordens Klippe på sentral plass i Samfunnshuset i Kirkenes. Den opprinnelige fanen fra 1906 forsvant under krigen, men en kopi fra 1980 henger i hovedsalen, og hentes fram ved anledninger som blant annet 1. mai. Den siste fanen ble laget og ment som en rekvisitt til en film med tittelen «Kirkenes 1911».

KLIPPEN: Fanen til Nordens Klippe henger i festsalen i Samfundshuset. Som seg hør og bør.

KLIPPEN: Fanen til Nordens Klippe henger i festsalen i Samfundshuset. Som seg hør og bør.

Sissel M. Rasmussen

Har fått plass

Arbeidet med minnesmerket har pågått siden høsten 2021, og ildsjelene har kommet et langt stykke på vei til å realisere prosjektet.

Sør-Varanger kommune har gitt tillatelse til å plassere minnesmerket på Rådhusplassen i Kirkenes, som er plassen hvor stiftelsen skjedde i 1906.

Budsjettet er på 1,9 millioner kroner, og mer enn halvparten – 1,2 millioner kroner – er allerede på konto.

Etter en lukket konkurranse blant fire anerkjente kunstnere har komiteen valgt utkastet fra billedkunstner Birthe Marie Løveid fra Fredrikstad som vinner.

Produksjonen av minnesmerket er godt i gang, og i februar ble gipsfigurene sendt fra Fredrikstad til Kristiania Kunst- og Metallstøberi AS i Oslo for å lage formene til støpeprosessen.

Hele minnesmerket vil være ferdig støpt i bronse i juni måned og fraktes deretter til Kirkenes.

I løpet av juli måned vil kunstneren selv komme til Kirkenes og plukke ut malmsteinene fra gruva i Bjørnevatn. Disse skal utgjøre «klippeformasjonen» som figurene og fanen skal plasseres på.

Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Paula Johansen, vil avduke minnesmerket.

Trenger penger

Sist høst bevilget forbundsstyret i Norsk Arbeidsmandsforbund 300.000 kroner og LO i Sør-Varanger har bidratt med 200.000 kroner til prosjektet.

I tillegg har Forbundet for ledelse og teknikk, Handel og Kontor i Troms og Finnmark, Fagforbundet i Sør-Varanger og Finnmark, og LO sentralt støttet arbeidet økonomisk. I tillegg har mange politiske partier og privatpersoner lokalt også støttet prosjektet.

Fellesforbundet, Fagforbundet, NTL, Industri Energi, Skolenes landsforbund og Handel og Kontor er også invitert til å støtte prosjektet.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse